Treceți la conținutul principal

FirstFarms Agro East, o poveste de succes

În Surdila Greci, nu departe de Buzău, se află FirstFarms Agro East, unul dintre principalii producători de cererale din zona de Sud-Est a țării. 

Înființată în România în anul 2007 de către compania daneză FirstFarms, ferma este unul dintre cele mai bune exemple în care managementul local se îmbină perfect cu experiența și know-how-ul internațional.Management local și experiență internațională
Inginerul Florin Zănoagă, directorul fermei și Anders Nørgaard, CEO-ul companiei, sunt cei care au făcut ca astăzi compania să cultive peste 4.400 ha de teren cu grâu, floarea soarelui și rapiță și să dețină cele mai noi și moderne echipamente agricole necesare cultivării cerealelor. Despre provocările cu care s-au confruntat în ultimii ani în afacere, Nørgaard ne spune că „sunt parte a unui proces mai lung care încă se află în desfășurare. Este vorba de compactarea terenurilor, problema pe care o au majoritatea producătorilor de cereale din România, găsirea unor oameni buni cu care să lucrezi pe termen lung și, bineînțeles, vremea imprevizibilă. Tocmai de aceea, noi, la FirstFarms Agro East, începând din anul 2014, ne-am optimizat operațiunile și am investit și în zona de vest a României, astfel încât să administrăm cât mai bine riscul referitor la impactul climatului”.
La fermă lucrează peste 20 de angajați permanenți și aproximativ 40 sezonieri, conduși de un director român, Florin Zănoagă, inginer cu experiență îndelungată în sectorul agricol și care știe că, pentru a face o agricultură eficientă, este nevoie atât de experiență și de cunoștințe tehnice, cât și de parteneri de încredere. Astfel, firma a investit în trainingul angajaților ce vin din comunitatea locală sau din zonele apropiate, fiind convinsă că o relație pe termen lung cu aceștia susține productivitatea fermei.

Investiții susținute de ProCredit Bank
Și pentru că investițiile în sectorul agricol nu sunt întotdeauna cele mai ușoare, parteneriatele pe termen lung sunt printre factorii care fac ca o afacere să fie una de succes. Astfel, începând cu anul 2010, investițiile din fermă sunt finanțate de către ProCredit Bank. Cu o experiență de peste 20 de ani în sistemul bancar, CEO-ul companiei a ales să aibă alături o bancă 100% germană, ProCredit Bank, la care apreciază „flexibilitatea și rapiditatea în derulararea operațiunilor, fie că este vorba de finanțare sau de alte servicii bancare. Angajații băncii au știut încă de la început să ne înțeleagă afacerea și să ne ofere soluții personalizate care să susțină investițiile pe care le-am făcut până acum. Am colaborat eficient de fiecare dată, iar atunci când am avut o nevoie specifică, ProCredit Bank a raspuns prompt solicitării noastre”.
„Avem un nume bun în România, atât printre clienți și partneri, cât și în comunitatea locală. Investim în afacere în permanență și în oamenii care lucrează la fermă, pentru că ei fac ca lucrurile să meargă. Trăim într-o comunitate și de aceea ne implicăm în ea, îi respectăm pe oamenii de aici și ei, la rândul lor, ne respectă. Consider că această abordare pe care o avem chiar ne diferențiază pe piață”, ne-a declarat Anders Nørgaard. Despre succesul FirstFarms Agro East vorbesc și ultimele două premii primite, locul al 3-lea în clasamentul național în ceea ce privește profitul brut obținut la gala Topul Național al Firmelor Private din România, cât și titlul „Fermierul Anului 2014” acordat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lui Florin Zănoagă, cel care conduce zi de zi afacerile fermei.
Partenerii pe termen lung selectați cu grijă, investițiile în angajați și în comunitate, managamentul local combinat cu experiența internaționala și calitatea produselor sunt doar o parte din factorii care fac ca FirstFarms Agro East să fie astăzi unul dintre cei mai mari producători locali de cereale.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…