Treceți la conținutul principal

Fermieri suceveni i-au spus lui Daniel Constantin că denumirea de cooperativă e primită cu reticenţă

Mai mulţi fermieri suceveni i-au spus, joi, în cadrul unei întâlniri desfăşurate la Vatra Dornei, ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, că denumirea de cooperativă agricolă este primită cu reticenţă de oameni şi ar trebui modificată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Unul dintre fermierii prezenţi la întâlnirea de la Vatra Dornei i-a spus ministrului Daniel Constantin că oamenii sunt reticenţi la numele de cooperativă agricolă şi că ar fi neceară o redenumire a acestui concept, de cooperativă de producţie şi vânzare.

"Când aude lumea de cooperativă agricolă refuză să participe", a spus fermierul.

Ministrul Daniel Constantin a explicat că denumirea este folosită şi în nomenclatorul european, fiind un alt concept decât cel de până în 1989, şi a spus că se gândeşte dacă se va schimba această denumire.

În cadrul întâlnirii, ministrul Agriculturii a afirmat că din acest an vor fi omologate produsele montane, pe lângă produsele tradiţionale şi cele consacrate şi a menţionat că este important ca viitoarele cooperative să îşi creeze şi microcentre pentru procesare.

Daniel Constantin a anunţat că au fost publicate primele două ghiduri pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, iar proiectele vor fi primite din 25 martie, subliniind că zona montană va avea o alocare financiară distinctă pe PNDR 2014-2020.

El a mai anunţat că în şedinţa de Guvern de miercuri s-a adoptat o ordonanţă care schimbă modalitatea de depunere a cererilor pentru plăţi, fiind completată o singură cerere de plată, care ar urma să fie depusă până în 15 mai, dar există posibilitatea să se prelungească până în 15 iunie.

Totodată, Daniel Constantin a spus că vor fi plăţi stimulative pentru cei care vor să comaseze terenurile pentru exploataţii agricole viabile, arătând că în prezent sunt peste 800.000 de ferme având între unu şi cinci hectare.

De asemenea, el a anunţat că se va reînfiinţa Agenţia pentru Zona de Munte, desfiinţată în anul 2010, care va avea sediul în Vatra Dornei şi va gestiona problemele zonei de munte din 27 de judeţe.

Totodată, autorităţile sucevene au anunţat că Târgul de Zootehnie al României se va desfăşura, în perioada 21-24 mai, la Dorna Candrenilor, fiind primul eveniment naţional dedicat zootehniei la care vor participa fermieri din judeţele Suceava, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Neamţ, dar şi parteneri externi din Ungaria, Cehia, Austria şi Germania.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.