Treceți la conținutul principal

Peste 100 de apicultori vor participa la Târgul Național al Mierii în perioada 20 - 22 martie

Peste 100 de apicultori din toate colțurile țării vor participa la ediția a 12-a a Târgului Național al Mierii, organizat în perioada 20 - 22 martie 2015 pe platforma Apicolă Băneasa, potrivit reprezentanților Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA).

„Până la această dată avem deja 90% din spații ocupate și sperăm ca până miercuri să depășim 100 de expozanți la fel ca în anii anteriori. Chiar dacă anul acesta o parte dintre producătorii de utilaje au mai renunțat să participe, apicultorii vor veni în număr mare pentru că vor să își promoveze mierea și produsele apicole”, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Mierea ar putea fi inclusă pe lista alimentelor cu TVA 9%
Președintele ACA susţine că anul acesta sunt semnale pozitive pentru apicultura românească în condițiile în care autoritățile au decis, pe de o parte, neimpozitarea mijloacelor utilizate în transportul stupilor, iar pe de altă parte, mierea ar putea fi inclusă pe lista alimentelor cu TVA 9%. „Am avut întâlniri cu cei de la Ministerul de Finanțe și i-am convins să treacă în Codul Fiscal neimpozitarea mijloacelor de transport de toate categoriile specializate în transportul stupilor, dar și în ceea ce privește realizarea inspecției tehnice periodice odată la trei ani și nu la un an, cum este în prezent, pentru că noi folosim aceste mijloace de transport doar parțial, circa două — trei luni pe an. De asemenea, avem promisiuni și pentru reducerea TVA la miere la 9%. Cred că sunt semnale pozitive pentru apicultura românească în acest an. Este un sector care nu cere mult, dar aduce foarte mult”, a subliniat Fetea, potrivit Agerpres.

Apicultorii români au solicitat autorităților de mai bine de cinci ani reducerea TVA la miere în vederea diminuării evaziunii fiscale din sector, estimată la 35-40%, dar și pentru creșterea consumului de produsele apicole pe piața internă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…