Treceți la conținutul principal

Seceta arde la buzunar

Seceta severă și prelungită din județul Galați i-a constrâns pe fermieri să se gândească serios la irigarea culturilor. Cine și-a pregătit din vreme sistemul, acum irigă, cine nu, se uită... în sus la Cer! Oricât de mari ar fi costurile, fermierii care au posibilitatea de a iriga vor să ude culturile.Fermierii gălățeni care au terenuri în primele trepte de pompare, în luncile Prutului și ale Siretului, folosesc din plin apa pentru salvarea culturilor agricole. La fel procedează și cultivatorii din Vânători, comună din apropierea municipiului Galați. Amenajarea este funcțională, costurile cu udarea culturilor sunt accesibile, de la câteva zeci de lei la puțin peste 200 lei/ha pentru o normă de udare de 1000 mc.

Problemele cele mai mari se regăsesc pe terasă, în amenajarea Federației Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații Câmpia Covurlui, care însumează 75.000 ha, unde apa este pompată la aproape 100 m.Avariile au oprit apa la jumătatea drumului

În ceasul al 12-lea, federația a avut două întâlniri cu fermierii, care au solicitat asigurarea apei pentru o suprafață de 5.000 de hectare. Deocamdată, cererea lor nu poate fi asigurată...

La mijlocul lunii iunie, s-a început umplerea rețelei de aducțiune cu apă din Dunăre. Dar circuitul apei s-a oprit la jumătate din cauza avariilor, îndeosebi la sifoane, unde hoții de fier vechi au tăiat din amenajare. După remedierea problemelor, probabil că apa va ajunge și la Matca. Acum canalul este plin numai pe jumătate din lungime. După umplere, organizațiile de udători vor face comandă la federație, iar aceasta la ANIF. Încă nu se știe care este prețul unei norme de udare.

„Eu sunt la capătul sistemului, la o distanță de 86 km. Vreau să irig, să salvez culturile! Am dat în 2012 peste 600 milioane lei vechi federației ca să pot uda, apa nu a ajuns la mine, au udat alții! Acum am zis că indiferent ce se întâmplă, eu trebuie să irig, cu toate costurile care sunt”, ne-a declarat Gavrilă Tuchiluș, managerul Agrimat din Matca.

Fermierii gălățeni de pe terasă cred că vor plăti cel puțin 100 lei/ha numai pentru pornirea stației mari SRP1 Vânători. „Cred că o să ne coste cel puțin 800-1.000 lei/1.000 mc de apă; cu toate astea, trebuie să pun sub presiune stațiile să pot uda cel puțin 300 ha, indiferent de cost. Pe terasă trebuie să irige toți fermierii”, susține Tuchiluș.

La Agrimat, culturile de primăvară acuză din plin lipsa apei. Nu mai amintim de cele de toamnă. „La mine porumbul este într-un stadiu de dezvoltare foarte slab, floarea-soarelui are un metru și trebuie să înflorească, eu nu mă mulțumesc cu producțiile care vor apărea anul acesta, investițiile sunt foarte mari. Agrimat are aproape 5.000 ha, jumătate sunt cu plante de primăvară. Mă gândesc cu groază cu ce voi da de mâncare la 1.200 de capete de animale, în condițiile în care consum 70 tone de furaje pe zi”, a continuat fermierul.

Îngrijorarea producătorilor agricoli este cu atât mai mare cu cât se anunță două luni de foc!Taxă pe aspersor

În sistemul Tecuci-Nicorești, din partea de nord-vest a județului, unde seceta este mai pronunțată, altfel se calculează prețul apei. Ion Marin este un mic fermier care exploatează aproape 50 ha. „În zona Tecuciului, se lucrează greu cu sistemul hidrotehnic. OUAI-urile ne iau 55 de lei de aspersor timp de 12 ore pe zi. Calculat, ar însemna vreo 1.400 lei pe mia de mc de apă livrată. Fermierii din Cosmești, Furceni și din împrejurimile municipiului cam atât plătesc. Eu plătesc ceva mai puțin, peste 700 lei/1.000 mc, deoarece am apa de la o altă stație”, ne-a declarat tecuceanul.„E o crimă să ai posibilitatea să irigi și să nu o faci!”

Asta consideră Viorel Nica, președintele LUAIR. „Acolo unde sunt amenajări, știu că apa s-a pus la dispoziție, am înțeles că este în pregătire și o hotărâre de guvern prin care se va subvenționa apa livrată. Fermierii care vor într-adevăr să irige au înființat OUAI-uri și-și dau tot interesul de a asigura apa la rădăcina plantelor. De regulă, dacă nu se udă, problemele pot fi de natură tehnică sau organizatorică”, spune Nica.

Liderul irigațiilor din România a susținut că nu cunoaște situații în care cineva care are contract să fi cerut apă și să nu i se fi livrat apa și nici nu are vreo sesizare că fermierii nu s-au împăcat la tarife cu furnizorii de servicii.

„Piața energiei este liberă, spre exemplu, eu iau de pe piața liberă cu 156 lei/KVA, sunt în piață OUAI-uri care au cumpărat cu 150 lei/KVA. Procedura este simplă, la începutul anului se face cererea de ofertă, se dau consumurile și se intră în negocieri. Spre exemplu, este al treilea an de când ANIF cumpără energie de pe piața liberă cu 150 lei kilovatul de energie activă, și pe lângă ei am cumpărat și noi”, a precizat Viorel Nica.

Fermierul ialomițean ne spune că a dat drumul la apă pe 14 aprilie 2015, iar culturile lui înființate pe aproape 2.000 de hectare se dezvoltă normal.
DAJ CENTRALIZEAZĂ ȘI EVALUEAZĂ PAGUBELE

Direcția pentru Agricultură Galați a purces la centralizarea datelor. „Am primit de la 37 primării din cele 65, aproximativ 2.000 de înștiințări prin care fermierii și-au declarat culturile calamitate de seceta excesivă și în urma căderilor de grindină. într-o anumită măsură tot județul este afectat; estimăm undeva la 110 mii ha calamitate în procente diferite, din totalul de 252.000 ha suprafețe înființate cu culturi de toamnă și primăvară”, ne-a declarat Marius Ciprian Mihăilă, directorul executiv al DA Galați.

În funcție de datele finale, instituția agricolă de specialitate va propune Prefecturii și MADR măsurile care se impun, inclusiv declararea stării de calamitate dacă va fi cazul!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …