Treceți la conținutul principal

Ministerul Agriculturii supune consultării Ghidurile Solicitantului pentru primele măsuri de finanţare din PNDR 2020

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat versiunile consultative ale Ghidului Solicitantului pentru submăsurile 4.1 (Investiţii în exploataţii agricole) şi 6.1 (Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri) prin care sunt stabilite condiţiile şi criteriile accesării fondurilor europene acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 pentru activităţile prevăzute în aceste forme de finanţare.
"Ghidurile Solicitantului, publicate pe paginile de internet www.madr.ro şi www.afir.info, pot fi consultate de către potenţialii solicitanţi, pe care îi aşteptăm să formuleze propuneri de modificare şi observaţii. Toate aceste solicitări vor intra în analiza departamentelor de specialitate din cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale pentru a verifica oportunitatea includerii în versiunea finală a Ghidurilor Solicitantului”, a declarat mi­nis­trul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
Ghidurile au fost elaborate de către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în baza consultărilor cu Grupurile de Lucru Agricultură din cadrul Comitetului de Monitorizare al PNDR şi în baza versiunii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 transmisă Comisiei Europene spre aprobare.
Prin intermediul subMăsurii 4.1 - Investiţii în exploataţii agricole, vor primi sprijin financiar nerambursabil investiţiile pentru creşterea competitivităţii exploataţiilor agricole în vederea înfiinţării şi modernizării fermelor, în special cele de dimensiuni medii şi asocieri de ferme mici şi medii, inclusiv dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală.
Prin subMăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri se acordă fonduri nerambursabile pentru a susţine stabilirea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca şefi unici ai unei exploataţii agricole. Toţi cei interesaţi pot trimite propuneri şi observaţii pe adresa de e-mail: consultare@afir.info.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…