Treceți la conținutul principal

Criză în sectorul laptelui bihorean. De la 1 aprilie fermierii rămân fără contracte de procesare!

Fermierii bihoreni sunt îngrijoraţi de criza preluării laptelui care s-ar putea manifesta, de la 1 aprilie. Mulţi crescători de vaci spun că după această dată nu mai au asigurată preluarea de către principalul procesator din zonă.

„Fermierii ne-au anunţat, într-o întâlnire la sediul nostru, că au primit notificări potrivit cărora, începând cu data de 1 aprilie 2015, procesatorul (firma Friesland - n.r.) nu le va mai prelungi contractele existente. Nu putem condamna procesatorul, pentru că ani de zile a preluat laptele din fermele noastre, aşa cum a fost, mai stas mai nestas, şi nici nu putem să le cerem să ne spună de ce. Şi nu suntem noi în măsură să-i întrebăm. Dar trebuie să găsim o soluţie în această lună”, a declarat pentru Agerpres ing. Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.

Potrivit acestuia, la întâlnirea găzduită, la începutul săptămânii, de Direcţia pentru Agricultură Bihor, fermieri importanţi din zonă s-au arătat îngrijoraţi de aceste aspecte şi unii vor chiar să renunţe la activitate. „Deja avem semnale că unii crescători renunţă la vaci, dar nu renunţă prin a le transfera altui fermier, ci renunţă prin a le sacrifica. Sunt unii crescători de bovine care se gândesc să-şi lichideze fermele, dar nici acest lucru nu se poate face, pentru că nu avem linii de sacrificare, decât două puncte de tăiere în judeţ, unde se pot sacrifica doar două-trei animale”, a declarat şeful Direcţiei pentru Agricultură Bihor.

Pe 6 martie va avea loc această întâlnire la sediul Direcţiei pentru Agricultură Bihor în prezenţa reprezentanţilor formelor asociative ale crescătorilor de animale şi un reprezentant al unei firme braşovene care s-a arătat dispusă să negocieze preluarea laptelui, a mai spus Nicolae Hodişan.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…