Treceți la conținutul principal

Sibienii interesați de atragerea de fonduri europene pentru agricultură!Centrul de Informare și Asistență în Afaceri INFOBiz desfășoară în această perioadă o campanie de încurajare a sibienilor de a accesa fonduri europene. În acest sens pune la dispoziție un număr de telefon unic - 021 9668 - unde cetățenii interesați de accesarea banilor europeni pot suna pentru a afla mai multe informații referitoare la acest domeniu de la experții organizației. „În mai puțin de două săptămâni de campanie peste 50 de persoane au apelat numărul unic de telefon. Aproximativ 60% dintre cereri au avut ca obiect derularea de activități agricole și non-agricole din mediul rural, iar restul de aproape 40% s-au referit la activități de producție și servicii în spațiul urban“, precizează președintele Centrului INFOBiz, Ciprian Faraon.
În perioada 2014-2020 Programul Național de Dezvoltare Rurală propune o serie de măsuri menite a îmbunătăți performanța sectorului agricol, dar și a sprijini dezvoltarea de activități non-agricole în mediul rural.

50.000 euro nerambursabili pentru instalarea tinerilor fermieri

Submăsura 6.1. din Programul Național de Dezvoltare Rurală susține stabilirea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca şefi/conducători unici ai unei exploataţii agri­cole. Obiectivele acestei submăsuri prevăd creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de ex­ploataţie, aceștia fiind încu­rajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe prin lanţurile alimentare integrate. Sprijinul financiar ne­rambursabil va fi acordat pe baza unui plan de afaceri pentru dezvoltarea exploatației de maximum 50.000 euro ce va fi acordat sub forma unei prime în două tranșe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

70.000 euro nerambur­sabili pentru desfăşurarea de activităţi non-agricole în mediul rural

Prin Submăsura 6.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală se va acorda sprijin pentru înfiinţarea şi dezvoltarea de microîntreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale. Sprijinul va fi oferit sub formă de sumă forfetară pe baza unui plan de afaceri și se va acorda pentru o perioadă de maxim cinci ani sub forma unei prime în două tranșe, astfel: 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare și 30% din cuantumul sprijinului în maxim trei ani de la primirea deciziei de finanțare. Valoarea sprijinului este de 70.000 euro/proiect în cazul activităților productive, servicii medicale, sanitar-veterinare, servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement și alimentație publică și 50.000 euro/proiect în cazul altor activități.
„Finanțarea nerambur­sa­bilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 -2020 reprezintă o oportunitate pentru ca economia rurală a României să devină competitivă. Fermierii, antre­prenorii şi autorităţile pu­blice locale au la dispoziţie a­proximativ 8 miliarde de euro, fonduri europene ne­rambursabile pentru in­ves­tiţii în agricultură prin PNDR. Informații despre acest program, dar și despre cele șap­te programe operaționale aferente perioadei 2014 -2020 puteți afla sunând la 021 9668, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 8.30 – 17.00 sau venind la sediul nostru din Sibiu, str. Nicolaus Olahus, nr.5, Corp B, etaj 5“, a declarat Ciprian Faraon, președintele Centrului INFOBiz.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…