Treceți la conținutul principal

ANSVSA: Peste 2,5 mil. bovine şi 14,6 mil. ovine şi caprine vor fi vaccinate obligatoriu împotriva Bluetongue

România va cheltui peste 100 mil. euro din bani europeni şi din bugetul de stat pentru vaccinarea obligatorie împotriva Bluetongue a rumegătoarelor domestice, potrivit proiectului de HG pentru aprobarea Programului de vaccinare împotriva virusului Bluetongue în România, elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit documentului elaborat de ANSVSA, vor fi vaccinate peste 2,5 mil. de bovine şi bubaline şi mai mult de 14,6 mil. de ovine şi caprine în următorii trei ani, începând cu 2015.

Cât va costa vaccinarea împotriva Bluetongue?

ANSVSA mai estimează că vor fi necesare două inoculări (doze) pentru imunizarea bovinelor şi bubalinelor, cu un cost al dozei de vaccin de 1 euro şi una sau două inoculări (în funţie de specificaţiile tehnice ale vaccinului autorizat) pentru ovine şi caprine, cu un cost al vaccinului de 1 euro/animal. Manopera de inoculare a vaccinului la bovine va costa 5 lei fără TVA/cap de animal vaccinat şi la ovine şi caprine 3 lei fără TVA/cap de animal vaccinat, conform adresă nr. 10229/30.03.2015 a Colegiului Medicilor Veterinari.

Astfel, costul implementării programului pe trei ani va fi de 502,5 mil. lei, din care cost estimativ achiziţie vaccin: 245,8 mil. lei fără TVA + 22,1 mil. lei TVA (9%) = 267,9 mil. lei, cost estimativ manoperă administrare vaccin: 188,1 mil. lei fără TVA + 45,1 mil. lei TVA (24%) = 233,3 mil. lei.

Alte 1,246 mil. lei vor fi cheltuite pentru tipărirea a 69.000 afişe de informare despre avantajele vaccinării/an, ce vor fi distribuite în 13.800 localităţi din ţară (cca. 5 bucăţi/localitate).

Programul a fost transmis la Comisia Europeană spre aprobare la începutul lunii noiembrie 2014. Costurile de aplicare a Programului de vaccinare împotriva virusului Bluetongue pe durata a trei ani consecutivi – 2015, 2016, 2017 - se ridică, potrivit ANSVSA, la peste 61,124 mil. euro (doar achiziţia vaccinului, conform calculelor ANSVSA, care va fi suportată din bani europeni - n.red.), din care Comisia Europeană a alocat României 10,267 mil. euro, prin Decizia SANTE/VP/2015/RO/SI2.700828 din 30 ianuarie 2015.

Detalii despre vaccinare

Animalele vaccinate nu vor fi testate pentru detectarea prezenţei de anticorpi împotriva Bluetongue. Numai animalele santinelă, stabilite prin programul aprobat anual de Comisia Europeană, vor fi testate pentru prezenţa anticorpilor specifici. La animalele vaccinate se poate efectua testul PCR pentru detecţia acidului nucleic viral, ca şi condiţie de mişcare a animalelor.

În prezent, în România evoluează serotipul 4 al virusului Bluetongue, precizează ANSVSA, însă există riscul ca un alt serotip al virusului Bluetongue să fie introdus pe teritoriul ţării prin comerţul cu animale viremice, transportul accidental al vectorilor infectaţi sau prin alte căi.

ANSVSA susţine că vaccinarea tuturor rumegătoarelor domestic este singura modalitate de eradicare a bolii şi a consecinţelor economice a evoluţiei acesteia în România.

Programul de vaccinare va fi obligatoriu, atât pentru deţinătorii de animale, cât şi pentru medicii veterinari. Zonele de vaccinare şi numărul animalelor la care se aplică vaccinarea vor fi stabilite în cadrul programului cofinanţat, aprobat anual de Comisia Europeană. Inocularea vaccinului va fi efectuată de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, sub supravegherea şi controlul oficial al direcţiilor sanitare veterinare judeţene.

Vaccinul utilizat va fi un vaccin inactivat. Frecvenţa vaccinărilor va fi stabilită în conformitate cu instrucţiunile prevăzute în prospectul aprobat al vaccinului.

Vaccinare obligatorie

Deţinătorii de animale susceptibile vor avea obligaţia să permită accesul în exploataţie al medicului veterinar de liberă practică împuternicit şi să prezinte toate animalele eligibile pentru efectuarea acţiunii de imunizare şi să anunţe medicul veterinar despre orice intenţie de mişcare a animalelor susceptibile.

ANSVSA s-a consultat doar cu veterinarii

ANSVSA precizează în nota de fundamentare a proiectului de HG că a consultat doar Colegiul Medicilor Veterinari, în ceea ce priveşte administrarea vaccinului împotriva virusului Bluetongue de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, iar în urma negocierilor purtate s-a convenit asupra tarifului pentru manopera vaccinului.

Deşi preşedintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu, a anunţat că va convoca la consultări în cadrul Consiliului Consultativ al ANSVSA reprezentanţii crescătorilor de animale, aceştia susţin că până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …