Treceți la conținutul principal

Previziunile USDA până în 2024. Iată cum va evolua piaţa agricolă internaţională!Departamentul de Stat pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) a dat publicităţii previziunile pe termen lung pentru sectorul agricol. Raportul face referire la produsele agricole de bază şi la profitabilitatea producţiilor agricole şi valoare comerţului internaţional în următorii 10 ani.

Estimările SUA pe termen lung pentru produsele agricole de bază sunt pozitive privind cererea şi schimburile comerciale pentru toate produsele agricole. În condiţiile actuale, populaţia mondială şi PIB-ul global sunt prognozate să crească în mod constant în anii viitori. Ca urmare, şi indicatorii urmăriţi în prognoza USDA sunt utili pentru a anticipa evoluţiile comerciale în următorul deceniu, evoluţii care vor avea un impact direct sau indirect şi asupra sectorului agricol din România.

Indicatorii cheie evaluaţi
Una dintre ipotezele cheie în aceste proiecţii este o rată medie de creştere a populaţiei mondiale de 1% pe an, între 2015 şi 2024 (în scădere faţă de rata anuală de 1,2% între 2001 şi 2010). În statele dezvoltate, rata anuală medie de creştere a populaţiei este estimată la 0,4%. Africa Sub-Sahariană, de exemplu, se estimează că va avea cea mai mare rată medie de creştere (2,3% pe an) în următorii 10 ani.
Produsul intern brut global (PIB) se estimează că va creşte cu o rată medie anuală de aproximativ 3,5%. Cea mai puternică creştere este anticipată în ţările în curs de dezvoltare (5,5% pe an). Economiile dezvoltate ar putea creşte cu o medie anuală de 2,1% în 2015-2024. O evoluţie deosebit de lentă este anticipată în Europa (1,9%) şi în Japonia (0,9%).
Combinaţia dintre creşterea populaţiei şi creşterea economică puternică în ţările în curs de dezvoltare va afecta atât producţia agricolă, cât şi cererea de alimente. Odată cu majorarea veniturilor în ţările în curs de dezvoltare, cererea pentru produsele din carne şi lactatele, precum şi pentru alimentele procesate va fi tot mai mare. În creştere va fi şi volumul comerţului mondial cu produse agricole.

Detalii privind evoluţia pieţei agricole internaţionale găsiţi în revista Ferma, ediţia 1- 15 martie 2015!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.