Treceți la conținutul principal

"Rapsodia" fermierilor se cântă pe un ton mai grav

Adunarea Generală a membrilor LAPAR s-a săvârșit într-o zi de vineri, pe 20 februarie. „A fost un moment de prezentare a raportului de activitate pe anul trecut și a proiectelor avute în vedere pentru 2015”, a spus laconic președintele organizației profesionale, Laurențiu Baciu, în conferința de presă organizată la finalul celor trei ore de lucru.S-a mai discutat despre condițiile de aplicare a noului PNDR, de bunele practici în agricultură, dar și despre subvenții. Nu au fost uitate nici probleme majore, rămase restante, aduse în față în anii trecuți dar nelămurite nici până acum. S-au discutat și câteva probleme organizatorice, pentru îmbunătățirea activității LAPAR.

Legi inactuale și incoerente, controale drastice

Vicepreședintele Nicolae Sitaru a ținut să precizeze că mai toți membrii au ridicat „problema legislației stufoase vizavi de domeniul nostru de activitate. Este o legislație fără cap și fără coadă, pe care, din păcate, aproape nici un fermier nu o mai înțelege și care este, câteodată, chiar dușmănoasă. De aceea ne-am propus să punem presiune pe autorități, în special pe minister, pentru a simplifica legislația. Pentru ca atunci când facem ceva, să știm: ori e albă, ori e neagră”. Sitaru a subliniat că o legislație armonizată, ușor de înțeles și de aplicat, nu poate fi decât în beneficiul ambelor părți. Fermierii ar performa iar statul ar încasa impozite mai mari.

Din păcate, a mai spus Sitaru „suntem puși în situația în care orice organ de control, fisc, poliție rutieră sau poliție comunitară, ne poate pune probleme, tocmai din cauză că legea este interpretabilă. Asta, după ce că nu mai avem școli de tractoriști iar în unele județe nici măcar nu se găsește un tractor pe care să se țină examenul pentru carnetul de rutieriști, iar legea a rămas ca pe vremea când erau doar tractoare U 650. ~n alte țări, cu B-ul poți conduce pe raza fermei până și camionul. Pe răspunderea fermierului, care nu e nebun să pună pe cineva nepriceput la volanul unui utilaj agabaritic”.

Impozit pe cheltuială!

„Nu mai spunem că fiscal sunt o mie și una de cheltuieli nedeductibile. Adică plătim, cum s-ar spune, pe lângă impozitul pe profit, și impozit pe cheltuială. După ce că legile sunt și așa neclare, mai vin și cu niște norme de aplicare care le tulbură de tot”, a mai spus fermierul ialomițean.

S-a vorbit și despre zonele defavorizate, care s-au cam amestecat. Dar și despre unele consultări ministeriale desfășurate pe cu totul alte canale decât cele oficiale. ”E normal ca ministerul să-i cheme doar pe liderii sindicali care se plimbă cu mașina ministerului”, a spus, cu subînțeles, liderul LAPAR. „Când găsim ușile închise la minister, ne-am învățat să scriem câteva rânduri direct la Bruxelles. Acolo am primit, de fiecare dată, răspuns la solicitările noastre. Ne-a răspuns și Barroso, și Schulz. Acum, de când există cutremurul acesta cu DNA-ul, parcă găsim ușile mai deschise ca niciodată la Guvern”, a mai spus Baciu.

Liderii LAPAR încă mai cred în dialog și în forța de negociere, dar sunt pregătiți să treacă și la măsuri mai drastice. Oricum, fermierii din LAPAR nu vor mai „cânta duios”, ci au trecut, mai întâi, la un registru vocal mai grav, apoi vor și țipa dacă este nevoie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.