Treceți la conținutul principal

Fermieri, iată ce a lucrat APIA la sfârșit de săptămână!

Funcționarii APIA nu și-au permis un răgaz nici la sfârșit de săptămână, spun surse din Ministerul Agriculturii. Sub presiunea protestului fermierilor, angajații au fost obligați să pună la punct baza de date cu animalele eligibile ca să se poată plăti ajutoarele naționale tranzitorii.

Baza de date deținută de Agenția Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA) este o tragedie, spune Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte.

Contractul pe care l-a avut ANSVSA cu IQ Management care administra această bază de date a expirat. Datele au fost preluate de STS, dar IQ Management, din ce am aflat, nu le-ar fi dat și drepturi asupra programului, sub pretextul că softul e creat de ei și le aparține. Așa că nu se pot introduce informații noi în sistem. Pentru serviciile ei, firma IQ Management ar fi încasat până acum 53 de milioane de euro de la bugetul de stat, explică Ionică Nechifor, secretar general al Federației Crescătorilor de Ovine, Romovis.

Noi am propus ca evidența animalelor eligibile să treacă la ANAF sau la Ministerul Agriculturii. Este, totuși, o evidență de importanță națională, este de părere Marcel Andrei, liderul Sindicatului Național al Crescătorilor de Oi și Capre.

Contractul cu IQ Management pentru Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA) a fost semnat în urmă cu aproape 11 ani când președinte ANSVSA era Liviu Harbuz. Scopul SNIIA era să existe o evidență a nașterilor, deceselor, vânzărilor și sacrificărilor de animale, așa cum impunea Uniunea Europeană. Un an mai târziu, Curtea de Conturi a României a constatat că acest contract a adus prejudicii statului român de 276,8 miliarde de lei. Anul trecut, tot Curtea de Conturi informa că există o diferență de nouă milioane de capete de animale între ce au declarat fermierii și ce era înregistrat în sistem. APIA ar fi dat ilegal subvenții mai multor fermieri.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.