Treceți la conținutul principal

Prognoza Agrometeo. Iată cum va fi vremea în perioada 07 - 13 Aprilie 2015

În primele zile ale intervalului 07 - 13 aprilie 2015 va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod normal, după care, se va produce o încălzire treptată a vremii în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -1...10°C la începutul perioadei, valori mai scăzute cu 1...5°C comparativ cu mediile multianuale şi 2...13°C în restul zilelor, limite apropiate de normal.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 3...19°C, în cea mai mare parte a teritoriului.
Temperatura minimă a aerului va oscila între -5...8C la nivelul întregii ţări, posibil mai scăzute în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a îngheţului la sol.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse între 5...15°C, limite optime continuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent.
Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale în aproape toată ţara, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, în primele zile ale intervalului, în zonele estice şi sud-estice cantităţile de apă pot depăşi 20 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra în nordul Moldovei, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureşului, nord-vestul şi sudul Crişanei, izolat în estul şi vestul Banatului.
Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În nordul Moldovei, local în vestul Maramureşului, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul şi sudul Crişanei, izolat în estul şi vestul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfăşura în general normal în majoritatea zonelor de cultură şi uşor mai lent în zonele depresionare.
Culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în continuare în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia, înfrăţire (30-100%) şi alungirea paiului (10-30%).
Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă v-a parcurge fazele de înfrunzire (7-13 frunze) şi alungire a tulpinii (10-50%), iar izolat în zonele de câmpie va fi posibilă apariţia inflorescenţelor (10-30%).
La speciile pomicole (cais, piersic, vişin) se va continua înmugurirea şi dezmugurirea, în aproape toate plantaţiile.
La viţa de vie se va înregistra faza de ”plâns” în majoritatea podgoriilor, iar izolat în depresiuni se va continua starea de repaus vegetativ.
Lucrările agricole specifice (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfăşura în bune condiţii, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Pregătirea patului germinativ şi continuarea însămânţărilor de primăvară pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
• Verificarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu, rapiţă);
• Controlul evoluţiei mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie. sursa: ANM

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…