Treceți la conținutul principal

Ce investiții mai fac fermierii și cu ce resurse?

Chiar dacă anul agricol 2014 a fost destul de păgubos din punct de vedere economic, prețul de valorificare a recoltelor acoperind cu greu costul de producție, unii fermieri au reușit totuși să pună ceva bani deoparte pentru investiții.Spre exemplu, Agroind Cauaceu, firmă de succes din vestul țării, specializată pe comerțul cu cereale și inputuri agricole, a achiziționat de curând o combină Claas Lexion 750, pentru care va trebui să plătească în jur de 290.000 euro. „Am luat-o pe leasing și o vom folosi în special la recoltatul grâului și al rapiței”, ne-a declarat Dan Corbuț, directorul companiei din județul Bihor care are în exploatare o suprafață de 4.000 de hectare.
Primele sale estimări pentru sezonul acesta nu sunt însă prea optimiste. „Anul trecut nu am avut un profit foarte mare, dar am ieșit pe plus. Acum, din păcate, se preconizează prețuri mai mici, dar sperăm să se compenseze cu o producție superioară. Culturile arată parcă un pic mai bine decât acum un an”, susține inginerul.

Irigațiile sunt pe lista de priorități
O parte din suprafața cultivată ar urma să fie irigată. „Anul trecut, printr-un program FEADR, am achiziționat utilaje pentru irigat, iar din acest sezon vrem să le punem în funcțiune. În prima fază, suntem pregătiți să irigăm în jur de 200 de hectare, după care vom încerca să ne extindem”, ne-a explicat Dan Corbuț. Un alt proiect ce urmează a fi implementat cât de curând vizează mărirea capacității de stocare la unul din cele patru silozuri pe care Agroind Cauaceu le folosește pentru comerțul cu cereale și inputuri. Investiții suplimentare ar putea fi aprobate după consultarea noului PNDR.

Doar investiții de strictă necesitate
În celălalt capăt al țării, Bogdan Pantazi, un tânăr și ambițios fermier care administrează 3.000 de hectare, este ceva mai rezervat când vine vorba de investiții. „Prea mari investiții nu ne încumetăm să facem în perioada imediat următoare. Aveam un proiect pe vaca de carne, dar am renunțat la el din cauza prețurilor scăzute (la valorificare - n.r.). Am încercat doar să acoperim strictul necesar. Am luat un tractor John Deere de 130 cai putere și un încărcător Schäffer. Din păcate, la noi în zonă se preconizează și o secetă, care ar putea afecta producțiile din acest sezon. Dacă nu plouă în perioada următoare, vom avea probleme. Culturile au răsărit, au uniformitate, însă creșterea a stagnat din cauza lipsei de apă”, ne-a mărturisit cel care deține funcția de director general la AgroComplex Lunca Pașcani.
Singura investiție certă pentru 2015 este într-un uscător de cereale. „Am semnat deja contractul, dar încă nu e montat, sper să fie funcțional până în luna august, când recoltăm porumbul. Capacitatea de uscare e undeva la 50 de tone pe zi, dar dacă umiditatea boabelor e mai mică, volumul aproape se dublează. Ne-a costat în jur de 60.000 de dolari, căci l-am cumpărat din America”, spune acesta.

Seceta amenință recoltele lui 2015 
Valorificarea producției la un preț mai mic i-a dat peste cap planurile de dezvoltare. „Anul trecut a fost mai slab decât precedentul, dar mi-e teamă că 2015 va fi și mai greu. Suntem afectați serios din cauza scăderii prețurilor. Numai la zahăr am calculat pierderi între 20 și 25 la sută, pentru că noi suntem și cultivatori de sfeclă pentru zahăr. Pe de altă parte, laptele se vinde la un preț cu 20 la sută mai mic decât anul trecut, iar la carne prețul a scăzut cam cu 10-15 procente. Sunt calcule pe care le fac acum, fără a ține cont de eventualele pierderi de producție din cauza secetei care ne amenință recoltele. Deci va exista o mare presiune economică anul acesta asupra fermierilor, cel puțin în zona Moldovei”, consideră Bogdan Pantazi.
Bogdan încearcă să aplice pentru un proiect de irigații pe măsurile cuprinse în noul PNDR. „Lipsa precipitațiilor tinde să devină o problemă și în sectorul în care activăm noi. Sper să găsim soluții să atragem finanțare europeană. Cred că și statul ar trebui să se implice mai mult în această direcție, pentru că infrastructura este ca și inexistentă. Stațiile de pompare nu mai sunt funcționale, canalele sunt distruse sau neterminate. Așadar e nevoie de investiții masive în acest sector. Pentru noi, asta ar putea fi una dintre prioritățile pentru anul viitor. Încercăm deja să găsim soluții tehnice ca să putem iriga măcar o mică suprafață”, consideră tânărul ieșean.

Strategie de dezvoltare bine pusă la punct
La rândul său, Philippe Deguille, care a lăsat Alsacia natală pentru a se stabili la Buziaș, în județul Timiș, unde administrează 5.500 de hectare, are o strategie de dezvoltare bine conturată împreună cu partenerii săi. „Pentru început vrem să construim șase silozuri de câte 1.500 tone fiecare, accesând fonduri europene. De asemenea, avem în plan ridicarea unei hale de stocat cereale, cu o capacitate de 24.000 tone. În toamnă am achiziționat un uscător de cereale cu o capacitate de uscare de 15 tone la oră, printr-un program de finanțare europeană (FEADR). Această investiție ne-a costat 300.000 de euro. Am avut noroc cu noul asociat, care a venit cu bani cash și am obținut discounturi considerabile la achiziția de inputuri. Altfel, am fi fost probabil pe minus anul trecut”, constată administratorul de la Alsace-Farm, societate care a avut în 2015 o cifră de afaceri de 4,5 milioane euro.

Achiziții de 500.000 euro
O parte din banii câștigați anul trecut au fost deja reinvestiți. „Am achiziționat o semănătoare de precizie Maxima 2, pe 16 rânduri, de la Kuhn. Aveam mare nevoie de ea pentru că în toamnă nu am însămânțat cu grâu toată suprafața planificată din cauza ploilor. De asemenea, am cumpărat un tractor John Deere din seria 8R pe șenile, de 400 cai putere. Era nevoie de încă un tractor pe șenile, pe lângă cele două care le aveam deja, deoarece în condiții de teren umed, cum e de obicei la noi în zonă, utilajele de dimensiuni mari se descurcă mult mai bine, au o aderență mai bună la contactul cu solul. În plus, ne-am dotat cu o remorcă autoîncărcătoare de dimensiune mare - Horsch Titan, iar în această primăvară am mai luat un tractor John Deere de 250 CP. Am investit aproape 500.000 de euro în echipamente agricole și avem de gând să continuăm campania de reînnoire a parcului de utilaje”, ne-a declarat alsacianul. Între timp, a reușit să mai cumpere 200 de hectare de teren agricol care înainte era în arendă. „Avem comasată aproape întreaga suprafață. În momentul de față nu dorim să ne extindem, ci să devenim proprietari pe terenurile luate în arendă”, susține acesta.

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …