Treceți la conținutul principal

Volumul comerţului internaţional cu grâu ar putea creşte cu 16% până în 2024

Sporirea populaţiei este principalul motor pentru comerţul global cu grâu, care se estimează că va creşte cu peste 25 milioane tone (16%) până în 2014, ajungând la 180 mil. tone.

Consumul mediu de grâu pe locuitor nu se va modifica semnificativ. Totuşi, odată cu creşterea venitului mediu/locuitor în ţările asiatice, este de aşteptat să se schimbe şi preferinţele de consum în favoarea produselor de panificaţie. O creştere semnificativă a importurilor de grâu este de aşteptat în Indonezia, Egipt şi Brazilia, cei mai mari importatori mondiali. De asemenea, în statele din Africa Sub-Sahariană, Asia (China, Vietnam, Thailanda, Bangladesh şi Filipine). În ceea ce priveşte exportatorii de grâu, proiecţiile USDA sugerează că va continua să urce cota de piaţă deţinută de Rusia, Ucraina şi Kazahstan, ce va reprezenta aproape jumătate din creşterea comerţului mondial cu grâu preconizată. Exporturile de grâu din Canada se apreciază că vor scădea, pe măsură ce fermierii vor mări producţia de rapiţă, fiind considerată mai profitabilă pe termen lung.

Exportul de grâu al statelor UE este, de asemenea, estimat în creştere cu 7,7 mil. tone (27,5%) în următorii 10 ani, ajungând la un total de 35,7 mil. tone/sezon. Pe termen scurt, în statele UE este de aşteptat o scădere a preţului pentru cerealele furajere, ceea ce va favoriza înlocuirea grâul din raţiile furajere şi va crea o mai mare disponibilitate pentru exportul de grâu.

Detalii privind comerţul internaţional cu cereale găsiţi în revista Ferma, ediţia 1 - 15 martie!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…