Treceți la conținutul principal

Fermieri, iată ce a lucrat APIA la sfârșit de săptămână!

Funcționarii APIA nu și-au permis un răgaz nici la sfârșit de săptămână, spun surse din Ministerul Agriculturii. Sub presiunea protestului fermierilor, angajații au fost obligați să pună la punct baza de date cu animalele eligibile ca să se poată plăti ajutoarele naționale tranzitorii.

Baza de date deținută de Agenția Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA) este o tragedie, spune Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte.

Contractul pe care l-a avut ANSVSA cu IQ Management care administra această bază de date a expirat. Datele au fost preluate de STS, dar IQ Management, din ce am aflat, nu le-ar fi dat și drepturi asupra programului, sub pretextul că softul e creat de ei și le aparține. Așa că nu se pot introduce informații noi în sistem. Pentru serviciile ei, firma IQ Management ar fi încasat până acum 53 de milioane de euro de la bugetul de stat, explică Ionică Nechifor, secretar general al Federației Crescătorilor de Ovine, Romovis.

Noi am propus ca evidența animalelor eligibile să treacă la ANAF sau la Ministerul Agriculturii. Este, totuși, o evidență de importanță națională, este de părere Marcel Andrei, liderul Sindicatului Național al Crescătorilor de Oi și Capre.

Contractul cu IQ Management pentru Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA) a fost semnat în urmă cu aproape 11 ani când președinte ANSVSA era Liviu Harbuz. Scopul SNIIA era să existe o evidență a nașterilor, deceselor, vânzărilor și sacrificărilor de animale, așa cum impunea Uniunea Europeană. Un an mai târziu, Curtea de Conturi a României a constatat că acest contract a adus prejudicii statului român de 276,8 miliarde de lei. Anul trecut, tot Curtea de Conturi informa că există o diferență de nouă milioane de capete de animale între ce au declarat fermierii și ce era înregistrat în sistem. APIA ar fi dat ilegal subvenții mai multor fermieri.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …