Treceți la conținutul principal

Ce sunt coeficienţii de producţie standard SO?Cele mai multe măsuri de finanţare din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), corespunzător exerciţiului bugetar-european 2014-2020, vor utiliza, cu statut de criteriu uneori eliminatoriu, coeficientul de producţie standard (standard output). Acesta nu este un termen absolut necunoscut, fiind de fapt instrumentul de bază utilizat la calcularea dimensiunii exploataţiei agricole. Pentru 2015, coeficienţii de producţie standard pe care-i propune Ministerul Agriculturii sunt aceiași pe care i-au folosit fermierii și în anii precedenţi și reprezintă o medie a producţiilor agricole din perioada 2008-2012 aprobată de Eurostat, tradusă prin acest SO euro/ha. Ca regulă generală, dimensiunea unei exploataţii agricole se calculează înmulţind suprafaţa cultivată cu coeficientul de producţie standard SO corespunzător culturii deţinute.

De ce sunt importanţi coeficienţii de producţie standard – SO?

În primul rând, în funcţie de coeficienţii standard şi de dimensiunea fermei, beneficiarul se încadrează la finanţare pentru o anumită sumă sau proiectul poate fi neeligibil. Cu alte cuvinte, dimensiunea exploataţiei agricole, a producţiei sale cântăresc tot mai mult (în puncte) la accesarea fondurilor europene nerambursabile.

Cum se face dimensionarea exploataţiei agricole

General vorbind, modul de calcul al dimensionării unei exploataţii agricole este simplu: se înmulţeşte suprafaţa cultivată cu coeficientul de producţie standard SO care corespunde culturii.

Clasificarea fermelor în funcţie de dimensiunea economică:

Ferma mică – exploataţia agricolă cu dimensiunea economică între 8.000 (15 ha grâu) – 11.999 (22 ha de grâu) SO (valoarea producţiei standard).

Ferma medie – exploataţia agricolă cu dimensiunea economică între 12.000 (22 ha de grâu) – 250.000 (472 ha de grâu) SO (valoarea producţiei standard).

Ferma mare – exploataţia agricolă cu dimensiunea economică peste 250.000 SO (472 ha de grâu).

Tânăr fermier (categorie specială) – exploataţia agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 12.000 (22 ha de grâu) şi 50.000 (94 ha de grâu) SO (valoarea producţiei standard).

INVESTIŢII COLECTIVE – investiţii realizate de către cooperative sau grupuri de producători legate de asigurarea cooperării între producători, prin promovarea unor investiţii în facilităţi comune, mai eficiente şi profitabile, cum sunt: echipamente, infrastructura şi altele. Investiţiile vor deservi interesele membrilor.

PROIECT INTEGRAT – care vizează combinarea a cel puţin două operaţiuni care intră sub incidenţa a cel puţin două măsuri diferite, una dintre ele fiind Măsura 4 şi asigură accesul la finanţare a aceluiaşi beneficiar. Combinarea operaţiunilor din cadrul mai multor submăsuri din Măsura 4 (ex. 4.1 cu 4.1a sau 4.1 cu 4.2) nu reprezintă un proiect integrat. Un proiect integrat poate fi prezentat într-o singură Cerere de finanţare, poate fi evaluat ca atare în cadrul unei singure sesiuni de depunere şi diferitele operaţiuni pot începe simultan.

Fonduri nerambursabile (intensitatea sprijinului):

1) Ferme mici, medii şi obţinere de material de înmulţire şi material de plantare fructifer:

1.1. Ferme mici (8.000-11.999 SO) – 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi:

100.000 euro – pentru investiţiile care presupun achiziţii simple;
300.000 euro – în cazul investiţiilor în activitatea de producţie (utilaje, înfiinţare, reconversie etc.);
450.000 euro – pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat, la nivelul exploataţiei agricole (producţie, procesare, comercializare).

1.2 Ferme medii (12.000-250.000 SO) – 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi:

200.000 euro – pentru investiţiile care presupun achiziţii simple;
600.000 euro – în cazul investiţiilor în activitatea de producţie (utilaje, înfiinţare, reconversie etc.);
900.000 euro – pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat, la nivelul exploataţiei agricole (producţie, procesare, comercializare).

1.3 Obţinere material de înmulţire şi material de plantare fructifer – 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi:

– 600.000 euro – în cazul investiţiilor în activitatea de producţie (utilaje, înfiinţare);

– majorare cu 20 de puncte procentuale, însă rata sprijinului combinat va fi de maximum 90%, pentru:

investiţii realizate de tinerii fermieri;
proiectele integrate;
operaţiunile sprijinite în cadrul PEI;
operaţiunile de la art. 28 (Agromediu) şi art. 29 (Agricultura ecologică) din R(UE) 1305/2013;
investiţii în zone cu constrângeri naturale şi specifice, menţionate la art. 32 R(UE) 1305/2013;

2) Ferme mari (>250.000 SO) – 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi:

250.000 euro – pentru investiţiile care presupun achiziţii simple;
750.000 euro – în cazul investiţiilor în activitatea de producţie (utilaje, înfiinţare, reconversie etc.);
1.050.000 euro – pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat, la nivelul exploataţiei agricole (producţie, procesare, comercializare).

– majorare cu 20 de puncte procentuale în cazul operaţiunilor sprijinite în cadrul PEI;

3) Forme asociative – 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi:

350.000 euro – pentru investiţiile care presupun achiziţii simple;
600.000 euro – pentru obţinere material de înmulţire şi material de plantare fructifer;
750.000 euro – în cazul investiţiilor în activitatea de producţie (utilaje, înfiinţare, reconversie etc.);
1.050.000 euro – pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat, la nivelul exploataţiei agricole (producţie, procesare, comercializare).

– majorare cu 20 de puncte procentuale, însă rata sprijinului combinat va fi de maximum 90% pentru:

investiţii colective şi proiecte integrate;
operaţiunile sprijinite în cadrul PEI;
operaţiunile de la art. 28 (Agromediu) şi art. 29 (Agricultura ecologică) din R(UE) 1305/2013;
investiţii în zone cu constrângeri naturale şi specifice, menţionate la art. 32 R(UE) 1305/2013;

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.