Treceți la conținutul principal

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIASurse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că Alexandru Potor, și el invitat să preia acest portofoliu important pentru agricultura românească, nu va fi numit secretar de stat în locul lui Turtoi.

Exact cu trei ani în urmă, cei de la Ziarul Puterea dezvăluiau că pe atunci directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Satu Mare, Sorin Radu, era suspectat de către Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese şi stare de incompatibilitate. Motivul pentru care inspectorii de integritate efectuau verificări în curtea lui Sorin Radu este că acesta uitase să declare averea pe care o deţine în realitate. Mai mult decât atât, un tânăr afacerist, apropiat al acestuia, derula contracte de consultanţă cu fonduri gestionate de Sorin Radu, cu încălcarea prevederilor legale: http://www.puterea.ro/dezvaluiri/banii_europeni_pescuiti_de_baietii_destepti_din_ardeal-58700.html

Potențialul succesor al lui Puțintei la șefia APIA, Marius Faur, în vizorul parlamentarilor

Aceleași surse guvernamentale ne anunțau ieri că Mihail Spătărelu Puțintei ar urma să fie înlocuit cu Marius Florin Faur, fost director general al APIA, finul lui Valeriu Tabără, și actual șef al APIA Timiș.

Asta în ciuda faptului că unii parlamentari, foști subalterni ai lui Faur, i-ar fi atras atenția ministrului Agriculturii în funcție că ar fi fost „deranjați” de deciziile pe care le-ar fi luat potențialul succesor al lui Puțintei la șefia APIA. Mâine, 25 noiembrie, Achim Irimescu va discuta cu contestatarii acestei numiri pentru a afla mai multe detalii și argumente.

Faur este bine văzut la București, în condițiile în care „criza avansului SAPS” de la APIA, el ar fi folosit procedurile noi din softul dezvoltat de consorțiul Siveco-Teamnet și „că ar reușit să se miște mai repede”.

Că ar fi vorba de Faur la șefia APIA și că sunt unii care îl contestă, ne-a confirmat însuși Achim Irimescu, verificând informațiile surselor noastre: „Vreau să-l aduc pe Faur și mi-au sărit producătorii în cap la APIA. Nu știu de ce nu-l iubesc unii dintre ei. Toate numele le-am agreat cu premierul pentru că el îi știe și el, a lucrat cu ei și îi știe”.

Blocajul la APIA persistă

„Criza avansului SAPS” continuă să facă ravagii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Din cauza slabei performanțe a sistemului informatic, procesul de autorizare la plată început și de control administrativ avea să se blocheze ieri, în jurul prânzului. Conform spuselor lui Mihail Spătărelu Puțintei, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a momentul incidentului, din aproximativ 192.000 de cereri, deja existau „patru mii și ceva” procesate, pentru care se puteau emite documente de plată.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…