Treceți la conținutul principal

Fermierii au incasat, prin PNDR, peste 7,4 miliarde de euro

Până în momentul de faţă, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a achitat peste 7,4 miliarde de euro din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013, pentru realizarea unor proiecte de investiţii sau decontarea plăţilor directe către fermieri. În felul acesta, România a atins un grad de absorbţie de peste 83 la sută al fondurilor europene acordate pentru agricultură şi dezvoltare rurală. „Dat fiind faptul că plăţile pentru proiectele de investiţii şi angajamentele multianuale vor continua până la sfârşitul acestui an, considerăm că rata absorbţiei la finalul perioadei de programare se va apropia de 100 la sută”, se arată într-un comunicat al amintitei agenţii. De la lansarea primelor sesiuni de proiecte PNDR, în 2008, AFIR a primit 149.888 cereri de finanţare nerambursabilă a unor investiţii, în valoare totală de peste 18,4 miliarde de euro. Până la sfârşitul lunii trecute, au fost selectate pentru a beneficia de finanţare nerambursabilă 97.135 de proiecte. Eficienţa aplicării PNDR asupra economiei şi a vieţii populaţiei din mediul rural este una reală şi măsurabilă. În primul rând, ne referim la faptul că acest program a sprijinit cu subvenţii comunitare 2.597 de ferme agricole, în care îşi desfăşoară activitatea peste 73.000 de fermieri. Aici au fost incluşi atât cei 12.954 de tineri investitori în domeniul agriculturii, beneficiari ai Măsurii 112 („Instalarea tinerilor fermieri”), cât şi cei care au accesat Măsura 141 („Sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă”) sau Măsura 121 („Modernizarea exploataţiilor agricole”).
După cum se cunoaşte, PNDR 2007-2013 a urmărit şi sprijinirea financiară a întreprinderilor mici şi mijlocii cu activitate în sectorul non-agricol (în total 3.133 de firme), cărora li s-au adăugat 1.011 unităţi de procesare care au beneficiat de subvenţii prin Măsura 123 („Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”). Demn de semnalat este şi faptul că peste 3 milioane de locuitori din diverse zone ale ţării (inclusiv Prahova) au beneficiat de infrastructură, de renovarea şi modernizarea satelor, finanţate prin Măsura 322 („Renovarea şi dezvoltarea satelor”), constând în reabilitarea a 3.862 kilometri de drumuri comunale, construirea a 2.900 kilometri reţea de alimentare cu apă şi a 4.345 kilometri reţea de canalizare. În sfârşit, prin finanţarea europeană a proiectelor de investiţii aferente Măsurii 125 („Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii agricole şi silvice”), au fost construiţi 1.967 kilometri de drumuri agricole, 1.610 kilometri de drumuri forestiere, precum şi executarea lucrărilor specifice protejării de inundaţii a 44.794 de hectare de teren agricol.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …