Treceți la conținutul principal

Previziunile USDA până în 2024. Iată cum va evolua piaţa agricolă internaţională!Departamentul de Stat pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) a dat publicităţii previziunile pe termen lung pentru sectorul agricol. Raportul face referire la produsele agricole de bază şi la profitabilitatea producţiilor agricole şi valoare comerţului internaţional în următorii 10 ani.

Estimările SUA pe termen lung pentru produsele agricole de bază sunt pozitive privind cererea şi schimburile comerciale pentru toate produsele agricole. În condiţiile actuale, populaţia mondială şi PIB-ul global sunt prognozate să crească în mod constant în anii viitori. Ca urmare, şi indicatorii urmăriţi în prognoza USDA sunt utili pentru a anticipa evoluţiile comerciale în următorul deceniu, evoluţii care vor avea un impact direct sau indirect şi asupra sectorului agricol din România.

Indicatorii cheie evaluaţi
Una dintre ipotezele cheie în aceste proiecţii este o rată medie de creştere a populaţiei mondiale de 1% pe an, între 2015 şi 2024 (în scădere faţă de rata anuală de 1,2% între 2001 şi 2010). În statele dezvoltate, rata anuală medie de creştere a populaţiei este estimată la 0,4%. Africa Sub-Sahariană, de exemplu, se estimează că va avea cea mai mare rată medie de creştere (2,3% pe an) în următorii 10 ani.
Produsul intern brut global (PIB) se estimează că va creşte cu o rată medie anuală de aproximativ 3,5%. Cea mai puternică creştere este anticipată în ţările în curs de dezvoltare (5,5% pe an). Economiile dezvoltate ar putea creşte cu o medie anuală de 2,1% în 2015-2024. O evoluţie deosebit de lentă este anticipată în Europa (1,9%) şi în Japonia (0,9%).
Combinaţia dintre creşterea populaţiei şi creşterea economică puternică în ţările în curs de dezvoltare va afecta atât producţia agricolă, cât şi cererea de alimente. Odată cu majorarea veniturilor în ţările în curs de dezvoltare, cererea pentru produsele din carne şi lactatele, precum şi pentru alimentele procesate va fi tot mai mare. În creştere va fi şi volumul comerţului mondial cu produse agricole.

Detalii privind evoluţia pieţei agricole internaţionale găsiţi în revista Ferma, ediţia 1- 15 martie 2015!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…