Treceți la conținutul principal

Liviu Dragnea promite că demarează cadastrarea terenurilor agricole. Fermierii spun că există o mare problemă

Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a anunțat că Programul Național de Cadastru va fi lansat săptămâna viitoare și va dura 8 ani. Liderii fermierilor spun că există o problemă delicată: o suprafață mare din țara noastră nu are proprietari.

Ministrul Dezvoltării Regionale a făcut anunțul la un forum, organizat marți, 21 aprilie, la care a participat și prim-ministrul Victor Ponta și la care s-a vorbit despre fondurile europene. Sunt alocate 300 de milioane de euro din fonduri europene, iar diferenţa de până la un miliard două sute, un miliard trei sute de milioane, va fi suportată din veniturile Agenţiei Naţionale de Cadastru. Este un program ultra-necesar ce se va întinde pe 7-8 ani, spune Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

Cadastrarea terenurilor agricole este un proiect costisitor, dar obligatoriu de finalizat până-n anul 2018 când subvențiile se vor acorda pe fermă.

Cred că e o declarație politică. Programul nu se poate întinde pe 7-8 ani pentru că din 2020 subvențiile se dau pe fermă. Noi nu o să putem obține derogare de la Comisia Europeană pentru 5 ani. Asta e o problemă. A doua și cea mai importantă și delicată este că o mare suprafață de teren din România nu are proprietari, Adică, proprietarii au murit șI urmașii nu au deschis succesiunea. Din diverse motive. Ori că sunt familii sărace, ori că sunt dezorganizate, ori că nu sunt interesate. Și atunci cui îi cadastrezi? Ce faci? E o mare problemă la nivel național. Se pare că ministrul Liviu Dragnea nu știe ce știu subalternii dânsului. Am vorbit cu unul dintre funcționarii Ministerului Dezvoltării și i-a povestit ce greutăți întâmpină. Și cea peste care nu poate trece este că sunt suprafețe în aer, fără proprietar, spune Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

În urmă cu o lună și Nicolae Sitaru, vicepreședinte LAPAR, spunea că e aproape imposibil să se ducă la bun sfârșit acest program. Dacă tot plătim un miliard de euro, am înțeles că atâta costă cadastrarea, să o facem cum trebuie. După 2018, dacă luăm subvenția pe fermă, vă spun de pe acum, că fermierii nu vor lua subvenție pe mai mult de jumătate din suprafața arabilă lucrată pentru că nici intabularea nu va fi făcută pe mai mult. La ora asta, sunt o treime din suprafețe care nu au planuri parcelare. Cum să le intabuleze până-n 2018?! Să ștergem greșelile Legii 18, să facem punere în posesie și cadastrări ale terenurilor în așa fel încât fermele să nu fie fărămițate.

Costul cadastrării e o altă discuție. Era vorba că va costa 800 de milioane de euro din care 600 vor fi obținute de la Comisia Europeană. Acum, suma a săltat cu 500 de milioane de euro și vin mai puțini bani din fonduri europene, adaugă președintele LAPAR.
Conform afirmațiilor făcute de ministrul Dezvoltării, se va merge pe principiul cadastrului general, adică se începe cu o localitate și se cadastrează temeinic atât terenurile din extravilan cât și cele din intravilan.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…