Treceți la conținutul principal

Iată ce documente trebuie să prezinte fermierii la completarea cererii unice!

Angajații Centrelor județene APIA din toată țara sunt ocupați cu programarea fermierilor și trimiterea invitațiilor către aceștia în vederea completării cererii unice de plată.

Suntem la prima etapă. Trimitem invitații către fermieri cu data, ora și angajatul APIA la care să se prezinte pentru completarea online cererii unice. Modelul de invitație a fost publicat în Monitorul Oficial, alături de formularul cererii unice de plată. Angajații APIA îi vor asista pe fermieri la completarea online a cererii și le vor oferi suportul necesar, spune Marius Nicolae Stroescu, director APIA Argeș.

Noutatea este că fermierii trebuie să prezinte la APIA o serie de documente în momentul în care completează cererea unică. Toate aceste acte sunt menționate în Ordinul de ministru, publicat în Monitorul Oficial. Șeful APIA Argeș enumeră actele care vor însoți obligatoriu cererea.

Fermierii care solicită plata pe suprafață trebuie să prezinte:

- adeverință de la Primărie cu suprafețele lucrate, modelul se găsește în Ordinul ministrului;
- copii de la Registrul Agricol cu pozițiile terenurilor pentru care solicită subvenții;
- copiile titlurilor de proprietate, actele de succesiune, dacă proprietarul a murit și s-a dezbătut succesiunea;
- un centralizator cu contractele de arendă. Dacă nu are titluri de proprietate pe anumite parcele, fermierul va scrie o declarație pe propria răspundere în care va menționa motivul pentru care nu are.

Fermierii care solicită plata pe cap de animal vor prezenta:

- o adeverință de la medicul veterinar;
- copii ale pașapoartelor animalelor, dacă e vorba de o fermă nouă sau de animale care nu sunt înregistrate în 2014. În cazul crescătorilor de animale, angajații APIA vor accesa codul de exploatație și vor avea situația animalelor eligibile la plată în 2014.

Completarea unei cereri va dura de la 20 de minute la o oră, spune Florea Stoian, șeful APIA Ialomița, în funcție de câte terenuri lucrează fermierul. Registrul agricol, model nou, nu există, deocamdată, așa că vor fi luate de bune vechile Registre agricole, adică cele de anul trecut.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…