Treceți la conținutul principal

ANSVSA: Peste 2,5 mil. bovine şi 14,6 mil. ovine şi caprine vor fi vaccinate obligatoriu împotriva Bluetongue

România va cheltui peste 100 mil. euro din bani europeni şi din bugetul de stat pentru vaccinarea obligatorie împotriva Bluetongue a rumegătoarelor domestice, potrivit proiectului de HG pentru aprobarea Programului de vaccinare împotriva virusului Bluetongue în România, elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit documentului elaborat de ANSVSA, vor fi vaccinate peste 2,5 mil. de bovine şi bubaline şi mai mult de 14,6 mil. de ovine şi caprine în următorii trei ani, începând cu 2015.

Cât va costa vaccinarea împotriva Bluetongue?

ANSVSA mai estimează că vor fi necesare două inoculări (doze) pentru imunizarea bovinelor şi bubalinelor, cu un cost al dozei de vaccin de 1 euro şi una sau două inoculări (în funţie de specificaţiile tehnice ale vaccinului autorizat) pentru ovine şi caprine, cu un cost al vaccinului de 1 euro/animal. Manopera de inoculare a vaccinului la bovine va costa 5 lei fără TVA/cap de animal vaccinat şi la ovine şi caprine 3 lei fără TVA/cap de animal vaccinat, conform adresă nr. 10229/30.03.2015 a Colegiului Medicilor Veterinari.

Astfel, costul implementării programului pe trei ani va fi de 502,5 mil. lei, din care cost estimativ achiziţie vaccin: 245,8 mil. lei fără TVA + 22,1 mil. lei TVA (9%) = 267,9 mil. lei, cost estimativ manoperă administrare vaccin: 188,1 mil. lei fără TVA + 45,1 mil. lei TVA (24%) = 233,3 mil. lei.

Alte 1,246 mil. lei vor fi cheltuite pentru tipărirea a 69.000 afişe de informare despre avantajele vaccinării/an, ce vor fi distribuite în 13.800 localităţi din ţară (cca. 5 bucăţi/localitate).

Programul a fost transmis la Comisia Europeană spre aprobare la începutul lunii noiembrie 2014. Costurile de aplicare a Programului de vaccinare împotriva virusului Bluetongue pe durata a trei ani consecutivi – 2015, 2016, 2017 - se ridică, potrivit ANSVSA, la peste 61,124 mil. euro (doar achiziţia vaccinului, conform calculelor ANSVSA, care va fi suportată din bani europeni - n.red.), din care Comisia Europeană a alocat României 10,267 mil. euro, prin Decizia SANTE/VP/2015/RO/SI2.700828 din 30 ianuarie 2015.

Detalii despre vaccinare

Animalele vaccinate nu vor fi testate pentru detectarea prezenţei de anticorpi împotriva Bluetongue. Numai animalele santinelă, stabilite prin programul aprobat anual de Comisia Europeană, vor fi testate pentru prezenţa anticorpilor specifici. La animalele vaccinate se poate efectua testul PCR pentru detecţia acidului nucleic viral, ca şi condiţie de mişcare a animalelor.

În prezent, în România evoluează serotipul 4 al virusului Bluetongue, precizează ANSVSA, însă există riscul ca un alt serotip al virusului Bluetongue să fie introdus pe teritoriul ţării prin comerţul cu animale viremice, transportul accidental al vectorilor infectaţi sau prin alte căi.

ANSVSA susţine că vaccinarea tuturor rumegătoarelor domestic este singura modalitate de eradicare a bolii şi a consecinţelor economice a evoluţiei acesteia în România.

Programul de vaccinare va fi obligatoriu, atât pentru deţinătorii de animale, cât şi pentru medicii veterinari. Zonele de vaccinare şi numărul animalelor la care se aplică vaccinarea vor fi stabilite în cadrul programului cofinanţat, aprobat anual de Comisia Europeană. Inocularea vaccinului va fi efectuată de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, sub supravegherea şi controlul oficial al direcţiilor sanitare veterinare judeţene.

Vaccinul utilizat va fi un vaccin inactivat. Frecvenţa vaccinărilor va fi stabilită în conformitate cu instrucţiunile prevăzute în prospectul aprobat al vaccinului.

Vaccinare obligatorie

Deţinătorii de animale susceptibile vor avea obligaţia să permită accesul în exploataţie al medicului veterinar de liberă practică împuternicit şi să prezinte toate animalele eligibile pentru efectuarea acţiunii de imunizare şi să anunţe medicul veterinar despre orice intenţie de mişcare a animalelor susceptibile.

ANSVSA s-a consultat doar cu veterinarii

ANSVSA precizează în nota de fundamentare a proiectului de HG că a consultat doar Colegiul Medicilor Veterinari, în ceea ce priveşte administrarea vaccinului împotriva virusului Bluetongue de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, iar în urma negocierilor purtate s-a convenit asupra tarifului pentru manopera vaccinului.

Deşi preşedintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu, a anunţat că va convoca la consultări în cadrul Consiliului Consultativ al ANSVSA reprezentanţii crescătorilor de animale, aceştia susţin că până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.