Treceți la conținutul principal

"Rapsodia" fermierilor se cântă pe un ton mai grav

Adunarea Generală a membrilor LAPAR s-a săvârșit într-o zi de vineri, pe 20 februarie. „A fost un moment de prezentare a raportului de activitate pe anul trecut și a proiectelor avute în vedere pentru 2015”, a spus laconic președintele organizației profesionale, Laurențiu Baciu, în conferința de presă organizată la finalul celor trei ore de lucru.S-a mai discutat despre condițiile de aplicare a noului PNDR, de bunele practici în agricultură, dar și despre subvenții. Nu au fost uitate nici probleme majore, rămase restante, aduse în față în anii trecuți dar nelămurite nici până acum. S-au discutat și câteva probleme organizatorice, pentru îmbunătățirea activității LAPAR.

Legi inactuale și incoerente, controale drastice

Vicepreședintele Nicolae Sitaru a ținut să precizeze că mai toți membrii au ridicat „problema legislației stufoase vizavi de domeniul nostru de activitate. Este o legislație fără cap și fără coadă, pe care, din păcate, aproape nici un fermier nu o mai înțelege și care este, câteodată, chiar dușmănoasă. De aceea ne-am propus să punem presiune pe autorități, în special pe minister, pentru a simplifica legislația. Pentru ca atunci când facem ceva, să știm: ori e albă, ori e neagră”. Sitaru a subliniat că o legislație armonizată, ușor de înțeles și de aplicat, nu poate fi decât în beneficiul ambelor părți. Fermierii ar performa iar statul ar încasa impozite mai mari.

Din păcate, a mai spus Sitaru „suntem puși în situația în care orice organ de control, fisc, poliție rutieră sau poliție comunitară, ne poate pune probleme, tocmai din cauză că legea este interpretabilă. Asta, după ce că nu mai avem școli de tractoriști iar în unele județe nici măcar nu se găsește un tractor pe care să se țină examenul pentru carnetul de rutieriști, iar legea a rămas ca pe vremea când erau doar tractoare U 650. ~n alte țări, cu B-ul poți conduce pe raza fermei până și camionul. Pe răspunderea fermierului, care nu e nebun să pună pe cineva nepriceput la volanul unui utilaj agabaritic”.

Impozit pe cheltuială!

„Nu mai spunem că fiscal sunt o mie și una de cheltuieli nedeductibile. Adică plătim, cum s-ar spune, pe lângă impozitul pe profit, și impozit pe cheltuială. După ce că legile sunt și așa neclare, mai vin și cu niște norme de aplicare care le tulbură de tot”, a mai spus fermierul ialomițean.

S-a vorbit și despre zonele defavorizate, care s-au cam amestecat. Dar și despre unele consultări ministeriale desfășurate pe cu totul alte canale decât cele oficiale. ”E normal ca ministerul să-i cheme doar pe liderii sindicali care se plimbă cu mașina ministerului”, a spus, cu subînțeles, liderul LAPAR. „Când găsim ușile închise la minister, ne-am învățat să scriem câteva rânduri direct la Bruxelles. Acolo am primit, de fiecare dată, răspuns la solicitările noastre. Ne-a răspuns și Barroso, și Schulz. Acum, de când există cutremurul acesta cu DNA-ul, parcă găsim ușile mai deschise ca niciodată la Guvern”, a mai spus Baciu.

Liderii LAPAR încă mai cred în dialog și în forța de negociere, dar sunt pregătiți să treacă și la măsuri mai drastice. Oricum, fermierii din LAPAR nu vor mai „cânta duios”, ci au trecut, mai întâi, la un registru vocal mai grav, apoi vor și țipa dacă este nevoie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…