Treceți la conținutul principal

Mai multe date despre ZEFA,primul târg de zootehnie al RomânieiCrescătorii de animale din România vizitează regulat marile expoziții de zootehnie din Europa, pentru că acolo văd animale performante și tehnologii de ultima oră. La noi, deocamdată, nu există nici o expoziție zootehnică mai serioasă. O companie din Iași, ABplus, cu­noscută pentru organizarea expoziției Agralim, își încearcă norocul acum și cu un astfel de eveniment, pe 26-29 iunie.

Organizatorii știu că, pentru a avea succes, expoziția trebuie să aibă de la început animale cu genetică de vârf. Pentru asta, au făcut eforturi și au convins fermierii să expună peste 200 de capete, bovine, caprine și ovine. Alături de fermieri, vor mai expune 100 de companii, ce vor prezenta ultimele tendințe în ceea ce privește tehnologiile de creștere a animalelor, echipamente și mașini pentru fermele zootehnice etc.

Tot ca să atragă expozanți, fermieri crescători de animale, organizatorii mai promit și premii în valoare de 10.000 de euro la concursurile de rasă.

“Un târg de zootehnie trebuie să existe în România, fie că va fi în zona de nord sau în cea de sud. Pentru prima ediție suntem mulțumiți de ceea ce va fi. Chiar dacă suntem destul de critici cu noi înșine, ne impunem ținte destul de ridicate”, ne-a declarat Florin Mindirigiu, director general al ABplus Events.

Argumente pentru a vizita ZEFA

ZEFA va avea loc în perioada 26-29 iunie la Aerodromul Floreni din Dorna.

Aerodromul se află la cota 1.850 de metri și oferă o platformă de 10 ha, din care două hectare sunt betonate. Pe restul este iarbă, ceea ce va permite amenajarea expoziției, indiferent de condițiile meteo. ABplus a ales această locație pentru că este poziționată la granița județelor Bistrița și Suceava, dar pot ajunge ușor și fermierii din Harghita, Covasna ori Mureș.

“Am vrut să găsim un loc cu deschi­dere la drumul european și foarte ușor de accesat atât dinspre Transilvania, cât și dinspre Moldova”, explică Eusebia Mindirigiu, director în cadrul ABplus. “În acest bazin geografic exploatațiile zoo­tehnice reprezintă 44,32% din efectivul de bovine din România, 32,3% din efectivul de ovine și caprine și 40,61% din efectivul de cabaline.”

În plus, la această altitudine animalele nu trebuie să suporte canicula, deci nu vor avea un stres suplimentar.

Organizarea se anunță riguroasă, specifică marilor târguri internaționale. Există trei sectoare: sectorul A, destinat expoziției, cu standuri în interior și exterior, sectorul B cu produse tradiționale și sectorul C cu expoziția de animale și ringul de prezentare. Vor fi instalate trei corturi cu animale și un alt cort pentru ringul de prezentare.

La ZEFA vor fi aproximativ 200 de capete de ovine și caprine, 60 de bovine, 10 armăsari de rasă, 30 de câini mioritici de Bucovina. Prezentarea animalelor în ring se va face în primele două zile. Ringul va fi înconjurat cu o tribună care are o capacitate de 300 de locuri. Va fi disponibil și un ecran pe care se vor putea observa animalele de la distanță. Parcarea are o capacitate minimă de 250 de mașini. Concursul de rasă va fi jurizat de o comisie de bonitare formată din specialiști în domeniu. Animalele declarate câștigătoare vor fi premiate cu premii consistente, a căror valoare cumulată depășește deja 10.000 euro, au anunțat organizatorii. Premierea se va face pe specii și categorii de producție, respectiv bovine de lapte, bovine pentru carne, ovine, caprine, cabaline. Festivitatea de premiere se va desfășura pe ringul de concurs, luni, 29 iunie.

recolta.eu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…