Treceți la conținutul principal

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna octombrie


În luna octombrie va predomina un regim termic al aerului în general normal pe aproape întreg teritoriul agricol, exceptând sud-estul și, local, sudul și vestul țării, unde temperaturile medii lunare vor fi mai ridicate în raport cu mediile multianuale.Sub aspect pluviometric, precipitațiile prognozate se vor situa în limite apropiate de normele climatologice în cea mai mare parte a țării, iar în zonele centrale, nordice și vestice, cantitățile de apă vor fi excedentare.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului
Conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. În sudul, sud-estul și estul țării se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică și, izolat, chiar extremă.

Caracteristici fenologice
În condițiile agrometeorologice menționate, ritmurile de creștere și de dezvoltare ale culturilor de toamnă vor evolua în general normal, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Totodată, regimul hidro-termic al solului va permite efectuarea însămânțărilor la orzul și grâul de toamnă, precum și desfășurarea primelor faze de vegetație (germinare - răsărire - înfrunzire), în special pe suprafețele agricole unde aprovizionarea cu apă a solului în stratul arabil va fi satisfăcătoare. În semănăturile efectuate tardiv și pe terenurile afectate de seceta pedologică, uniformitatea și vigurozitatea culturilor se va prezenta medie și slabă, iar densitatea plantelor va fi redusă.
Sub aspect fenologic, orzul și grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor înregistra primele faze de vegetație, respectiv germinare, răsărire și apariția primelor frunze.
Cultura de rapiță înființată în epoca optimă se va afla predominant la germinare-răsărire, precum și la începutul înfrunzirii, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
La porumbul aflat la maturitatea deplină se vor continua și chiar finaliza lucrările de recoltare, în aproape toată țara.
În zonele centrale, estice și vestice, la sfecla de zahăr se va finaliza îngroșarea axei hipocotile, continuându-se totodată maturitatea tehnologică și recoltarea.
În majoritatea plantațiilor, pomii fructiferi și vița de vie vor parcurge maturarea lemnului, îngălbenirea și căderea frunzelor și recoltarea la soiurile tardive.
Condițiile agrometeorologice vor fi, per ansamblu, favorabile desfășurării lucrărilor agricole de sezon (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de toamnă, pregătirea patului germinativ, semănat etc.), cu excepția zilelor cu precipitații.

Recomandări de specialitate
• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare a produselor de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor de toamnă pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm;
• Urgentarea pregătirii patului germinativ și continuarea semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă;
• Lucrări de întreținere în vii și livezi.

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:
Dr. Elena MATEESCU
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Maria RADU
Tel.: 021 3163116 
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…