Treceți la conținutul principal

Pro și contra carnetului de comercializare. Elimină samsarii din piețe sau e o dublă impozitare a fermierilor?

Carnetul de comercializare este un document creat cu scopul eliminării samsarilor din piețe, spune ministrul Daniel Constantin. Oierii sunt convinși că e un motiv să fie dublu impozitați.
Oierii au un instrument care-i protejează, începând din toamna anului 2014, Legea 145. Prin această lege, se stabilește eliberarea atestatului de producător și a carnetului de comercializare. Cel care este producător poate să meargă în piață, în târg să-și vândă marfa în mod direct. Piețele trebuie să pună la dispoziția producătorilor agricoli cel puțin 40% din tarabele pe care le are. Noi ne asigurăm că acel producător care are, 20 de oi, să spunem, vinde brânza de la cele 20 de oi. Sunt situații în care nu mai poate un intermediar să vină la Mărginimea Sibiului, să cumpere toată brânza și să meargă în piață, să vândă de parcă ar fi producător, pentru că are și el acasă două oi și și-a luat un atestat de producător. Garanția că el este cu adevărat producător este dată de carnetul de comercializare care trebuie să însoțească marfa, de fiecare dată, de la locul unde se produce până la piață. Trebuie să explicăm mai bine oierilor că nu e vorba de impozitare dublă. Ei plătesc impozit pe norma de venit pe cap de oaie sau de vacă. Dar cel care este intermediar și colectează brânza de peste tot, ba mai mult cumpără brânză evazionată din alte state, nu mai poate să comercializeze. Vom începe controalele cu oameni, nu de la Finanțe, cu inspectori pe care-i avem la nivel local și național. Primele controale le-am făcut săptămâna trecută, dar nu am dat amenzi, am informat, spune ministrul Agriculturii.

protest_b

Crescătorii de ovine nu par deloc încântați de soluția găsită de Ministerul Agriculturii. Cred că ne elimină pe noi, crescătorii de animale, nu pe samsari. Dacă am ferma în vârful dealului nu cobor să vând laptele, o să fac brânză din el. Plătesc o dată impozit pe lapte și a doua oară pe brânza vândută la piață, dar rezultată din laptele impozitat deja. Crescătorii de oi nu și-au ridicat carnetele de comercializare sau prea puțini au făcut-o. Sunt pe la primării. Miercuri, pe 22 aprilie, avem o întâlnire tocmai pe această temă la Ministerul de Finanțe, spune Marcel Andrei, liderul sindical al oierilor.

Săptămâna aceasta, la Ministerul de Finanțe, crescătorii de animale vor afla mai multe despre carnetul de comercializare și dacă le va aduce beneficii sau dimpotrivă, deservicii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…