Treceți la conținutul principal

Agrometeo: Vezi cum va fi vremea în perioada 10 – 16 martie 2015

Sub aspect termic, în perioada 10 – 16 martie 2015 va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, la nivelul întregii ţări.Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -1...10°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -5...5°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 3...15°C, pe întreg teritoriul agricol.
Sunt prognozate precipitaţii sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, prezintă valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în toate regiunile agricole ale ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Procesele vegetative ale speciilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal, în aproape toată ţara, exceptând zonele depresionare unde plantele se vor afla în continuare în stadiul de repaus biologic.
Funcţie de data semănatului, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor înregistra fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%).
Rapiţa semănată în perioada optimă se va afla în faza de înfrunzire (6-10 frunze), la scara întregii ţări.
La speciile pomicole şi viticole se va înregistra stadiul de repaus biologic, în toate plantaţiile.
Lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot, potasiu şi fosfor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole, respectiv fertilizări cu îngrăşăminte organice şi tratamente fitosanitare;
• Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
• Pregatirea patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima urgenţă (borceag, mazăre, lucernă, etc) şi efectuarea arăturilor de primăvară. sursa: ANM

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…