Treceți la conținutul principal

Comisia Europeană analizează posibilitatea prelungirii sprijinului pentru depozitarea privată a lapteluiFermierii din toată Europa se confruntă cu scăderea cu circa 20% la prețului laptelului la poarta fermelor.

Există retaileri care profită și au transformat lactatele în instrumente de atragere a clienților.

”În luna martie 2015, la nivelul statelor membre, 100 kg de lapte se vindeau cu prețul mediu de 31,57 de euro, față de aproximativ 40 de euro cu un an în urmă. În România prețul laptelui a scăzut cu aproximativ 14%, de la 32 de euro pentru 100 de kg, la 27,3 euro pentru aceeași cantitate.

În perioada 2016-2024, prețul mediu al laptelui ar trebui să se situeze la prețul de aproximativ 350 euro pe tonă, cu o fluctuație cuprinsă între 300 și 400 de euro pe tonă în cursul a opt ani din 10 și chiar mai pronunțate în ultimii doi ani”, precizează europarlamentarul Daniel Buda.

Acesta a cerut Comisiei Europene să ia măsuri și să ajute la revenirea prețurilor laptelui în întreg teritoriul UE și pentru când se prevede o revenire a acestor prețuri.

Comisarul pentru Agricultură, Phil Hogan, a explicat cum ar vrea Comisia Europeană să îi ajute pe fermieri:

”Principala cauză a situației actuale de pe piața laptelui este excedentul de lapte comparativ cu cererea în scădere la nivel mondial. Comisia monitorizează în permanență situația și a sporit frecvența reuniunilor Consiliului Economic al Observatorului pieței laptelui, care oferă operatorilor cele mai recente și exacte informații despre evoluția pieței, pentru a-i ajuta în procesul de luare a deciziilor antreprenoriale.

Întreprinderile românești, ca și cele din alte state membre ale UE, primesc sprijin sub formă de plăți directe (inclusiv sprijin cuplat facultativ), de programe de dezvoltare rurală și de măsuri de intervenție pe piață, astfel cum se prevede în Politica Agricolă Comună. În prezent, sunt disponibile scheme de ajutor pentru depozitare privată pentru unt și pentru lapte praf degresat.

Având în vedere actuala situație a pieței, Comisia analizează în prezent posibilitatea de a prelungi perioadele de intervenție publică și de acordare a ajutoarelor pentru depozitare privată dincolo de data la care expiră, și anume 30 septembrie 2015, în scopul de a oferi, fără întrerupere, măsuri de siguranță operatorilor din sectorul laptelui”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…