Treceți la conținutul principal

Mai multe date despre ZEFA,primul târg de zootehnie al RomânieiCrescătorii de animale din România vizitează regulat marile expoziții de zootehnie din Europa, pentru că acolo văd animale performante și tehnologii de ultima oră. La noi, deocamdată, nu există nici o expoziție zootehnică mai serioasă. O companie din Iași, ABplus, cu­noscută pentru organizarea expoziției Agralim, își încearcă norocul acum și cu un astfel de eveniment, pe 26-29 iunie.

Organizatorii știu că, pentru a avea succes, expoziția trebuie să aibă de la început animale cu genetică de vârf. Pentru asta, au făcut eforturi și au convins fermierii să expună peste 200 de capete, bovine, caprine și ovine. Alături de fermieri, vor mai expune 100 de companii, ce vor prezenta ultimele tendințe în ceea ce privește tehnologiile de creștere a animalelor, echipamente și mașini pentru fermele zootehnice etc.

Tot ca să atragă expozanți, fermieri crescători de animale, organizatorii mai promit și premii în valoare de 10.000 de euro la concursurile de rasă.

“Un târg de zootehnie trebuie să existe în România, fie că va fi în zona de nord sau în cea de sud. Pentru prima ediție suntem mulțumiți de ceea ce va fi. Chiar dacă suntem destul de critici cu noi înșine, ne impunem ținte destul de ridicate”, ne-a declarat Florin Mindirigiu, director general al ABplus Events.

Argumente pentru a vizita ZEFA

ZEFA va avea loc în perioada 26-29 iunie la Aerodromul Floreni din Dorna.

Aerodromul se află la cota 1.850 de metri și oferă o platformă de 10 ha, din care două hectare sunt betonate. Pe restul este iarbă, ceea ce va permite amenajarea expoziției, indiferent de condițiile meteo. ABplus a ales această locație pentru că este poziționată la granița județelor Bistrița și Suceava, dar pot ajunge ușor și fermierii din Harghita, Covasna ori Mureș.

“Am vrut să găsim un loc cu deschi­dere la drumul european și foarte ușor de accesat atât dinspre Transilvania, cât și dinspre Moldova”, explică Eusebia Mindirigiu, director în cadrul ABplus. “În acest bazin geografic exploatațiile zoo­tehnice reprezintă 44,32% din efectivul de bovine din România, 32,3% din efectivul de ovine și caprine și 40,61% din efectivul de cabaline.”

În plus, la această altitudine animalele nu trebuie să suporte canicula, deci nu vor avea un stres suplimentar.

Organizarea se anunță riguroasă, specifică marilor târguri internaționale. Există trei sectoare: sectorul A, destinat expoziției, cu standuri în interior și exterior, sectorul B cu produse tradiționale și sectorul C cu expoziția de animale și ringul de prezentare. Vor fi instalate trei corturi cu animale și un alt cort pentru ringul de prezentare.

La ZEFA vor fi aproximativ 200 de capete de ovine și caprine, 60 de bovine, 10 armăsari de rasă, 30 de câini mioritici de Bucovina. Prezentarea animalelor în ring se va face în primele două zile. Ringul va fi înconjurat cu o tribună care are o capacitate de 300 de locuri. Va fi disponibil și un ecran pe care se vor putea observa animalele de la distanță. Parcarea are o capacitate minimă de 250 de mașini. Concursul de rasă va fi jurizat de o comisie de bonitare formată din specialiști în domeniu. Animalele declarate câștigătoare vor fi premiate cu premii consistente, a căror valoare cumulată depășește deja 10.000 euro, au anunțat organizatorii. Premierea se va face pe specii și categorii de producție, respectiv bovine de lapte, bovine pentru carne, ovine, caprine, cabaline. Festivitatea de premiere se va desfășura pe ringul de concurs, luni, 29 iunie.

recolta.eu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…