Treceți la conținutul principal

Agricultura simpozională - un nou soi ieşit pe piaţă din laboratoarele marketingului

În perioada hibernală, când plantele se află în repaus vegetativ, înfloreşte un alt fel de agricultură... agricultura de sală! Simpozioanele se ţin lanţ, precum mărgelele înşirate pe sfoară, ocupând lunile ianuarie şi februarie ale fiecărui început de an.

Unele companii multinaţionale organizează în parteneriat două câte două şi câteodată câteştrei evenimente! Cert este că îşi reajustează bugetele pentru aceste evenimente de interior, în spaţii protejate, unde purced cu întreaga echipă în toate regiunile ţării, invitând sute de fermieri pentru a le prezenta portofoliile comerciale pentru imediata campanie agricolă de primăvară. (...)

Evenimentele de sală şi de câmp sunt modalităţi moderne de interacţiune şi socializare, omniprezente în agrobusiness-ul românesc. Echipele de marketing se întrec în a-şi prezenta oferta de produse! Evident, au şi cu ce a se lăuda! Fiecare campanie agricolă de primăvară consumă cantităţi însemnate de material semincer, în majoritate covârşitoare provenit din străinătate. Simpozioanele au şi un alt rol: acela de a cunoaşte cumpărătorul. Aici chestiunea este simplă, unul vinde, mai mulţi cumpără. Iar cel care vinde caută marja de profit cea mai mare. În antiteză, promovarea, diseminarea rodului cercetării cere bani, mulţi bani! Şi marketingul cere o pregătire specială, în care tehnicile de manipulare a cumpărătorului îşi fac loc uneori!

În schimb, dacă aruncăm o privire la cercetarea agricolă românească, aceasta... vegetează! An de an pierde startul. Nu iese la câmpul simpozioanelor, nu purcede a face agricultură de sală! De ce? Lipsa fondurilor! Sunt unităţi de cercetare-dezvoltare, susţin specialiştii şi unii cultivatori, care au pe stoc, pentru comercializare, material semincer mult mai valoros decât ceea ce este pe piaţă; acesta din urmă însă este promovat agresiv, insistent şi persuasiv, adaptat perfect la condiţiile pedoclimatice ale ţării noastre. În schimb, cercetarea românească nu ştie să vândă! Se mulţumeşte să afişeze pe site-ul fiecărei unităţi o listă, în dulcele stil clasic şi tabelar, cu ceea ce au de vânzare! În cele mai fericite situaţii se mărgineşte la acţiuni gen „Ziua porţilor deschise”.

Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 15 - 30 martie 2015!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…