Treceți la conținutul principal

Săptămâna protestelor: Fermierii iau cu asalt capitala și vor cere demisia unor șefi din Ministerul Agriculturii!

Sindicatele mizează pe 3.000 de crescători de animale la protestul de pe 2 aprilie din București. Liderii sindicali cer demisia secretarului de stat Daniel Botănoiu, a Mariei Toma, șefa Direcției Organizări de Piață din sectorul zootehnic și a directorului general adjunct Gheorghe Neață.

Doamna Maria Toma ar trebui să demisioneze singură. A fost pe la APIA, a încurcat și acolo treburile și au angajat-o la Minister. De Neață, ce să mai vorbim?! Nu se pricepe deloc. Iar Daniel Botănoiu, la fel ca Maria Toma, e cazul să se gândească la demisie, e revoltat Marcel Andrei, liderul Sindicatului Național al Crescătorilor de Oi și Capre.

Fermierii spun că le-a ajuns cuțitul la os și că problemele lor au fost prea mult amânate. Ajutoarele naționale tranzitorii, care nu au ajuns nici acum la fermieri, diminuarea cuantumului acestora, întârzierea deschiderii sesiunii de depunere a cererii unice de plată, Ordinul ministrului, legat de schemele de plată, conceput în defavoarea fermierilor, o cerere unică de plată, stufoasă cât un volum, sunt motive pentru un protest de amploare în fața clădirii Guvernului.Așteptăm ca Primăria Generală să ne autorizeze protestul. Actele sunt depuse și cam 3.000 de fermieri ne vom îndrepta spre capitală. Am fost și săptămâna trecută la Ministerul Agriculturii și nu am înțeles de ce am fost chemați? Puteam să ne trimitem pozele, dacă tot nu s-a ținut seama de părerile noastre. Ordinul ministrului, care completează Ordonanța de Guvern privind schemele de plată, e atât de întortocheat formulat, încât ne putem trezi cu Fiscul pe cap că ne cere subvențiile înapoi. Un singur exemplu și e de râs ce specialiști în zootehnie lucrează în Minister. Consumul de nutreț pe oaie l-au făcut egal cu consumul pe iepure. Le-am spus: Păi, noi creștem oi sau iepuri?! se întreabă Marcel Andrei.

Fermierii sunt solidari. La protestul nostru, al crescătorilor de ovine și caprine, o să ni se alăture și crescătorii de bovine. Se vorbește intens că îi vom avea lângă noi și pe fermierii din sectorul producției vegetale. Au și ei necazurile lor. Nici ei nu au primit ajutoarele naționale tranzitorii pentru 2014. În cazul lor, sumele nici măcar nu au fost deblocate, spune Ionică Nechifor, secretar general al Federației Crescătorilor de Ovine, Romovis.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru