Treceți la conținutul principal

Iată ce obligații au crescătorii de animale la depunerea cererii unice!

Centrele județene APIA nu au demarat, deocamdată, preluarea cererilor unice din sectorul zootehnie. Până sistemul va fi capabil să proceseze și aceste cereri, le explicăm fermierilor care sunt actele de care au nevoie pentru solicitarea subvențiilor.

Adeverința emisă de medicul veterinar trebuie atașată cererii unice de toți crescătorii de animale, indiferent dacă fermierii solicită ajutor național de tranziție sau sprijin cuplat de producție.

Actele pentru solicitarea ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul lapte sunt:
- copia după dovada de înregistrare în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2014-2015, precum și a cantităților de lapte livrate și/sau vândute direct, în cazul fermierilor care nu au depus cereri în 2013 și 2014;
- adeverință prin care se recunoaște statutul de crescător de bovine al solicitantului, emisă de o asociație a crescătorilor de bovine.

Actele pentru obținerea sprijinului cuplat la vacile de lapte sunt:
- copie după pașaportul fiecărei vaci;
- dovada înregistrării în Registrul Genealogic al Rasei, cu excepția vacilor de lapte din zonele montane care trebuie să fie înscrise în Registrul Genealogic începând cu anul de cerere 2016;
- copie după contractul încheiat cu un cumpărător, valabil pentru minim 6 luni, documentul fiscal care atestă livrarea laptelui sau filele din carnetul de comercializare a produselor agricole.

Actele pentru obținerea sprijinului cuplat la bivolițele de lapte sunt:
- copie după pașaportul fiecărei bivolițe;
- adeverința care dovedește înscrierea în Registrul Genealogic al Rasei.

Actele pentru solicitarea ajutorului național tranzitoriu în sectorul carne sunt:
- copie după pașaportul fiecărui animal pentru care se solicită subvenția;
- copie după documentele care atestă ieșirile din efectiv, pentru exploatațiie nou înființate sau pentru animalele care nu au beneficiat de ajutor în 2013 și 2014
- adeverința prin care se recunoaște statutul de crescător de bovine, emisă de o asociație a crescătorilor de  bovine.

Pe lângă adeverința eliberată de medicul veterinar, pentru obținerea atât a ajutorului național tranzitoriu cât și a sprijinului cuplat, crescătorii de ovine și caprine au nevoie și ei de adeverința emisă de o asociație a crescătorilor din acest sector.

Actele pentru obținerea sprijinului cuplat pentru taurine din rasa de carne și metișii acestora sunt:
- copie după pașaportul fiecărui animal din exploatație;
- adeverință eliberată de OARZ care certifică rasele de carne și metișii acestora;
- adeverința care dovedește înscrierea în Registrul Genealogic al Rasei.

Deocamdată, am fost informați că aplicația nu funcționează  pentru sectorul zootehnie. Crescătorii de animale nu sunt încă invitațI la APIA pentru completarea cererii unice. L-am atenționat pe domnul ministru al Agriculturii că ne lasă fără subvenții, se teme Marcel Andrei, liderul crescătorilor de ovine.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…