Treceți la conținutul principal

Ajutoarele naționale tranzitorii, din promisiune în promisiune

Fermierii nu mai cred în promisiunile Ministerului Agriculturii. Plata ajutoarelor naționale tranzitorii (ANT) pentru anul trecut a fost amânată de vreo patru ori. Banii nu au ajuns nici acum în conturile fermierilor.

Ministerul Agriculturii, prin reprezentanții săi, le-a promis prima oară fermierilor că vor avea în conturi ANT în februarie. Luna a trecut și nu s-a întâmplat nimic. Pe 4 martie, Guvernul a aprobat, în ședința săptămânală, 955 de milioane de lei din bugetul de stat pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii aferente lui 2014. Fermierii au sperat din nou că banii le vor ajunge în buzunare. Ministrul Daniel Constantin le-a promis că plata va începe pe 10 martie. La data avansată, nu s-a întâmplat nimic.

Chestionat de Agroinfo ce se întâmplă cu subvențiile fermierilor, șeful APIA, Mihai Puțintei, a declarat pe 18 martie, că subvențiile vor ajunge la crescătorii de ovine și caprine, unde sumele sunt mai mici, undeva prin 23 martie.

Duminică, 22 martie, a fost rândul secretarului de stat George Turtoi să explice unde s-au împotmolit ajutoarele naționale tranzitorii. Plata a început exact când a promis domnul ministru Daniel Constantin (10 martie n.r.). Dar sistemul s-a blocat între timp, ANSVSA are probleme cu dezvoltatorul și nu vreau să extind acest subiect. Pot să vă spun că am semnat joi (19 martie n.r.) deschiderile de credite pentru ovine și caprine. Pe miercuri, 25 martie, ar trebui să intre banii în conturile fermierilor, a declarat George Turtoi pentru TVR. Secretarul de stat a adăugat că sunt speranțe și pentru crescătorii de bovine să încaseze ANT până la sfârșitul lunii martie.

Miercuri, 25 martie, varianta era schimbată. Sistemul a fost blocat și din această cauză nu a fost posibil să fie introduse toate efectivele de animale eligibile. Datele au fost cerute din teritoriu, din toate județele. Dar sistemul cu care lucrează ANSVSA a fost preluat de STS și a suferit un blocaj. Deci, crescătorii de ovine vor primi banii săptămâna viitoare, (săptămâna 30 martie-5 aprilie n.r.). Iar crescătorii de bovine vor putea intra în posesia acestui ajutor abia peste două săptămâni (în săptămâna cu sărbătorile pascale n.r.), a revenit George Turtoi.

O să-i avem de Crăciun, că de Paște ne-am luat gândul. Suntem și amânați și vom primi și mai puțini bani. Ministrul Daniel Constantin ne-a promis că ne dă 38 de lei pe cap de oaie sau capră, așa cum era și anul trecut, iar de la APIA ni s-a spus că luăm doar 28,8 lei. Ajutorul ăsta trebuia să scadă cu 10% din 2015, nu din 2014! e revoltat Marcel Andrei, liderul Sindicatului Crescătorilor de Oi și Capre (în foto). Data de referință a ajutorului național tranzitoriu este 31 ianuarie 2013, iar ajutorul se acordă în sistem regresiv până în 2020.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …