Treceți la conținutul principal

Ajutoarele naționale tranzitorii, din promisiune în promisiune

Fermierii nu mai cred în promisiunile Ministerului Agriculturii. Plata ajutoarelor naționale tranzitorii (ANT) pentru anul trecut a fost amânată de vreo patru ori. Banii nu au ajuns nici acum în conturile fermierilor.

Ministerul Agriculturii, prin reprezentanții săi, le-a promis prima oară fermierilor că vor avea în conturi ANT în februarie. Luna a trecut și nu s-a întâmplat nimic. Pe 4 martie, Guvernul a aprobat, în ședința săptămânală, 955 de milioane de lei din bugetul de stat pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii aferente lui 2014. Fermierii au sperat din nou că banii le vor ajunge în buzunare. Ministrul Daniel Constantin le-a promis că plata va începe pe 10 martie. La data avansată, nu s-a întâmplat nimic.

Chestionat de Agroinfo ce se întâmplă cu subvențiile fermierilor, șeful APIA, Mihai Puțintei, a declarat pe 18 martie, că subvențiile vor ajunge la crescătorii de ovine și caprine, unde sumele sunt mai mici, undeva prin 23 martie.

Duminică, 22 martie, a fost rândul secretarului de stat George Turtoi să explice unde s-au împotmolit ajutoarele naționale tranzitorii. Plata a început exact când a promis domnul ministru Daniel Constantin (10 martie n.r.). Dar sistemul s-a blocat între timp, ANSVSA are probleme cu dezvoltatorul și nu vreau să extind acest subiect. Pot să vă spun că am semnat joi (19 martie n.r.) deschiderile de credite pentru ovine și caprine. Pe miercuri, 25 martie, ar trebui să intre banii în conturile fermierilor, a declarat George Turtoi pentru TVR. Secretarul de stat a adăugat că sunt speranțe și pentru crescătorii de bovine să încaseze ANT până la sfârșitul lunii martie.

Miercuri, 25 martie, varianta era schimbată. Sistemul a fost blocat și din această cauză nu a fost posibil să fie introduse toate efectivele de animale eligibile. Datele au fost cerute din teritoriu, din toate județele. Dar sistemul cu care lucrează ANSVSA a fost preluat de STS și a suferit un blocaj. Deci, crescătorii de ovine vor primi banii săptămâna viitoare, (săptămâna 30 martie-5 aprilie n.r.). Iar crescătorii de bovine vor putea intra în posesia acestui ajutor abia peste două săptămâni (în săptămâna cu sărbătorile pascale n.r.), a revenit George Turtoi.

O să-i avem de Crăciun, că de Paște ne-am luat gândul. Suntem și amânați și vom primi și mai puțini bani. Ministrul Daniel Constantin ne-a promis că ne dă 38 de lei pe cap de oaie sau capră, așa cum era și anul trecut, iar de la APIA ni s-a spus că luăm doar 28,8 lei. Ajutorul ăsta trebuia să scadă cu 10% din 2015, nu din 2014! e revoltat Marcel Andrei, liderul Sindicatului Crescătorilor de Oi și Capre (în foto). Data de referință a ajutorului național tranzitoriu este 31 ianuarie 2013, iar ajutorul se acordă în sistem regresiv până în 2020.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.