Treceți la conținutul principal

Liviu Dragnea promite că demarează cadastrarea terenurilor agricole. Fermierii spun că există o mare problemă

Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a anunțat că Programul Național de Cadastru va fi lansat săptămâna viitoare și va dura 8 ani. Liderii fermierilor spun că există o problemă delicată: o suprafață mare din țara noastră nu are proprietari.

Ministrul Dezvoltării Regionale a făcut anunțul la un forum, organizat marți, 21 aprilie, la care a participat și prim-ministrul Victor Ponta și la care s-a vorbit despre fondurile europene. Sunt alocate 300 de milioane de euro din fonduri europene, iar diferenţa de până la un miliard două sute, un miliard trei sute de milioane, va fi suportată din veniturile Agenţiei Naţionale de Cadastru. Este un program ultra-necesar ce se va întinde pe 7-8 ani, spune Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

Cadastrarea terenurilor agricole este un proiect costisitor, dar obligatoriu de finalizat până-n anul 2018 când subvențiile se vor acorda pe fermă.

Cred că e o declarație politică. Programul nu se poate întinde pe 7-8 ani pentru că din 2020 subvențiile se dau pe fermă. Noi nu o să putem obține derogare de la Comisia Europeană pentru 5 ani. Asta e o problemă. A doua și cea mai importantă și delicată este că o mare suprafață de teren din România nu are proprietari, Adică, proprietarii au murit șI urmașii nu au deschis succesiunea. Din diverse motive. Ori că sunt familii sărace, ori că sunt dezorganizate, ori că nu sunt interesate. Și atunci cui îi cadastrezi? Ce faci? E o mare problemă la nivel național. Se pare că ministrul Liviu Dragnea nu știe ce știu subalternii dânsului. Am vorbit cu unul dintre funcționarii Ministerului Dezvoltării și i-a povestit ce greutăți întâmpină. Și cea peste care nu poate trece este că sunt suprafețe în aer, fără proprietar, spune Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

În urmă cu o lună și Nicolae Sitaru, vicepreședinte LAPAR, spunea că e aproape imposibil să se ducă la bun sfârșit acest program. Dacă tot plătim un miliard de euro, am înțeles că atâta costă cadastrarea, să o facem cum trebuie. După 2018, dacă luăm subvenția pe fermă, vă spun de pe acum, că fermierii nu vor lua subvenție pe mai mult de jumătate din suprafața arabilă lucrată pentru că nici intabularea nu va fi făcută pe mai mult. La ora asta, sunt o treime din suprafețe care nu au planuri parcelare. Cum să le intabuleze până-n 2018?! Să ștergem greșelile Legii 18, să facem punere în posesie și cadastrări ale terenurilor în așa fel încât fermele să nu fie fărămițate.

Costul cadastrării e o altă discuție. Era vorba că va costa 800 de milioane de euro din care 600 vor fi obținute de la Comisia Europeană. Acum, suma a săltat cu 500 de milioane de euro și vin mai puțini bani din fonduri europene, adaugă președintele LAPAR.
Conform afirmațiilor făcute de ministrul Dezvoltării, se va merge pe principiul cadastrului general, adică se începe cu o localitate și se cadastrează temeinic atât terenurile din extravilan cât și cele din intravilan.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…