Treceți la conținutul principal

Zahărul românesc, marfă rară. Ce se va întâmpla cu producătorii de zahăr în 2017

România riscă să rămână fără zahar din producţia internă în următorii doi ani, pentru că Ministerul Agriculturii nu face nimic să îi ajute pe producători de sfeclă. În acest moment, suntem singura ţară a Uniunii Europene care nu are alocate cotele de sfeclă printr-un act normativ intern.

România a negociat cu Uniunea Europeană o cotă de producţie naţională de aproape 110.000 de tone de sfeclă de zahăr. În anul 2008, această cotă naţională s-a redus cu 4.500 de tone după ce una dintre fabrici a renunţat la producţie. Minusul nu a fost luat în seamă de Ministerul Agriculturii, astfel că s-a ajuns la o situaţie paradoxală.

În ciuda potenţialului agricol existent în ţară şi chiar a producţiilor existente fizic în România, beneficiarii cotei naţionale au fost fermierii din Polonia şi Germania, care şi-au valorificat la maxim producţia de sfeclă. Fabricile din România au procesat în Polonia în anul 2008, de exemplu, peste 18.000 de tone de sfeclă de zahăr ca să poată asigura necesarul intern. În anii următorii situaţia a devenit mai dramatică, astfel că în 2010 s-a ajuns ca peste 3.000 de tone din cota naţională să nu fie realizate. Iar în 2011, Germania a intrat şi ea în vizorul producătorilor autohtoni, care au luat de acolo 4.500 de tone de sfeclă de zahăr. Pierderile totale ale producătorilor români au fost în această perioadă de 3.000.000 de euro, asta reprezentând doar diferenţa între preţul sfeclei din cotă şi cel din afara cotei.

În 2017, când ţările membre ale Uniunii Europene vor putea produce şi vinde fără limitări, industria zahărului şi fermierii implicaţi în sector vor intra in faliment. Reprezentanţii acestora cer ministerului Agriculturii să coreleze cât mai repede producţia de zahăr cu potenţialul agricol al fiecărei zone, mai ales că până la momentul în care producătorii interni şi cei europeni, puternic susţinuţi de guvernele lor, mai sunt doar două cicluri de producţie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …