Treceți la conținutul principal

Termenul pentru evaluarea proiectelor depuse pe PNDR va fi de 37 de zile lucrătoare

Primele măsuri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, au fost lansate pe 25 martie. Se vine şi cu o serie de elemente şi soluţii noi. Acestea vor uşura accesul la finanţare al fermierilor. Informaţia a fost lansată în spaţiul public de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Se estimează că termenul pentru evaluarea proiectelor va fi de 37 de zile lucrătoare, calculate de la sfârşitul lunii în care au fost depuse proiectele respective.În noul exerciţiu financiar finanţarea poate ajunge până la 50.000 de euro 100% nerambursabili, potrivit noului program de dezvoltare rurală, dacă vorbim de ferme care au între 56 şi 94 de hectare (cum sunt cele din zona de producţie vegetală). Dacă vorbim de ferme mai mici (între 22 şi 56 de hectare), finanţarea nu poate să depăşească 40.000 de euro, a precizat ministrul Agriculturii.

După cum titrează publicaţia Recolta.eu – O altă noutate: prin noul PNDR, fermierul va primi un avans de 75% din valoarea finanţării respective, urmând ca diferenţa de 25% să îi fie acordată în momentul în care se consideră că s-au îndeplinit obiectivele prevăzute în planul de afaceri.

Pe de altă parte, fiecare potenţial beneficiar îşi va face singur evaluarea propriului proiect, pentru a stabili câte puncte are, în funcţie de criteriile de selecţie publicate în Ghidul Solicitantului. Pragul de calitate aplicat în prima sesiune pentru sub-măsura 4.1 şi sub-măsura 6.1 este de 85 de puncte, iar pragul minim este de 30 de puncte. În funcţie de această autoevaluare, fermierul va depune proiectul în luna în care se va încadra din punctul de vedere al punctajului estimat.

Se estimează că termenul pentru evaluarea proiectelor va fi de 37 de zile lucrătoare, calculate de la sfârşitul lunii în care au fost depuse proiectele respective. Termenul se poate majora cu 10 zile lucrătoare dacă este vorba de un proiect ce trebuie evaluat pe două sau mai multe sub-măsuri.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…