Treceți la conținutul principal

Liviu Dragnea promite că demarează cadastrarea terenurilor agricole. Fermierii spun că există o mare problemă

Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a anunțat că Programul Național de Cadastru va fi lansat săptămâna viitoare și va dura 8 ani. Liderii fermierilor spun că există o problemă delicată: o suprafață mare din țara noastră nu are proprietari.

Ministrul Dezvoltării Regionale a făcut anunțul la un forum, organizat marți, 21 aprilie, la care a participat și prim-ministrul Victor Ponta și la care s-a vorbit despre fondurile europene. Sunt alocate 300 de milioane de euro din fonduri europene, iar diferenţa de până la un miliard două sute, un miliard trei sute de milioane, va fi suportată din veniturile Agenţiei Naţionale de Cadastru. Este un program ultra-necesar ce se va întinde pe 7-8 ani, spune Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

Cadastrarea terenurilor agricole este un proiect costisitor, dar obligatoriu de finalizat până-n anul 2018 când subvențiile se vor acorda pe fermă.

Cred că e o declarație politică. Programul nu se poate întinde pe 7-8 ani pentru că din 2020 subvențiile se dau pe fermă. Noi nu o să putem obține derogare de la Comisia Europeană pentru 5 ani. Asta e o problemă. A doua și cea mai importantă și delicată este că o mare suprafață de teren din România nu are proprietari, Adică, proprietarii au murit șI urmașii nu au deschis succesiunea. Din diverse motive. Ori că sunt familii sărace, ori că sunt dezorganizate, ori că nu sunt interesate. Și atunci cui îi cadastrezi? Ce faci? E o mare problemă la nivel național. Se pare că ministrul Liviu Dragnea nu știe ce știu subalternii dânsului. Am vorbit cu unul dintre funcționarii Ministerului Dezvoltării și i-a povestit ce greutăți întâmpină. Și cea peste care nu poate trece este că sunt suprafețe în aer, fără proprietar, spune Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

În urmă cu o lună și Nicolae Sitaru, vicepreședinte LAPAR, spunea că e aproape imposibil să se ducă la bun sfârșit acest program. Dacă tot plătim un miliard de euro, am înțeles că atâta costă cadastrarea, să o facem cum trebuie. După 2018, dacă luăm subvenția pe fermă, vă spun de pe acum, că fermierii nu vor lua subvenție pe mai mult de jumătate din suprafața arabilă lucrată pentru că nici intabularea nu va fi făcută pe mai mult. La ora asta, sunt o treime din suprafețe care nu au planuri parcelare. Cum să le intabuleze până-n 2018?! Să ștergem greșelile Legii 18, să facem punere în posesie și cadastrări ale terenurilor în așa fel încât fermele să nu fie fărămițate.

Costul cadastrării e o altă discuție. Era vorba că va costa 800 de milioane de euro din care 600 vor fi obținute de la Comisia Europeană. Acum, suma a săltat cu 500 de milioane de euro și vin mai puțini bani din fonduri europene, adaugă președintele LAPAR.
Conform afirmațiilor făcute de ministrul Dezvoltării, se va merge pe principiul cadastrului general, adică se începe cu o localitate și se cadastrează temeinic atât terenurile din extravilan cât și cele din intravilan.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …