Treceți la conținutul principal

Fermieri, iată ce a lucrat APIA la sfârșit de săptămână!

Funcționarii APIA nu și-au permis un răgaz nici la sfârșit de săptămână, spun surse din Ministerul Agriculturii. Sub presiunea protestului fermierilor, angajații au fost obligați să pună la punct baza de date cu animalele eligibile ca să se poată plăti ajutoarele naționale tranzitorii.

Baza de date deținută de Agenția Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA) este o tragedie, spune Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte.

Contractul pe care l-a avut ANSVSA cu IQ Management care administra această bază de date a expirat. Datele au fost preluate de STS, dar IQ Management, din ce am aflat, nu le-ar fi dat și drepturi asupra programului, sub pretextul că softul e creat de ei și le aparține. Așa că nu se pot introduce informații noi în sistem. Pentru serviciile ei, firma IQ Management ar fi încasat până acum 53 de milioane de euro de la bugetul de stat, explică Ionică Nechifor, secretar general al Federației Crescătorilor de Ovine, Romovis.

Noi am propus ca evidența animalelor eligibile să treacă la ANAF sau la Ministerul Agriculturii. Este, totuși, o evidență de importanță națională, este de părere Marcel Andrei, liderul Sindicatului Național al Crescătorilor de Oi și Capre.

Contractul cu IQ Management pentru Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA) a fost semnat în urmă cu aproape 11 ani când președinte ANSVSA era Liviu Harbuz. Scopul SNIIA era să existe o evidență a nașterilor, deceselor, vânzărilor și sacrificărilor de animale, așa cum impunea Uniunea Europeană. Un an mai târziu, Curtea de Conturi a României a constatat că acest contract a adus prejudicii statului român de 276,8 miliarde de lei. Anul trecut, tot Curtea de Conturi informa că există o diferență de nouă milioane de capete de animale între ce au declarat fermierii și ce era înregistrat în sistem. APIA ar fi dat ilegal subvenții mai multor fermieri.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Merele lui Barbulea, motiv de râsete în şedinţa CJ Gorj

La solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a transmis acestei instituţii propunerile privind preţurile medii ale produselor agricole ce vor fi practicate în acest an. Consiliul Judeţean, potrivit legii, trebuie să aprobe aceste preţuri, după aprobare hotărârea transmiţându-se Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, pentru a fi comunicat unităţilor fiscale în subordine. Acest ultim proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean de vineri a născut ceva discuţii, după ce consilierul PNL, Valerică Barbulea, a cerut un amendament la proiectul de hotărâre, privind modificarea preţului la mere.
Amendamentul s-a supus al vot, dar consilierii care compun majoritatea nu au ştiut cum să voteze, spre amuzamentul celor din grupul PDL care aplaudau râzând nedumerirea consilierilor PSD. Preţul pe kilogramul de mere a fost de 2,31 de lei iar Barbulea vroia ca acesta să fie de la 1,80 de lei pe kilogramul de mere. Iniţial …

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Recomandări de la APIA privind cererile de subvenții

Nicolae Horumbă, director Proceduri plăți pe suprafață din APIA, a făcut câteva recomandări fermierilor care depun cererea unică pentru subvenții.Terenurile cu statut incert
În primul rând, fermierul trebuie să-și clarifice situația terenurilor pe care le cultivă înainte de a veni la APIA. “Recomandarea mea personală este ca, dacă există terenuri cu statut incert, să le declare, pentru că sunt obligați, dar să nu solicite plata pentru ele. Există riscul ca, dacă se constată neconformități pentru acele suprafețe cu statut juridic incert sau situație neclară în documente, să fie penalizați. E mai simplu pentru fermier să declare că nu solicită plata pentru o parcelă”, spune directorul. Chiar dacă nu primește subvenție pentru acel teren, fermierul are obligația să respecte bunele condiții agricole și de mediu și este posibil să aibă și zone de interes ecologic pe el, care intră în calculul procentului de 5%.

Tabel centralizator
Ca noutate, anul acesta fermierii trebuie să depună un tabel …