Treceți la conținutul principal

Săptămâna protestelor: Fermierii iau cu asalt capitala și vor cere demisia unor șefi din Ministerul Agriculturii!

Sindicatele mizează pe 3.000 de crescători de animale la protestul de pe 2 aprilie din București. Liderii sindicali cer demisia secretarului de stat Daniel Botănoiu, a Mariei Toma, șefa Direcției Organizări de Piață din sectorul zootehnic și a directorului general adjunct Gheorghe Neață.

Doamna Maria Toma ar trebui să demisioneze singură. A fost pe la APIA, a încurcat și acolo treburile și au angajat-o la Minister. De Neață, ce să mai vorbim?! Nu se pricepe deloc. Iar Daniel Botănoiu, la fel ca Maria Toma, e cazul să se gândească la demisie, e revoltat Marcel Andrei, liderul Sindicatului Național al Crescătorilor de Oi și Capre.

Fermierii spun că le-a ajuns cuțitul la os și că problemele lor au fost prea mult amânate. Ajutoarele naționale tranzitorii, care nu au ajuns nici acum la fermieri, diminuarea cuantumului acestora, întârzierea deschiderii sesiunii de depunere a cererii unice de plată, Ordinul ministrului, legat de schemele de plată, conceput în defavoarea fermierilor, o cerere unică de plată, stufoasă cât un volum, sunt motive pentru un protest de amploare în fața clădirii Guvernului.Așteptăm ca Primăria Generală să ne autorizeze protestul. Actele sunt depuse și cam 3.000 de fermieri ne vom îndrepta spre capitală. Am fost și săptămâna trecută la Ministerul Agriculturii și nu am înțeles de ce am fost chemați? Puteam să ne trimitem pozele, dacă tot nu s-a ținut seama de părerile noastre. Ordinul ministrului, care completează Ordonanța de Guvern privind schemele de plată, e atât de întortocheat formulat, încât ne putem trezi cu Fiscul pe cap că ne cere subvențiile înapoi. Un singur exemplu și e de râs ce specialiști în zootehnie lucrează în Minister. Consumul de nutreț pe oaie l-au făcut egal cu consumul pe iepure. Le-am spus: Păi, noi creștem oi sau iepuri?! se întreabă Marcel Andrei.

Fermierii sunt solidari. La protestul nostru, al crescătorilor de ovine și caprine, o să ni se alăture și crescătorii de bovine. Se vorbește intens că îi vom avea lângă noi și pe fermierii din sectorul producției vegetale. Au și ei necazurile lor. Nici ei nu au primit ajutoarele naționale tranzitorii pentru 2014. În cazul lor, sumele nici măcar nu au fost deblocate, spune Ionică Nechifor, secretar general al Federației Crescătorilor de Ovine, Romovis.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…