Treceți la conținutul principal

Agricultura simpozională - un nou soi ieşit pe piaţă din laboratoarele marketingului

În perioada hibernală, când plantele se află în repaus vegetativ, înfloreşte un alt fel de agricultură... agricultura de sală! Simpozioanele se ţin lanţ, precum mărgelele înşirate pe sfoară, ocupând lunile ianuarie şi februarie ale fiecărui început de an.

Unele companii multinaţionale organizează în parteneriat două câte două şi câteodată câteştrei evenimente! Cert este că îşi reajustează bugetele pentru aceste evenimente de interior, în spaţii protejate, unde purced cu întreaga echipă în toate regiunile ţării, invitând sute de fermieri pentru a le prezenta portofoliile comerciale pentru imediata campanie agricolă de primăvară. (...)

Evenimentele de sală şi de câmp sunt modalităţi moderne de interacţiune şi socializare, omniprezente în agrobusiness-ul românesc. Echipele de marketing se întrec în a-şi prezenta oferta de produse! Evident, au şi cu ce a se lăuda! Fiecare campanie agricolă de primăvară consumă cantităţi însemnate de material semincer, în majoritate covârşitoare provenit din străinătate. Simpozioanele au şi un alt rol: acela de a cunoaşte cumpărătorul. Aici chestiunea este simplă, unul vinde, mai mulţi cumpără. Iar cel care vinde caută marja de profit cea mai mare. În antiteză, promovarea, diseminarea rodului cercetării cere bani, mulţi bani! Şi marketingul cere o pregătire specială, în care tehnicile de manipulare a cumpărătorului îşi fac loc uneori!

În schimb, dacă aruncăm o privire la cercetarea agricolă românească, aceasta... vegetează! An de an pierde startul. Nu iese la câmpul simpozioanelor, nu purcede a face agricultură de sală! De ce? Lipsa fondurilor! Sunt unităţi de cercetare-dezvoltare, susţin specialiştii şi unii cultivatori, care au pe stoc, pentru comercializare, material semincer mult mai valoros decât ceea ce este pe piaţă; acesta din urmă însă este promovat agresiv, insistent şi persuasiv, adaptat perfect la condiţiile pedoclimatice ale ţării noastre. În schimb, cercetarea românească nu ştie să vândă! Se mulţumeşte să afişeze pe site-ul fiecărei unităţi o listă, în dulcele stil clasic şi tabelar, cu ceea ce au de vânzare! În cele mai fericite situaţii se mărgineşte la acţiuni gen „Ziua porţilor deschise”.

Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 15 - 30 martie 2015!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.