Treceți la conținutul principal

TVA redus și la lapte și lactate?

Reducerea TVA la 9% pentru lapte și lactate va fi luată în considerare doar după ce producătorii și procesatorii de lapte vor ajunge la un consens, a motivat ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, faptul că măsura nu a fost inclusă în propunerea de modificare a Codului Fiscal. Acesta a precizat că impactul bugetar al reducerii TVA la lapte și lactate nu va fi foarte mare. Pro Agro, Romalimenta și APRIL cer TVA 9% pe tot lanțul
Federațiile ProAgro și Romalimenta au anunțat, la finalul lunii februarie 2015, că vor propune Ministerului Finanțelor Publice (MFP) reducerea cotei TVA la 9% și pentru lapte și produse din lapte, alături de carne, produse din carne și legume-fructe. „Noi o să facem propunerea către MFP astfel încât reducerea TVA să se aplice pe tot lanțul, de la furaje la produse ambalate, începând cu sectorul cărnii și al produselor din carne, lapte și produse din lapte și legume-fructe”, a spus Alex Jurconi, președintele Federațiai Naționale Pro Agro.
Și Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) a transmis o scrisoare către ministerele Finanțelor și Agriculturii, dar și către Parlament, în care solicită reducerea TVA la 9% și la lapte și produse lactate. „Reafirmăm poziția noastră care pledează pentru un nivel scăzut al TVA, de 9%, pentru lapte materie primă și produse lactate. (...) APRIL, ca reprezentant al industriei de procesare a laptelui, solicită completarea proiectului de Cod Fiscal cu introducerea cotei reduse de 9% și la lapte crud, lapte pasteurizat, produse și subproduse lactate, precum și derivatele acestora”, se arată într-un comunicat al APRIL, citat de Agerpres.
„Excluderea laptelui și lactatelor din măsurile de reducere a TVA va perpetua concurența inegală între produsele din UE și cele românești comercializate pe piața autohtonă, concurență accentuată după instituirea embargoului impus de Rusia. Situația dificilă în care se află producția primară de lapte și industria lactatelor din România va fi supusă unui nou șoc odată cu desființarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015”, afirmă Dorin Cojocaru, președintele APRIL, în documentul citat.

TVA redus, din octombrie?
Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, aflat în dezbatere publică, TVA urmează să scadă de la 24% la 20%, din 1 ianuarie 2016 și la 18%, de la 1 ianuarie 2018. Pentru carne, legume, pește și fructe, TVA urmează să fie redusă la 9%.
Alex Jurconi, președintele Federației Pro Agro, este optimist că TVA redusă va putea fi aplicată din octombrie 2015, după încheierea acordului cu FMI. „Din informațiile pe care le deținem până în prezent, din octombrie se poate aplica TVA de 9%. Cât suntem sub acord cu FMI nu se va întâmpla nimic, adică până în septembrie, dar din octombrie este posibil”, a spus Jurconi, citat de Agerpres.

Ce vor producătorii de lapte?
Mircea Ciurea, administrator Cooperativa Someș Arieș: „Dacă se scade TVA la lapte, o să ne afecteze, vom pierde, pentru că noi cumpărăm input-urile cu TVA de 24% și o să recuperăm doar 9%. Dacă ar fi 9% la produsele de pe raft ar fi altceva. (...) Pentru puterea de cumpărare, să fie produsele lactate la raft cu 9% ar fi bine pentru consumatori.”
Nicușor Șerban, președinte Asociația Holstein RO: „Reducerea TVA ar trebui să se facă la produsele lactate la raft, nu la laptele materie primă, pentru că tot efortul de TVA îl iau în spate fermierii și nici nu garantează nici un mecanism că va scădea laptele la raft. Noi avem experiența de la cereale. Fermierii cumpără toate input-urile cu TVA 24%. Vânzând laptele fără TVA, rămân descoperiți cu această diferență pe care trebuie să le-o acopere statul în 45 de zile sau să realizeze compensări cu anuimte datorii pe care le au la buget. Din punctul meu de vedere și al multor fermieri cu ferme mari, este corect să se reducă TVA doar la produsele din lapte, nu și la fermieri, care sunt cei mai oropsiți din toți cei de pe lanțul de producție - producători, procesatori și vânzători. Și așa prețul laptelui acoperă la limită costul de producție.”
Gavrilă Tuchiluș, administrator Agrimat Matca, jud. Galați: „Eu sunt pentru TVA zero la lapte, ca la cereale, și eu am grijă să compensez, pentru că am și altă activitate pe lângă producerea de lapte. Sau cer recuperarea TVA-ului de la stat, dar atunci și procesatorul trebuie să reducă prețul. TVA ar trebui scăzut la tot ce înseamnă input-uri, și la lapte și la lactate”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…