Treceți la conținutul principal

Cooperativele agricole - probleme și constrângeri

Așa cum arătam în ediția din luna ianuarie 2015 a revistei Ferma, în urma analizei activității cooperativelor agricole existente în România, realizat în anul 2012, la data respectivă au fost identificate 511 de cooperative și societăți cooperative cu profil agricol, din care au fost evaluate 284, deci aproximativ 56% din total.Analizând cele mai serioase probleme și constrângeri în desfășurarea activității cooperativelor agricole din România, s-a constatat o serie de cauze ale dificultăților raportate de organizațiile evaluate (vezi grafic).

17,4% dintre respondenți au invocat alte probleme și constrângeri precum: birocrația exagerată; majoritatea membrilor vor să se înscrie în cooperative doar pentru a obține puncte pentru aprobarea proiectelor FEADR și se lasă greu convinși că o cooperare între membri le poate aduce numeroase beneficii; lipsa reprezentării locale și naționale; legislație necorespunzătoare; importurile excesive și piața neagră a produselor agricole; mentalitatea învechită (teama de asociere); existența intermediarului în piață; slaba legalitate în domeniul agricol; lipsa de fonduri; mediatizare și informare insuficiente; taxe mari pe piață; reticența membrilor față de sintagma ”cooperativă”.

Finanțările europene - „bombe cu efect întârziat”

Implementarea proiectelor de finanțare prin PNDR este foarte greoaie. Prin aplicarea unor proceduri de verificare și de plată care nu sunt corelate cu contractele asumate împreună cu beneficiarii, cu Ghidul solicitantului sau cu instrucțiunile de plată etc., beneficiarii fondurilor europene nu reușesc să ducă la bun sfârșit proiectele de finanțare. Procedurile de plată și de control, inexistente la momentul accesării proiectelor sau la momentul semnării contractelor de finanțare, dar apărute pe parcurs, sunt contradictorii și necorelate cu procedurile de accesare. Prin urmare șansele fermierilor de a face investiții europene s-au transformat în nenumărate procese pe rolul diferitelor instanțe de judecată. Astfel că proiectele europene au fost asimilate de agricultori ca niște „bombe cu efect întârziat”, care în loc să ajute și să contribuie la dezvoltarea spațiului rural, mai mult încurcă și creează blocaje.

Alte probleme care împiedică activitatea cooperativelor agricole din România se referă la litigiile pentru pășunea închiriată; neconformități între politicile guvernamentale și legea cooperativelor, prin neaplicarea prevederilor potrivit cărora în primii 5 ani cooperativele sunt scutite de impozitul agricol; evaziunea fiscală; TVA-ul foarte mare; lipsa de implicare a Ministerului Agriculturii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…