Treceți la conținutul principal

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 03 - 09 martie 2015

În perioada 03 - 09 martie 2015 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul intervalului se va produce o răcire treptată a vremii, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3...12°C la începutul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C şi -2...6°C în restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol al ţării.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -6...7°C în toate zonele de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni, unde izolat vor fi condiţii de producere a îngheţului superficial la sol.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 2...16°C, la scara întregii ţări.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate regiunile agricole ale ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul menţinerii temperaturilor maxime ridicate din aer, la culturile de toamnă se vor înregistra reluări lente ale proceselor de creştere şi dezvoltare în aproape toată ţara, în special la începutul intervalului. De asemenea, în zonele depresionare, speciile de câmp şi pomi-viticole se vor afla în continuare în stadiul de repaus vegetativ.
Orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului vor înregistra răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (20-100%).
Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă se va afla în faza de înfrunzire (5-12 frunze), pe toate suprafeţele cultivate.
Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor menţine starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări, tăieri în vii şi livezi, discuiri etc.) se vor desfăşura în general în bune condiţii, în majoritatea regiunilor agricole.

Recomandări de specialitate:
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot, potasiu şi fosfor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
• Lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole, respectiv fertilizări cu îngrăşăminte organice şi tratamente fitosanitare;
• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomi-viticole;
• Efectuarea arăturilor de primăvară şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima urgenţă (borceag, mazăre, lucernă,etc). sursa: ANM

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …