Treceți la conținutul principal

Subvenţii 2015: Plăţi cuplate în zootehnie

Din 2015, sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) se acordă fermierilor activi după mai multe criterii. Iată care sunt acestea!

Solicitanţii trebuie să crească:
- vaci de lapte: pentru min. 10 şi max. 250 vaci de lapte înscrise în Registrul Genealogic al rasei. Solicitanţii trebuie să aibă un contract de livrare a laptelui valabil minimum 6 luni de la data depunerii cererii de plată şi documente fiscale care să ateste livrarea laptelui şi/sau copie de pe carnetul de comercializare, în cazul vânzărilor directe;
- bivoliţe de lapte: pentru max. 100 femele care au fătat cel puţin o dată, înscrise în Registrul Genealogic al rasei;
- taurine de carne: pentru min. 10 şi max. 250 capete vaci şi tineret din rase de carne şi/sau metişi şi tauri din rase de carne. Tineretul şi metişii vor primi 75%, respectiv 50% din cuantumul sprijinului acordat pentru vaci şi tauri din rase de carne.
- ovine: pentru min. 150 şi max. 600 capete femele ovine şi/sau berbeci de reproducţie, cu vârsta de minimum 1 an la 31 martie a anului de solicitare a SCZ şi max. 8 ani pentru femele, respectiv 6 ani pentru berbecii de reproducţie la data limită de depunere a cererii unice de plată. Sprijinul se acordă o singură dată pentru berbecii de reproducţie şi anual pentru femele ovine. Obligaţia ca ovinele/berbecii pentru care se solicită SCZ să fie înscrise în Registrul Genealogic al rasei se aplică din anul de cerere 2016.
„Noi am propus să se acorde acest sprijin crescătorilor care au între 50 şi 1.000 de capete. Nu putem, trebuie să notificăm Bruxelles, ni s-a spus. Şi tot ei, cei din Minister, au notificat Comisia să fie acordat sprijinul cuplat fermierilor care au între 150 şi 600 de capete. În felul acesta, vor fi ajutaţi mai puţini fermieri”, spune Ionică Nechifor, secretar general Federaţia Romovis.

Citeşte articolul intergral în revista Ferma, ediţia 15 - 30 aprilie 2015!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…