Treceți la conținutul principal

Nini Săpunaru: Suntem pregătiți să cultivăm soia modificată genetic

Cultivarea organismelor modificate genetic a fost unul dintre subiectele abordate de președintele Comisiei pentru Agricultură, Nini Săpunaru, la întâlnirea cu comisarul european Phil Hogan, a informat printr-un comunicat Camera Deputaților.

"Orice consumăm, cu excepţia produselor pe a căror etichetă există o specificaţie exactă în acest sens, conţine soia modificată genetic, inclusiv în preparatele din carne. Este în procesul de producţie. În România, noi cultivam peste 300.000 de hectare de soia, iar acum această cultură este inexistentă în fermele autohtone, în schimb importăm anual circa 500.000 de tone de şrot de soia modificată genetic cu care hrănim păsările şi porcii din fermele româneşti. Această plantă am putea, şi suntem pregătiţi să ne-o cultivăm singuri", a spus Nini Săpunaru.

Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a spus, în urmă cu două săptămâni, același lucru. “Avem voie să consumăm OMG, dar nu avem voie să cultivăm.”
Consiliul Europei a dat pe 2 martie dreptul țărilor membre UE să aleagă dacă interzic sau aprobă cultivarea organismelor cultivate genetic. Aceeași soluție de compromis a fost adoptată, în februarie, și de Parlamentul European, care a lăsat povara cultivării pe spinarea țărilor membre. În prezent, din patru organisme modificate genetic autorizate se mai cultivă doar soiul de porumb MON810, produs de Monsanto.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…