Treceți la conținutul principal

Iată ce obligații au crescătorii de animale la depunerea cererii unice!

Centrele județene APIA nu au demarat, deocamdată, preluarea cererilor unice din sectorul zootehnie. Până sistemul va fi capabil să proceseze și aceste cereri, le explicăm fermierilor care sunt actele de care au nevoie pentru solicitarea subvențiilor.

Adeverința emisă de medicul veterinar trebuie atașată cererii unice de toți crescătorii de animale, indiferent dacă fermierii solicită ajutor național de tranziție sau sprijin cuplat de producție.

Actele pentru solicitarea ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul lapte sunt:
- copia după dovada de înregistrare în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2014-2015, precum și a cantităților de lapte livrate și/sau vândute direct, în cazul fermierilor care nu au depus cereri în 2013 și 2014;
- adeverință prin care se recunoaște statutul de crescător de bovine al solicitantului, emisă de o asociație a crescătorilor de bovine.

Actele pentru obținerea sprijinului cuplat la vacile de lapte sunt:
- copie după pașaportul fiecărei vaci;
- dovada înregistrării în Registrul Genealogic al Rasei, cu excepția vacilor de lapte din zonele montane care trebuie să fie înscrise în Registrul Genealogic începând cu anul de cerere 2016;
- copie după contractul încheiat cu un cumpărător, valabil pentru minim 6 luni, documentul fiscal care atestă livrarea laptelui sau filele din carnetul de comercializare a produselor agricole.

Actele pentru obținerea sprijinului cuplat la bivolițele de lapte sunt:
- copie după pașaportul fiecărei bivolițe;
- adeverința care dovedește înscrierea în Registrul Genealogic al Rasei.

Actele pentru solicitarea ajutorului național tranzitoriu în sectorul carne sunt:
- copie după pașaportul fiecărui animal pentru care se solicită subvenția;
- copie după documentele care atestă ieșirile din efectiv, pentru exploatațiie nou înființate sau pentru animalele care nu au beneficiat de ajutor în 2013 și 2014
- adeverința prin care se recunoaște statutul de crescător de bovine, emisă de o asociație a crescătorilor de  bovine.

Pe lângă adeverința eliberată de medicul veterinar, pentru obținerea atât a ajutorului național tranzitoriu cât și a sprijinului cuplat, crescătorii de ovine și caprine au nevoie și ei de adeverința emisă de o asociație a crescătorilor din acest sector.

Actele pentru obținerea sprijinului cuplat pentru taurine din rasa de carne și metișii acestora sunt:
- copie după pașaportul fiecărui animal din exploatație;
- adeverință eliberată de OARZ care certifică rasele de carne și metișii acestora;
- adeverința care dovedește înscrierea în Registrul Genealogic al Rasei.

Deocamdată, am fost informați că aplicația nu funcționează  pentru sectorul zootehnie. Crescătorii de animale nu sunt încă invitațI la APIA pentru completarea cererii unice. L-am atenționat pe domnul ministru al Agriculturii că ne lasă fără subvenții, se teme Marcel Andrei, liderul crescătorilor de ovine.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…