Treceți la conținutul principal

Scandal pe Registrul genealogic la ȚurcanăScandal de proporții între asociațiile oierilor din România: miza este Registrul genealogic pentru rasa Țurcană. De șapte ani, registrul este deținut de Asociația Păstorul Crișana. Din 15 iunie 2015, are propriul Registru genealogic și Dumitru Andreșoi, cel mai bogat oier din România.


„Nicăieri în altă țară din Europa nu există două Registre genealogice pentru aceeași rasă. O linie omologată nu poate să aibă două cărți de rasă. Vom cere Ministerului Agriculturii și Agenției Naționale de Zootehnie să-i retragă lui Dumitru Andreșoi acreditarea. Argumentul nostru este că pune în pericol programul pentru ameliorarea rasei. Asociația Păstorul Crișana, care face parte din Federația Romovis, este capabilă să facă un program de ameliorare a rasei pe lapte și pe carne pentru câteva milioane de oi. Noi am gestionat rasa Țurcană la nivel național pe banii noștri. Cât dă Ministerul Agriculturii e puțin, 9 lei/cap de animal pentru registru și 3,5 lei/cap de animal pentru controlul oficial al producțiilor. Andreșoi este un om de afaceri, mai puțin preocupat de problemele profesionale”, spune Ionică Nechifor, secretar general al Federației Romovis.

„De șase ani, fac controlul oficial al producțiilor pe banii mei, fără să cer un leu de la Ministerul Agriculturii. Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia, pe care o conduc, este singura care face asta. Fermierii mei insistă să avem și noi Registrul nostru genealogic. (...) Degeaba se supără cealaltă asociație. Nu are monopol. (...) ~n Asociația Dacia sunt aproximativ 140.000 de oi, 99% sunt din rasa țurcană. Eu nu vreau să conduc un registru la nivel național. Vreau Registrul genealogic pentru județul meu, Hunedoara, și pentru oierii mei din Asociația Dacia”, se apără Dumitru Andreșoi.

„(...) Păi ce ar însemna să existe Registre genealogice în 41 de județe?!”, întreabă, retoric, Ionică Nechifor. „Tot interesul lui Andreșoi a plecat de la ajutorul de minims. Pentru cumpărarea berbecilor de reproducție se dau 2.500 de lei/cap de berbec. Ca să fie eligibil la plată, berbecul are nevoie de un certificat de origini, să se știe ascendența, fișele cu performanțele cunoscute, trebuie verificat în registrul de montă și fătări, etc. Andreșoi a vrut să scape de toate aceste verificări”, acuză Nechifor.

Federația Romovis și Asociația Păstorul Crișana, susținute de Sindicatul Crescătorilor de Ovine și Caprine (SNCOC) din România, au anunțat că vor cere retragerea acreditării pentru asociația lui Dumitru Andreșoi. „Să rămână o singură carte de rasă pe țară, cum este în toată lumea, sau, în caz contrar, să poate deține Registrul Genealogic fiecare crescător de ovine din România”, spune Marcel Andrei, președintele SNCOC.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…