Treceți la conținutul principal

Galaţi: Peste 35 de mii de hectare contractate la irigat

Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Moldova Sud, prin cele două unităţi de administrare UA Galaţi Sud şi UA Tg. Bujor, a contractat, pentru acest an, cu producătorii agricoli gălăţeni, prin organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii, o suprafaţă de 35.190 ha pentru aprovizionarea cu apă a culturilor de primăvară.

Ponderea cea mai mare se află la UA Galaţi Sud unde fermierii intenţionează să irige 27.263 ha.
Aşa cum arăta Petru Bărceanu, directorul filialei, este un program redus “deoarece mare parte din OUAl-urile din terasă nu mai sunt funcţionale şi nici nu au capabilitatea suportării costurilor energetice ridicate cu aplicarea udărilor”.
În judeţul Galaţi, suprafaţa amenajată este de 136.997 ha, dar se pot iriga numai 114.230 ha.

Revizii şi reparaţii la infrastructura principală de aducţiune
La această dată, infrastructura principală de aducţiune rămasă la ANIF este funcţională şi urmează ca până la declanşarea campaniei de irigaţii să se execute lucrările de revizii şi reparaţii la staţiile de bază: SPA Dunăre, SPA Prut, SPA Lieşti, SPA Barboşi şi SPA lonăşeşti, conform lucrărilor acceptate de beneficiari şi prevăzute în contractele multianuale, fiind suportate de aceştia în baza tarifelor anuale publicate în Monitorul Oficial.

Pe terasă, 1.000 mc de apă costă 1.500 lei! Cine îşi permite “luxul”?
Pe terasă, în Câmpia Covurluiului, în numai două bazine legumicole din judeţ se mai irigă pe suprafeţe cu înălţimi mari de pompare şi anume Cosmeşti-Tecuci şi Vânători-Galaţi.
Cheltuielile de exploatare, întreţinere şi reparaţii a infrastructurii de irigaţii, fără cheltuielile de distribuire a apei la plantă, sunt calculate între 450 lei/1.000 mc pentru înălţimi mici de pompare a apei de până la 10 m şi peste 1.500/ 1.000 mc lei pentru înălţimi de pompare a apei de 90 m, cum este situaţia în cazul suprafeţei de 75.267 de ha deservită de SRP 1 Vânători din Câmpia Covurlui.
Întrebarea este cine îşi permite acest lux?

Irigarea culturilor cu apă pompată la peste 50 m, neprofitabilă!
“Practica demonstrează că efectuarea irigaţiilor cu înălţimi de pompare a apei de peste 50 m, nu este profitabilă, pentru structura actuală de culturi agricole, alcătuită în general din plante cerealiere. Aceste culturi fiind pretabile în amenajările mici, suple, deservite de OUAI-uri bine organizate ce pot să reducă cheltuielile de întreţinere şi reparaţii, aflate în luncile râurilor( înălţimi mici de pompare, costuri energetice mai mici)”, a declarat
Petru Bărceanu, directorul Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare Moldova Sud.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…