Treceți la conținutul principal

Daniel Constantin: Cu banii PNDR 2014-2020 trebuie să dezvoltăm agricultura atât cantitativ, cât şi calitativMinistrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat vineri, 3 iulie, în vizita din județul Arad, că în următorii ani, prin cei 9,5 miliarde de euro la dispoziție pentru dezvoltare rurală, agricultura României trebuie să se dezvolte atât cantitativ, cât și calitativ, inclusiv în ceea ce privește integrarea producției și exportarea unor produse alimentare prelucrate, cu valoare adăugată mai mare. 
„Dincolo de chestiunile punctuale, mă bucur că mergem peste tot, la nivel de comună, să îi informăm pe oameni care sunt avantajele. Iar ca observație generală, doresc să spun că avem astăzi, Strategia de dezvoltare a agriculturii pe următorii șapte ani, certificată prin acest PNDR și cu surse de finanțare. În perioada următoare, agricultura ar trebui să se dezvolte atât sub aspect calitativ, cât și cantitativ prin aceste fonduri pe care le avem la dispoziție — 9,5 miliarde euro, dar pe de altă parte și din punct de vedere al integrării producției, pentru că trebie să trecem la pasul următor: producem, exportăm mult, trebuie să aducem valoare adăugată’, a afirmat Daniel Constantin.
Caravana PNDR de informare a fermierilor s-a aflat joi și vineri în localitățile arădene Șagu, Covăsânț, Seleuș și Scodor, ministrul Daniel Constantin afirmând că e important ca oamenii să știe că pentru noul program aferent 2014-2020 s-au făcut unele simplificări importante pentru derularea proiectelor. Potrivit acestuia, una dintre simplificările foarte importante față de PNDR 2007 — 2013 și pe care fermierii nu o cunosc este faptul că nu mai trebuie să vină cu toate avizele la depunerea proiectului, ci numai dacă proiectul va fi declarat eligibil.
De asemenea, Daniel Constantin a arătat că se fac eforturi pentru a reduce decalajul existent pe zona de legume și frunte în ceea ce privește balanța comercială, în primul rând prin evitarea acestor importuri.
‘Noi producem suficient cât să asigurăm autoconsumul la nivel național. Problema este că nu suntem suficient de bine organizați pentru ca produsele să ajungă la piață. Ele se vând în formă neorganizată, iar multe merg spre zona de autoconsum. Trebuie și aici să îi ajutăm pe fermieri să facă pasul următor. Am vorbit atât ieri cât și azi cu fermierii despre constituirea grupurilor de producători, despre crearea de cooperative pe principii moderne, nu pe principiul vechilor cooperative. Și din acest punct de vedere, nu numai că venim cu finanțări nerambursabile mai mari cu 20%, dar și suntem în discuții cu Ministerul Finanțelor Publice să venim cu facilități pentru cei care înțeleg să se asocieze în astfel de forme, grupuri sau cooperative, în vederea producerii și chiar a comercializării în comun a produselor’, a arătat ministrul.
În continuare, Constantin a mai spus că în comuna Seleuș, o localitate eminamente legumicolă, a aflat că nu mai puțin de 24 de tineri localnici legumicultori au accesat măsura de investiții pentru tinerii fermieri.
‘I-am informat că din 25 martie avem deschisă această măsură, de astă dată cu 50.000 de euro nerambursabili pentru fiecare, săptămâna viitoare deschidem și măsura pentru fermele mici, care înseamnă o altfel de formă de sprijin mai consistentă pentru fermele de subzistență: 15.000 de euro, tot nerambursabili. Competiția va fi probabil foarte mare, pentru că sunt disponibile doar 150 de milioane euro pentru 10.000 de gospodării la nivel național’, a mai spus ministrul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …