Treceți la conținutul principal

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 03 - 09 martie 2015

În perioada 03 - 09 martie 2015 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul intervalului se va produce o răcire treptată a vremii, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3...12°C la începutul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C şi -2...6°C în restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol al ţării.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -6...7°C în toate zonele de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni, unde izolat vor fi condiţii de producere a îngheţului superficial la sol.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 2...16°C, la scara întregii ţări.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate regiunile agricole ale ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul menţinerii temperaturilor maxime ridicate din aer, la culturile de toamnă se vor înregistra reluări lente ale proceselor de creştere şi dezvoltare în aproape toată ţara, în special la începutul intervalului. De asemenea, în zonele depresionare, speciile de câmp şi pomi-viticole se vor afla în continuare în stadiul de repaus vegetativ.
Orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului vor înregistra răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (20-100%).
Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă se va afla în faza de înfrunzire (5-12 frunze), pe toate suprafeţele cultivate.
Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor menţine starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări, tăieri în vii şi livezi, discuiri etc.) se vor desfăşura în general în bune condiţii, în majoritatea regiunilor agricole.

Recomandări de specialitate:
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot, potasiu şi fosfor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
• Lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole, respectiv fertilizări cu îngrăşăminte organice şi tratamente fitosanitare;
• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomi-viticole;
• Efectuarea arăturilor de primăvară şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima urgenţă (borceag, mazăre, lucernă,etc). sursa: ANM

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Merele lui Barbulea, motiv de râsete în şedinţa CJ Gorj

La solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a transmis acestei instituţii propunerile privind preţurile medii ale produselor agricole ce vor fi practicate în acest an. Consiliul Judeţean, potrivit legii, trebuie să aprobe aceste preţuri, după aprobare hotărârea transmiţându-se Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, pentru a fi comunicat unităţilor fiscale în subordine. Acest ultim proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean de vineri a născut ceva discuţii, după ce consilierul PNL, Valerică Barbulea, a cerut un amendament la proiectul de hotărâre, privind modificarea preţului la mere.
Amendamentul s-a supus al vot, dar consilierii care compun majoritatea nu au ştiut cum să voteze, spre amuzamentul celor din grupul PDL care aplaudau râzând nedumerirea consilierilor PSD. Preţul pe kilogramul de mere a fost de 2,31 de lei iar Barbulea vroia ca acesta să fie de la 1,80 de lei pe kilogramul de mere. Iniţial …

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Recomandări de la APIA privind cererile de subvenții

Nicolae Horumbă, director Proceduri plăți pe suprafață din APIA, a făcut câteva recomandări fermierilor care depun cererea unică pentru subvenții.Terenurile cu statut incert
În primul rând, fermierul trebuie să-și clarifice situația terenurilor pe care le cultivă înainte de a veni la APIA. “Recomandarea mea personală este ca, dacă există terenuri cu statut incert, să le declare, pentru că sunt obligați, dar să nu solicite plata pentru ele. Există riscul ca, dacă se constată neconformități pentru acele suprafețe cu statut juridic incert sau situație neclară în documente, să fie penalizați. E mai simplu pentru fermier să declare că nu solicită plata pentru o parcelă”, spune directorul. Chiar dacă nu primește subvenție pentru acel teren, fermierul are obligația să respecte bunele condiții agricole și de mediu și este posibil să aibă și zone de interes ecologic pe el, care intră în calculul procentului de 5%.

Tabel centralizator
Ca noutate, anul acesta fermierii trebuie să depună un tabel …