Treceți la conținutul principal

Treierat pe minus

Fermieri vasluieni care au investit în cultura de grâu nu au motive de bucurie. La debutul campaniei de recoltare, productiile obtinute sunt departe de a aduce producãtorilor vreun profit. La o productie medie de 2.500 kilograme/hectar si un pret de vânzare a grâului de 0,70 lei/kilogramul, în cele mai fericite cazuri, fermierii vor putea sã îsi acopere cheltuielile de productie. Singurul profit al fermierilor, dupã un an de muncã, este ajutorul financiar acordat din fondurile europene.

Actiunea de centralizare a datelor privind pagubele provocate de seceta prelungitã este in plinã desfãsurare. Panã la aceastã datã, peste 25 de comune au transmis la Directia pentru Agriculturã a Judetului (DAJ) Vaslui procesele verbale de costatare ale comisiilor locale pentru situatii de urgentã. Printre localitãtile care au finalizat operatiunea se numãrã Stefan cel Mare, Laza, Puscasi, Viisoara, Solesti, Costesti, Vulturesti, Vetrisoaia etc. La nivel local lucreazã douã comisii care constatã pierderile provocate de secetã. Este vorba despre comisiile pentru situatii de urgentã care sunt in fiecare localitate si contabilizeazã piederile in vederea acordãrii unei eventuale despãgubiri, pentru toti productorii agricoli indiferent de forma de organizare. A doua comisie, infiintatã prin Ordinul Prefectului nr. 124/2015, este formatã din reprezentantii autoritãtilor locale, Directiei Agricole, Finantele Publice si APIA, si constatã pierderile in vederea diminuãrii impozitului pe norma de venit. Comisia se adre – seazã micilor producãtori agricoli, asociatiilor familiale, intre prin – derilor individuale si persoanelor fizice autorizate, constituite in baza OG nr. 44/2008. „Ministerul Agriculturii a fãcut demersuri la Uniunea Europeanã pentru a obtine niste ajutoare pentru pierderile provocate de secetã. Noi suntem acum in comuna Deleni, pentru a constata starea culturilor. Gradul de dãunare pe diverse culturi agricole variazã intre 30 si 80%. Aici, in zonã, la grau s-a obtinut o productie de 2.500 kilograme/hectar, fiind inregistrate pierderi de aproximativ 30%”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Fermieri tristi

Debutul campaniei de recoltare a graului nu aduce vesti prea bune pentru fermierii vasluieni. Cele trei luni de secetã prelungitã au afectat cu precãdere cultura de grau, care se intinde pe o suprafatã de 65.091 hectare, din care 64.348 hectare sunt in sectorul privat. Dacã anul trecut productia realizatã s-a ridicat la 3.827 kilograme/hectar, productia medie previzionatã pentru acest an este de numai 2.297 kilograme/hectar. Astfel, dupã trei luni de secetã, fermierii au pierdut in medie 1.530 kilograme/hectar. La un simplu calcul, in cele mai optimiste situatii, producãtorii agricoli vor reusi sã isi acopere din productie cheltuielile pe care le-au fãcut pentru infiintarea culturii. Pentru a respecta lantul teh – nologic, de la infiintare si panã la recoltare, pentru un hectar de grau se cheltuie intre 1.800 si 2.500 lei. La o productie medie de 2.500 kilograme/ hectar si un pret de valorificare de 0,70 lei/kilogramul de grau, rezultã un castig de 1.850 lei. Practic, din productie se acoperã cheltuielile realizate, singurul profit al fermierilor fiind subventia acordatã de la bugetului Uniunii Europene si de la bugetul national.

Pierderi pe linie

Pe langã productie micã la grau, nici restul culturilor agricole nu au trecut mai bine peste perioada de secetã. În judetul Vaslui, la secarã, orzoicã de primãvarã si ovãz, culturile sunt compromise intr-un procent de peste 80%. La orzoaica de primãvarã, de pe cele 3.332 kilograme/hectar se estimeazã o productie medie de numai 814 kilograme/hectar, comparativ cu anul 2014, cand s-a realizat o productie de 1.956 kilograme/ hectar. La ovãz, de pe cele 2.633 hectare semãnate, se prognozeazã o productie 689 kilograme/hectar, fatã de o productie realizat in anul trecut de 1.720 kilograme/hectar.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …