Treceți la conținutul principal

Pro și contra carnetului de comercializare. Elimină samsarii din piețe sau e o dublă impozitare a fermierilor?

Carnetul de comercializare este un document creat cu scopul eliminării samsarilor din piețe, spune ministrul Daniel Constantin. Oierii sunt convinși că e un motiv să fie dublu impozitați.
Oierii au un instrument care-i protejează, începând din toamna anului 2014, Legea 145. Prin această lege, se stabilește eliberarea atestatului de producător și a carnetului de comercializare. Cel care este producător poate să meargă în piață, în târg să-și vândă marfa în mod direct. Piețele trebuie să pună la dispoziția producătorilor agricoli cel puțin 40% din tarabele pe care le are. Noi ne asigurăm că acel producător care are, 20 de oi, să spunem, vinde brânza de la cele 20 de oi. Sunt situații în care nu mai poate un intermediar să vină la Mărginimea Sibiului, să cumpere toată brânza și să meargă în piață, să vândă de parcă ar fi producător, pentru că are și el acasă două oi și și-a luat un atestat de producător. Garanția că el este cu adevărat producător este dată de carnetul de comercializare care trebuie să însoțească marfa, de fiecare dată, de la locul unde se produce până la piață. Trebuie să explicăm mai bine oierilor că nu e vorba de impozitare dublă. Ei plătesc impozit pe norma de venit pe cap de oaie sau de vacă. Dar cel care este intermediar și colectează brânza de peste tot, ba mai mult cumpără brânză evazionată din alte state, nu mai poate să comercializeze. Vom începe controalele cu oameni, nu de la Finanțe, cu inspectori pe care-i avem la nivel local și național. Primele controale le-am făcut săptămâna trecută, dar nu am dat amenzi, am informat, spune ministrul Agriculturii.

protest_b

Crescătorii de ovine nu par deloc încântați de soluția găsită de Ministerul Agriculturii. Cred că ne elimină pe noi, crescătorii de animale, nu pe samsari. Dacă am ferma în vârful dealului nu cobor să vând laptele, o să fac brânză din el. Plătesc o dată impozit pe lapte și a doua oară pe brânza vândută la piață, dar rezultată din laptele impozitat deja. Crescătorii de oi nu și-au ridicat carnetele de comercializare sau prea puțini au făcut-o. Sunt pe la primării. Miercuri, pe 22 aprilie, avem o întâlnire tocmai pe această temă la Ministerul de Finanțe, spune Marcel Andrei, liderul sindical al oierilor.

Săptămâna aceasta, la Ministerul de Finanțe, crescătorii de animale vor afla mai multe despre carnetul de comercializare și dacă le va aduce beneficii sau dimpotrivă, deservicii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…