Treceți la conținutul principal

Culturi profitabile pe hârtie: Bani mulți, dar culturile românești riscă să piardă în fața importurilor

Sprijinul cuplat în sectorul vegetal e substanțial, dar vine la pachet cu probleme. Sfecla de zahăr pierde teren în fața trestiei de zahăr, cartoful de sămânță e o cultură scumpă și pretențioasă, producție românească de soia nu există.

Una dintre cele mai mari subvenții se dă pentru hectarul cultivat cu cartof de sămânță: 1.102 euro/ha, în care intră 960 euro/ ha sprijin cuplat, 123 euro/ha SAPS și înverzire și 19 euro/ha ajutorul național tranzitoriu (ANT).

Cartoful de sămânță trebuie cultivat în zonele închise: Covasna, Harghita, Brașov, Suceava. Zonele închise sunt cele răcoroase și în care zborul afidelor este limitat. Loturile trebuie monitorizate de la sămânța pusă în sol, care trebuie să fie de o categorie biologică validată, până la devirozări. Solele sunt inspectate. Producția medie de cartof de sămânță în România este de 16 tone/ha în condițiile în care în țările din vestul Europei este de 40 tone/ha. Sunt cultivate 350-400 ha când ar trebui să fie cultivată o suprafață de 10 ori mai mare ca să acopere necesarul. În momentul ăsta se importă sămânță în cantități mari din Olanda, Germania. Noi am insistat pentru un sprijin cuplat ca să încurajăm fermierii să cultive cartoful de sămânță. Sper că în vreo trei ani ne revigorăm, spune Gheorghe Boțoman, președintele Federației Naționale a Cartofului. Pentru cartoful timpuriu se dă un ajutor total de 842 de euro, compus tot așa din sprijin cuplat 700 euro/ha, 123 euro/ha SAPS și înverzire și 19 euro/ha ANT. Sumele sunt orientative, cele pe care le va primi în mână fermierul se vor ști abia după centralizarea suprafețelor cultivate.
Sprijinul financiar scade în fiecare an cu aproximativ 20%, spune Szocs Joszef, cultivator de cartofi și sfeclă de zahăr din Târgu Secuiesc.

sfecla_de_zahar_b

Fermierul cultivă anul acesta 160 ha cu cartofi de sămânță și 30 ha cu sfeclă de zahăr. Pentru sfeclă de zahăr sprijinul este de 742 euro/ha, adică 700 euro/ha sprijin cuplat, 123 euro/ha SAPS și înverzire și 19 euro/ha ANT. Problema este că prețul la sfecla de zahăr a scăzut de la 29 euro/tonă, cât era anul trecut, la aproape 20 de euro/tonă. Zahărul obținut din sfeclă este mai scump decât cel din trestie de zahăr și nu mai e rentabil pentru fabrici, spune fermierul.  Szocs Jozsef a redus, anul acesta, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr de la 77 ha la 30 ha. Nu mai punem la socoteală că reforma zahărului din 2007  a închis în țara noastră 29 de fabrici de zahăr.

Soia_b
Soia beneficiază de un sprijin total de 467 de euro/ha, compus din sprijin cuplat 325 euro/ha, 123 euro/ha SAPS și înverzire și 19 euro/ha ANT. Sămânță certificată românească de soia, a cărei cultivare e încurajată, nu există.

A fost o discuție și va fi o discuție referitoare la soia. Este prima categorie pentru care am cerut sprijin cuplat. Mulți spun: dar nu prea mai există producție autohtonă. Sigur că nu există. Nu va exista în 2015. Cu siguranță, în 2016 vom avea sămânță românească de soia. Punând accent pe ce înseamnă produs românesc, vom putea avea în anul următor cât mai multă sămânță sau material genetic, a declarat ministrul Daniel Constantin.

Sprijinul cuplat crește cu 10 euro în fiecare an până-n 2020, în timp ce ajutorul național tranzitoriu se acordă în sistem regresiv.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.