Treceți la conținutul principal

Grâul şi rapiţa înverzesc pământul. Află detalii despre stadiul culturilor!

În campania agricolă de primăvară, agricultorii fructifică fiecare zi bună de lucru şi pun sub brazdă seminţele de porumb şi de floarea soarelui. Totodată, urmăresc evoluţia culturilor semănate în toamnă şi intervin în lan cu lucrările impuse de tehnologie şi de starea plantelor.

Este o campanie de primăvară, din nou, atipică, spun fermierii. Fluctuaţiile de temperatură şi vremea incertă le cam dau bătăi de cap în ceea ce priveşte pregătirea patului germinativ şi semănatul.
În vestul ţării, culturile de toamnă sunt în parametri optimi de dezvoltare, spune Codruţ Balogh, administrator al S.A. Comloşana, din judeţul Timiş. „Grâul este bun, are undeva la 22 centimetri - cel mai dezvoltat, iar cel care a fost semănat mai târziu are între 12 şi 16 centimetri. Am şi zone unde răsărirea a fost mai proastă, pentru că solul este mai nisipos şi s-a format crustă în perioada răsăririi. Din fericire, este vorba doar de circa 6 hectare”, ne-a spus Codruţ Balogh.
grau-in-mai_b

De asemenea, cultura de rapiţă a timişeanului a trecut cu bine de iarnă şi se află într-un stadiu de dezvoltare destul de avansat. „Pe majoritatea suprafeţei cultivate am văzut că deja rapiţa începe să emită tija florală, are circa 10-12 frunze. În principiu arată foarte bine, cu excepţia zonelor în care din cauza rozătoarelor a trebuit să semăn din nou”, a precizat fermierul.

Detalii despre starea culturilor agricole la nivel naţional găsiţi în revista Ferma, ediţia 15 – 30 aprilie 2015!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…