Treceți la conținutul principal

Important! Investiţiile în ferme şi tineri fermieri vor fi lansate pe 25 martie

Primele două măsuri din PNDR 2014-2020, investiţiile în ferme şi instalare tineri fermieri, ar putea fi lansate pe 25 martie.

Declaraţia a fost făcută ieri de secretarul de stat George Turtoi din Ministerul Agriculturii, după şedinţa pe care a avut-o cu liderii organizaţiilor profesionale ale fermierilor.

Comitetul de Monitorizare a PNDR 2014-2020 s-a întrunit, în urmă cu două săptămâni, pentru a stabili versiunea consultativă a tuturor măsurilor din PNDR. Claudiu Frânc, membru în Comitetul de Monitorizare, susţine că s-a căzut la un acord abia după două întâlniri.

"Săptămâna trecută am bătut în cuie toate criteriile şi punctajele măsurilor de finanţare. Acum, Ministerul Agriculturii trebuie să-şi facă treaba şi să elaboreze ghidurile solicitantului".

Secretarul de stat George Turtori susţine că ghidurile solicitantului vor putea fi consultate de fermieri săptămâna aceasta. Tinerii fermieri pot să acceseze fonduri europene nerambursabile de până la 50.000 de euro. Sprijinul financiar se acordă în două tranşe: 75% la aprobarea deciziei de finanţare şi 25% după 3 ani de la primirea deciziei de finanţare. Tânărul fermier trebuie să se înregistreze cu 24 de luni înainte de depunerea cererii de finanţare, să aibă domciliul stabil în localitate în care se află ferma şi să deţină o fermă de cel puţin 12.000 SO (valoarea producţiei standard). Pentru instalarea tinerilor fermieri sunt alocaţi 445 de milioane de euro.

Pentru investiţii în ferme sunt pregătiţi în noul PNDR aproape 900 de milioane de euro. Noutatea este că finanţarea unei ferme se poate duce până la 90%. Se pleacă de la 50% şi se pot adăuga câte 20 de procente dacă solicitantul e tânăr fermier, dacă ferma este într-o zonă defavorizată, dacă fermierul este membru într-o cooperativă.

Suma totală alocată României în noul PNDR este de 9,363 de miliarde de euro. Din 16 martie ar putea începe şi depunerea la APIA a cererilor unice pentru plăţile directe.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …