Treceți la conținutul principal

Subvenţii 2015: Plăţi cuplate în zootehnie

Din 2015, sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) se acordă fermierilor activi după mai multe criterii. Iată care sunt acestea!

Solicitanţii trebuie să crească:
- vaci de lapte: pentru min. 10 şi max. 250 vaci de lapte înscrise în Registrul Genealogic al rasei. Solicitanţii trebuie să aibă un contract de livrare a laptelui valabil minimum 6 luni de la data depunerii cererii de plată şi documente fiscale care să ateste livrarea laptelui şi/sau copie de pe carnetul de comercializare, în cazul vânzărilor directe;
- bivoliţe de lapte: pentru max. 100 femele care au fătat cel puţin o dată, înscrise în Registrul Genealogic al rasei;
- taurine de carne: pentru min. 10 şi max. 250 capete vaci şi tineret din rase de carne şi/sau metişi şi tauri din rase de carne. Tineretul şi metişii vor primi 75%, respectiv 50% din cuantumul sprijinului acordat pentru vaci şi tauri din rase de carne.
- ovine: pentru min. 150 şi max. 600 capete femele ovine şi/sau berbeci de reproducţie, cu vârsta de minimum 1 an la 31 martie a anului de solicitare a SCZ şi max. 8 ani pentru femele, respectiv 6 ani pentru berbecii de reproducţie la data limită de depunere a cererii unice de plată. Sprijinul se acordă o singură dată pentru berbecii de reproducţie şi anual pentru femele ovine. Obligaţia ca ovinele/berbecii pentru care se solicită SCZ să fie înscrise în Registrul Genealogic al rasei se aplică din anul de cerere 2016.
„Noi am propus să se acorde acest sprijin crescătorilor care au între 50 şi 1.000 de capete. Nu putem, trebuie să notificăm Bruxelles, ni s-a spus. Şi tot ei, cei din Minister, au notificat Comisia să fie acordat sprijinul cuplat fermierilor care au între 150 şi 600 de capete. În felul acesta, vor fi ajutaţi mai puţini fermieri”, spune Ionică Nechifor, secretar general Federaţia Romovis.

Citeşte articolul intergral în revista Ferma, ediţia 15 - 30 aprilie 2015!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…