Treceți la conținutul principal

Exclusiv: Exportul mieilor la arabi, blocat de birocrație!

Fermierii sunt în fierbere și sute de miei din județul Cluj așteaptă să fie încărcați în camioane și duși în fermele de carantină. Animalele ar trebui exportate către țările arabe, Libia și Iordania, dar drumul lor este blocat de criza formularelor de identificare.

De două săptămâni, Direcțiile Județene Sanitar Veterinare nu mai au formulare de identificare. Pe baza actului, animalele sunt identificate, crotaliate și pregătite pentru vânzarea la export.

Formularele de identificare erau tipărite de ANSVSA și trimise în teritoriu. S-a schimbat procedura și, acum, fiecare Direcție Județeană Sanitar Veterinară trebuie să-și tipărească propriile formulare. Practic, s-a procedat la o descentralizare. Până a apărut actul normativ și s-au organizat licitațiile, a durat ceva. Formularele sunt acte cu regim special, înseriate. Se completează pe hârtie și în format electronic. În formular sunt trecute informații despre animal: mama, tata, sexul, produsul, spune dr. Nicolae Pivaru, directorul DSV Cluj.Cu toate acestea, aflăm că o mașină încărcată cu aproape 1.000 de miei a ieșit ieri din România. Fermierul Alexandru Bojan ne-a povestit că și el, la fel ca alți oieri din Turda, a pregătit 300 de miei, între 20-22 kg, pe care-i încarcă astăzi în camion pentru export. Animalele sunt cu toate actele în regulă. Act de mișcare, de transport, de identificare, tabel cu efectivele, nu există nicio piedică.

Misterul s-a dezlegat abia când medicul veterinar concesionar de la circumscripția de care aparține oierul a recunoscut că a mai păstrat la sertar câteva formulare de identificare. Fermierii de care răspund sunt mai norocoși. Cât mai am formulare, mieii pot să plece la export, spune dr. Alexandru Cocan, medic veterinar concesionar din Turda.

Șeful DSV Cluj susține că săptămâna viitoare se încheie criza formularelor. Am comandat deja câteva zeci pentru fiecare circumscripție veterinară.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.