Treceți la conținutul principal

Nini Săpunaru: Suntem pregătiți să cultivăm soia modificată genetic

Cultivarea organismelor modificate genetic a fost unul dintre subiectele abordate de președintele Comisiei pentru Agricultură, Nini Săpunaru, la întâlnirea cu comisarul european Phil Hogan, a informat printr-un comunicat Camera Deputaților.

"Orice consumăm, cu excepţia produselor pe a căror etichetă există o specificaţie exactă în acest sens, conţine soia modificată genetic, inclusiv în preparatele din carne. Este în procesul de producţie. În România, noi cultivam peste 300.000 de hectare de soia, iar acum această cultură este inexistentă în fermele autohtone, în schimb importăm anual circa 500.000 de tone de şrot de soia modificată genetic cu care hrănim păsările şi porcii din fermele româneşti. Această plantă am putea, şi suntem pregătiţi să ne-o cultivăm singuri", a spus Nini Săpunaru.

Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a spus, în urmă cu două săptămâni, același lucru. “Avem voie să consumăm OMG, dar nu avem voie să cultivăm.”
Consiliul Europei a dat pe 2 martie dreptul țărilor membre UE să aleagă dacă interzic sau aprobă cultivarea organismelor cultivate genetic. Aceeași soluție de compromis a fost adoptată, în februarie, și de Parlamentul European, care a lăsat povara cultivării pe spinarea țărilor membre. În prezent, din patru organisme modificate genetic autorizate se mai cultivă doar soiul de porumb MON810, produs de Monsanto.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…