Treceți la conținutul principal

Scandal pe Registrul genealogic la ȚurcanăScandal de proporții între asociațiile oierilor din România: miza este Registrul genealogic pentru rasa Țurcană. De șapte ani, registrul este deținut de Asociația Păstorul Crișana. Din 15 iunie 2015, are propriul Registru genealogic și Dumitru Andreșoi, cel mai bogat oier din România.


„Nicăieri în altă țară din Europa nu există două Registre genealogice pentru aceeași rasă. O linie omologată nu poate să aibă două cărți de rasă. Vom cere Ministerului Agriculturii și Agenției Naționale de Zootehnie să-i retragă lui Dumitru Andreșoi acreditarea. Argumentul nostru este că pune în pericol programul pentru ameliorarea rasei. Asociația Păstorul Crișana, care face parte din Federația Romovis, este capabilă să facă un program de ameliorare a rasei pe lapte și pe carne pentru câteva milioane de oi. Noi am gestionat rasa Țurcană la nivel național pe banii noștri. Cât dă Ministerul Agriculturii e puțin, 9 lei/cap de animal pentru registru și 3,5 lei/cap de animal pentru controlul oficial al producțiilor. Andreșoi este un om de afaceri, mai puțin preocupat de problemele profesionale”, spune Ionică Nechifor, secretar general al Federației Romovis.

„De șase ani, fac controlul oficial al producțiilor pe banii mei, fără să cer un leu de la Ministerul Agriculturii. Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia, pe care o conduc, este singura care face asta. Fermierii mei insistă să avem și noi Registrul nostru genealogic. (...) Degeaba se supără cealaltă asociație. Nu are monopol. (...) ~n Asociația Dacia sunt aproximativ 140.000 de oi, 99% sunt din rasa țurcană. Eu nu vreau să conduc un registru la nivel național. Vreau Registrul genealogic pentru județul meu, Hunedoara, și pentru oierii mei din Asociația Dacia”, se apără Dumitru Andreșoi.

„(...) Păi ce ar însemna să existe Registre genealogice în 41 de județe?!”, întreabă, retoric, Ionică Nechifor. „Tot interesul lui Andreșoi a plecat de la ajutorul de minims. Pentru cumpărarea berbecilor de reproducție se dau 2.500 de lei/cap de berbec. Ca să fie eligibil la plată, berbecul are nevoie de un certificat de origini, să se știe ascendența, fișele cu performanțele cunoscute, trebuie verificat în registrul de montă și fătări, etc. Andreșoi a vrut să scape de toate aceste verificări”, acuză Nechifor.

Federația Romovis și Asociația Păstorul Crișana, susținute de Sindicatul Crescătorilor de Ovine și Caprine (SNCOC) din România, au anunțat că vor cere retragerea acreditării pentru asociația lui Dumitru Andreșoi. „Să rămână o singură carte de rasă pe țară, cum este în toată lumea, sau, în caz contrar, să poate deține Registrul Genealogic fiecare crescător de ovine din România”, spune Marcel Andrei, președintele SNCOC.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …