Treceți la conținutul principal

Grâul şi rapiţa înverzesc pământul. Află detalii despre stadiul culturilor!

În campania agricolă de primăvară, agricultorii fructifică fiecare zi bună de lucru şi pun sub brazdă seminţele de porumb şi de floarea soarelui. Totodată, urmăresc evoluţia culturilor semănate în toamnă şi intervin în lan cu lucrările impuse de tehnologie şi de starea plantelor.

Este o campanie de primăvară, din nou, atipică, spun fermierii. Fluctuaţiile de temperatură şi vremea incertă le cam dau bătăi de cap în ceea ce priveşte pregătirea patului germinativ şi semănatul.
În vestul ţării, culturile de toamnă sunt în parametri optimi de dezvoltare, spune Codruţ Balogh, administrator al S.A. Comloşana, din judeţul Timiş. „Grâul este bun, are undeva la 22 centimetri - cel mai dezvoltat, iar cel care a fost semănat mai târziu are între 12 şi 16 centimetri. Am şi zone unde răsărirea a fost mai proastă, pentru că solul este mai nisipos şi s-a format crustă în perioada răsăririi. Din fericire, este vorba doar de circa 6 hectare”, ne-a spus Codruţ Balogh.
grau-in-mai_b

De asemenea, cultura de rapiţă a timişeanului a trecut cu bine de iarnă şi se află într-un stadiu de dezvoltare destul de avansat. „Pe majoritatea suprafeţei cultivate am văzut că deja rapiţa începe să emită tija florală, are circa 10-12 frunze. În principiu arată foarte bine, cu excepţia zonelor în care din cauza rozătoarelor a trebuit să semăn din nou”, a precizat fermierul.

Detalii despre starea culturilor agricole la nivel naţional găsiţi în revista Ferma, ediţia 15 – 30 aprilie 2015!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…