Treceți la conținutul principal

Volumul comerţului internaţional cu grâu ar putea creşte cu 16% până în 2024

Sporirea populaţiei este principalul motor pentru comerţul global cu grâu, care se estimează că va creşte cu peste 25 milioane tone (16%) până în 2014, ajungând la 180 mil. tone.

Consumul mediu de grâu pe locuitor nu se va modifica semnificativ. Totuşi, odată cu creşterea venitului mediu/locuitor în ţările asiatice, este de aşteptat să se schimbe şi preferinţele de consum în favoarea produselor de panificaţie. O creştere semnificativă a importurilor de grâu este de aşteptat în Indonezia, Egipt şi Brazilia, cei mai mari importatori mondiali. De asemenea, în statele din Africa Sub-Sahariană, Asia (China, Vietnam, Thailanda, Bangladesh şi Filipine). În ceea ce priveşte exportatorii de grâu, proiecţiile USDA sugerează că va continua să urce cota de piaţă deţinută de Rusia, Ucraina şi Kazahstan, ce va reprezenta aproape jumătate din creşterea comerţului mondial cu grâu preconizată. Exporturile de grâu din Canada se apreciază că vor scădea, pe măsură ce fermierii vor mări producţia de rapiţă, fiind considerată mai profitabilă pe termen lung.

Exportul de grâu al statelor UE este, de asemenea, estimat în creştere cu 7,7 mil. tone (27,5%) în următorii 10 ani, ajungând la un total de 35,7 mil. tone/sezon. Pe termen scurt, în statele UE este de aşteptat o scădere a preţului pentru cerealele furajere, ceea ce va favoriza înlocuirea grâul din raţiile furajere şi va crea o mai mare disponibilitate pentru exportul de grâu.

Detalii privind comerţul internaţional cu cereale găsiţi în revista Ferma, ediţia 1 - 15 martie!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.