Treceți la conținutul principal

Fermieri suceveni i-au spus lui Daniel Constantin că denumirea de cooperativă e primită cu reticenţă

Mai mulţi fermieri suceveni i-au spus, joi, în cadrul unei întâlniri desfăşurate la Vatra Dornei, ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, că denumirea de cooperativă agricolă este primită cu reticenţă de oameni şi ar trebui modificată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Unul dintre fermierii prezenţi la întâlnirea de la Vatra Dornei i-a spus ministrului Daniel Constantin că oamenii sunt reticenţi la numele de cooperativă agricolă şi că ar fi neceară o redenumire a acestui concept, de cooperativă de producţie şi vânzare.

"Când aude lumea de cooperativă agricolă refuză să participe", a spus fermierul.

Ministrul Daniel Constantin a explicat că denumirea este folosită şi în nomenclatorul european, fiind un alt concept decât cel de până în 1989, şi a spus că se gândeşte dacă se va schimba această denumire.

În cadrul întâlnirii, ministrul Agriculturii a afirmat că din acest an vor fi omologate produsele montane, pe lângă produsele tradiţionale şi cele consacrate şi a menţionat că este important ca viitoarele cooperative să îşi creeze şi microcentre pentru procesare.

Daniel Constantin a anunţat că au fost publicate primele două ghiduri pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, iar proiectele vor fi primite din 25 martie, subliniind că zona montană va avea o alocare financiară distinctă pe PNDR 2014-2020.

El a mai anunţat că în şedinţa de Guvern de miercuri s-a adoptat o ordonanţă care schimbă modalitatea de depunere a cererilor pentru plăţi, fiind completată o singură cerere de plată, care ar urma să fie depusă până în 15 mai, dar există posibilitatea să se prelungească până în 15 iunie.

Totodată, Daniel Constantin a spus că vor fi plăţi stimulative pentru cei care vor să comaseze terenurile pentru exploataţii agricole viabile, arătând că în prezent sunt peste 800.000 de ferme având între unu şi cinci hectare.

De asemenea, el a anunţat că se va reînfiinţa Agenţia pentru Zona de Munte, desfiinţată în anul 2010, care va avea sediul în Vatra Dornei şi va gestiona problemele zonei de munte din 27 de judeţe.

Totodată, autorităţile sucevene au anunţat că Târgul de Zootehnie al României se va desfăşura, în perioada 21-24 mai, la Dorna Candrenilor, fiind primul eveniment naţional dedicat zootehniei la care vor participa fermieri din judeţele Suceava, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Neamţ, dar şi parteneri externi din Ungaria, Cehia, Austria şi Germania.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…