Treceți la conținutul principal

Banii PNDR pentru ferme vegetale s-au epuizat!

Fondurile solicitate până în 21 septembrie 2015 prin PNDR 2014-2020 pentru investiții în ferme vegetale ajunseseră deja la 119% din alocarea pe 2015. Sesiunea de depunere se închide automat când solicitările ating 120% din alocarea anuală, precizează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Ruale (AFIR).Potrivit datelor transmise de AFIR, până în 21 septembrie, pe sM 4.1 ,,Investiții în exploatații agricole” au fost depuse 324 proiecte, cu valoare totală a fondurilor publice nerambursabile de 119,2 mil. euro, din care: sector vegetal - 283 proiecte, 85,67 mil. euro; zootehnie - 30 proiecte, 26,38 mil. euro; zona montană - 5 proiecte, 5,71 mil. euro; ferme de familie - 6 proiecte, 1,43 mil. euro.


Când se oprește depunerea proiectelor?

Alocarea pe 2015 pentru componenta vegetală a sM 4.1 este de 72 mil. euro. AFIR precizează că depunerea continuă a proiectelor pe o componentă din cadrul unei submăsuri se oprește înainte de termenul limită (30 octombrie 2015, pentru acest an) atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse, care au un punctaj estimat (prescoring) mai mare sau egal decât pragul de calitate al lunii respective, atinge 120% din alocarea anuală a componentei/submăsurii respective.

Astfel, când solicitările ajung la 120% din fondurile disponibile, sesiunea se oprește automat, fără a exista posibilitatea tehnică de a fi redeschisă pentru cazuri particulare. În acest caz, pe sM 4.1 vor mai putea fi depuse proiecte doar pentru investiții în ferme zootehnice, ferme din zona montană și ferme de familie.


Peste 1.700 de proiecte de la tineri fermieri

Până la 21 septembrie 2015 AFIR a mai primit 1.754 de proiecte pe sM 6.1 ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri’’, cu valoare nerambursabilă de aproape 74,2 mil. euro. 72 de proiecte (2,9 mil. euro) sunt din zona montană. Alocarea sM 6.1 pe 2015 este de 111,21 mil. euro, din care 33,36 mil. euro pentru zona montană.

Pe sM 6.2 ,,Înființarea de activități neagricole în zone rurale’’, AFIR a primit 334 proiecte, cu valoare de 19,9 mil. euro.

În cadrul sM 6.3 „Ferme mici” au fost depuse 58 proiecte, de 850.000 euro, din care 13 proiecte în zona montană (195.000 euro), iar pe sM 6.4 ,,Crearea și dezvoltarea de activități neagricole’’, AFIR a primit 67 proiecte, de 10,26 mil. euro.

Pe submăsurile: 4.1a „Investiții în exploatații pomicole”, 4.2 „Procesarea/marketingul produselor agricole”, 4.2a „Procesarea/marketingul produselor pomicole” și 4.3 „Infrastructură agricolă și silvică” nu a fost depus nici un proiect. Sesiunile rămân deschise până la 30 octombrie 2015.

AFIR subliniază că situația proiectelor le include atât pe cele depuse, cât și pe cele retrase, însă nu precizează câte proiecte au fost retrase și care este valoarea acestora.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …