Treceți la conținutul principal

Fermierii au incasat, prin PNDR, peste 7,4 miliarde de euro

Până în momentul de faţă, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a achitat peste 7,4 miliarde de euro din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013, pentru realizarea unor proiecte de investiţii sau decontarea plăţilor directe către fermieri. În felul acesta, România a atins un grad de absorbţie de peste 83 la sută al fondurilor europene acordate pentru agricultură şi dezvoltare rurală. „Dat fiind faptul că plăţile pentru proiectele de investiţii şi angajamentele multianuale vor continua până la sfârşitul acestui an, considerăm că rata absorbţiei la finalul perioadei de programare se va apropia de 100 la sută”, se arată într-un comunicat al amintitei agenţii. De la lansarea primelor sesiuni de proiecte PNDR, în 2008, AFIR a primit 149.888 cereri de finanţare nerambursabilă a unor investiţii, în valoare totală de peste 18,4 miliarde de euro. Până la sfârşitul lunii trecute, au fost selectate pentru a beneficia de finanţare nerambursabilă 97.135 de proiecte. Eficienţa aplicării PNDR asupra economiei şi a vieţii populaţiei din mediul rural este una reală şi măsurabilă. În primul rând, ne referim la faptul că acest program a sprijinit cu subvenţii comunitare 2.597 de ferme agricole, în care îşi desfăşoară activitatea peste 73.000 de fermieri. Aici au fost incluşi atât cei 12.954 de tineri investitori în domeniul agriculturii, beneficiari ai Măsurii 112 („Instalarea tinerilor fermieri”), cât şi cei care au accesat Măsura 141 („Sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă”) sau Măsura 121 („Modernizarea exploataţiilor agricole”).
După cum se cunoaşte, PNDR 2007-2013 a urmărit şi sprijinirea financiară a întreprinderilor mici şi mijlocii cu activitate în sectorul non-agricol (în total 3.133 de firme), cărora li s-au adăugat 1.011 unităţi de procesare care au beneficiat de subvenţii prin Măsura 123 („Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”). Demn de semnalat este şi faptul că peste 3 milioane de locuitori din diverse zone ale ţării (inclusiv Prahova) au beneficiat de infrastructură, de renovarea şi modernizarea satelor, finanţate prin Măsura 322 („Renovarea şi dezvoltarea satelor”), constând în reabilitarea a 3.862 kilometri de drumuri comunale, construirea a 2.900 kilometri reţea de alimentare cu apă şi a 4.345 kilometri reţea de canalizare. În sfârşit, prin finanţarea europeană a proiectelor de investiţii aferente Măsurii 125 („Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii agricole şi silvice”), au fost construiţi 1.967 kilometri de drumuri agricole, 1.610 kilometri de drumuri forestiere, precum şi executarea lucrărilor specifice protejării de inundaţii a 44.794 de hectare de teren agricol.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…