Treceți la conținutul principal

De ce s-au scumpit terenurile agricole. În ce zone prețul unui hectar ajunge la zece mii de euro

Prețul hectarului de teren agricol crește spectaculos dacă acesta se află în apropierea autostrăzii sau dacă e irigat. Iată unde sunt terenurile agricole care se vând cu prețul unor vile!
Terenurile agricole sunt vânate de speculanți. Prin comparație cu anii trecuți, prețul a explodat. S-a ajuns și la situația aberantă ca un teren arabil dintr-o comună din România să aibă un preț mai mare decât un teren din Olanda, unde se vinde cu aproximativ 20.000 euro/ha. În comuna Manolache din Ilfov, un proprietar cere nu mai puțin de…10 euro/mp. Singurul avantaj al celor două hectare de teren arabil, cât are omul de vânzare, este apropierea de autostrada A2. Ăsta e prețul aici, nu am cum să cer un euro/mp pentru că e prea puțin. Știu că e doar un teren agricol, dar peste un an va fi și mai scump, spune V.Marin, proprietarul terenului.

E o raritate și nu este relevant prețul terenurilor agricole din jurul capitalei. Un preț mediu al terenurilor agricole din Ilfov și Giurgiu este undeva între  2.500 de euro  – 5.000 de euro/ha. Depinde de câteva lucruri, dacă suprafața e comasată pentru că una e să cumperi un hectar sau un pogon și alta 50 de ha, depinde și de calitatea terenului. În perioada 2008-2012 prețul terenurilor agricole se ridicase foarte mult, în 2013 a scăzut pentru ca în 2014 să crească din nou. Altul e necazul nostru, al fermierilor. E greu să cumperi un teren chiar dacă ai drept de preempțiune (arendașii au prioritate la cumpărare n.r.). Te înțelegi cu proprietarul de la care ai terenul în arendă, îi faci cadastru și vine un cumpărător, oferă un preț mai mare și ai rămas fără teren. Discutam și cu fermierii din Vrancea. Modificările care s-au adus la legea vânzării terenurilor, în sensul că nu se mai face un precontract, sunt în defavoarea noastră. Anunțul de vânzare trebuie afișat la primărie timp de 30 de zile, dacă terenul e pe un sit arheologic trebuie să ai un aviz al  Ministerului Culturii, etc. În ultima zi de afișaj se poate ivi cineva care să dea cu 200 de euro mai mult pe hectar și proprietarul îl va vinde cui dă mai mult. Noi avem în arendă 550 ha. Am vrut să cumpărăm 30 ha, aveam aprobat și un credit bancar și ni s-a întâmplat exact cum v-am povestit. A dat altcineva mai mult, spune ing. Dan Ilie, președintele Asociației Producătorilor Agricoli de Cereale și Plante Tehnice Ilfov.

Parcele teren_b
Un proprietar din Fetești, Ialomița, vinde hectarul, tot lângă A2, cu 10.000 de euro, cadastrat, intabulat, în zonă irigată și cu acces direct din autostradă. Omul ne spune că nu e scump deloc pentru că vecinul lui ar cere de 5 ori mai mult, 5 euro/mp, adică 50.000 de euro/ha.

Prețul este justificat. Terenul poate să fie foarte bun, de o categorie superioară, situat pe terasă sau pe baltă. Amenajarea la irigat e o prioritate extraordinară. Sunt schimbările climatice, când plouă, când e secetă și e un avantaj nemaipomenit ca terenul să fie irigat. În altă ordine de idei, e bine că ministrul Daniel Constantin s-a gândit la sprijinirea și încurajarea cercetării românești. Soiurile românești sunt cele care se pretează la solurile noastre, spune ing. Adelina Popescu, directorul Asociației Fermierilor din România.

Ialomița este urmată de Tulcea unde prețul terenurilor scade ușor sub 10.000 euro/ha. De exemplu, un proprietar vinde 5 ha, în zona de sere a orașului, cu 45.000 de euro. D. Nechifor spune că parcela fertilă este compactă, are mari posibilități de atragere de fonduri europene, o deschidere la două drumuri și acces la un canal de irigat. În Călărași, proprietarii vând cu 8.000 de euro/ha. În Timiș și Galați, hectarul a ajuns la 6.000 de euro.

Timișul a fost mereu scump, e zonă agricolă bună, plouă mult, spune ing. Dan Ilie.

Dacă ne îndreptăm spre Teleorman găsim și suprafețe agricole cu 4.500 euro/ha, în timp ce în Olt prețul coboară undeva între 2.500 și 3.500 euro/ha. În Constanța, hectarul de teren cadastrat și intabulat se vinde cu 3.900 de euro. Am găsit un proprietar care vinde cu acest preț 100 de hectare comasate. Ce-i drept, suprafața nu are nicio legătură cu autostrada și nu e irigată.

În patria pepenelui verde, la Dăbuleni, în județul Dolj, hectarul se vinde cu prețuri relativ mici, între 2.500 și 3.000 de euro. În județul Hunedoara prețul mediu al hectarului se înscrie undeva la 1.800 euro.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…