Treceți la conținutul principal

Important! Investiţiile în ferme şi tineri fermieri vor fi lansate pe 25 martie

Primele două măsuri din PNDR 2014-2020, investiţiile în ferme şi instalare tineri fermieri, ar putea fi lansate pe 25 martie.

Declaraţia a fost făcută ieri de secretarul de stat George Turtoi din Ministerul Agriculturii, după şedinţa pe care a avut-o cu liderii organizaţiilor profesionale ale fermierilor.

Comitetul de Monitorizare a PNDR 2014-2020 s-a întrunit, în urmă cu două săptămâni, pentru a stabili versiunea consultativă a tuturor măsurilor din PNDR. Claudiu Frânc, membru în Comitetul de Monitorizare, susţine că s-a căzut la un acord abia după două întâlniri.

"Săptămâna trecută am bătut în cuie toate criteriile şi punctajele măsurilor de finanţare. Acum, Ministerul Agriculturii trebuie să-şi facă treaba şi să elaboreze ghidurile solicitantului".

Secretarul de stat George Turtori susţine că ghidurile solicitantului vor putea fi consultate de fermieri săptămâna aceasta. Tinerii fermieri pot să acceseze fonduri europene nerambursabile de până la 50.000 de euro. Sprijinul financiar se acordă în două tranşe: 75% la aprobarea deciziei de finanţare şi 25% după 3 ani de la primirea deciziei de finanţare. Tânărul fermier trebuie să se înregistreze cu 24 de luni înainte de depunerea cererii de finanţare, să aibă domciliul stabil în localitate în care se află ferma şi să deţină o fermă de cel puţin 12.000 SO (valoarea producţiei standard). Pentru instalarea tinerilor fermieri sunt alocaţi 445 de milioane de euro.

Pentru investiţii în ferme sunt pregătiţi în noul PNDR aproape 900 de milioane de euro. Noutatea este că finanţarea unei ferme se poate duce până la 90%. Se pleacă de la 50% şi se pot adăuga câte 20 de procente dacă solicitantul e tânăr fermier, dacă ferma este într-o zonă defavorizată, dacă fermierul este membru într-o cooperativă.

Suma totală alocată României în noul PNDR este de 9,363 de miliarde de euro. Din 16 martie ar putea începe şi depunerea la APIA a cererilor unice pentru plăţile directe.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.