Treceți la conținutul principal

Şeful Direcţiei Agricole Mureş, Liviu Timar, trimis în judecată sub control judiciar

Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a directorului Executiv al Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş, Liviu Timar, dar şi a unui om de afaceri mureşean pentru luare, respectiv dare de mită în formă continuată.Conform unui comunicat DNA, în sarcina directorului DADR Mureş, Liviu Timar, s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi primire de foloase necuvenite în formă continuată.

În acelaşi dosar, în sarcina lui Ioan Pop, administrator al unei societăţi comerciale,s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de: „instigare improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de către o altă persoană de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată”, instigare improprie la înşelăciune în formă continuată şi dare de mită în formă continuată.

Îngrăşăminte pentru director, ca să oprească controalele

Conform procurorilor, în perioada 2012-2014, Direcţia pentru Agricultură Mureş a efectuat 7 controale la firma administrată de Ioan Pop, în urma cărora Liviu Timar a primit de la administratorul acesteia 34.000 kg îngrăşăminte, 184 litri pesticide şi 7 saci de porumb, în valoare totală de 88.366 lei.

Toate acestea pentru ca directorul de la agricultură să treacă cu vederea unele nereguli, dar şi pentru a întârzia efectuarea unor controale la firma lui Ioan Pop controale care trebuiau să stabilească dacă societatea cultivă sau nu soia modificată genetic.

”Mai mult, inculpatul Timar Liviu a pus la dispoziţia comisiilor constituite, în vederea efectuării controalelor, din datele de 30 iulie 2014 şi 22 septembrie 2014, materiale cu termenul de valabilitate expirat pentru testarea plantelor de soia”, se mai arată în comunicatul DNA.

Ioan Pop cultiva soia modificată genetic, dar minţea ca să primească bani de la UE

Ioan Pop a determinat o altă persoană să depună la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, o cerere prin care a solicitat subvenţii pentru terenuri de 114,54 ha în anul 2013, pentru care a primit subvenţii suma totală de 223.711,77 lei, din fonduri europene şi de la bugetul de stat.

„Acesta declarase, în mod nereal, că terenurile sunt cultivate cu soia convenţională, în fapt suprafeţele fiind cultivate cu soia modificată genetic.”, mai spun procurorii anticorupţie.

Şi în aprilie 2014 Ioan Pop a formulat către APIA Mureş o cerere prin care a solicitat subvenţii pentru 114,46 ha declarând că aceste suprafeţe sunt cultivate cu soia convenţională. „De această dată, inculpatul Pop Ioan a primit cu titlu de subvenţii suma totală de 100.459,91 lei, provenind din fonduri de la bugetul Uniunii Europene”, se mai arată în comunicatul DNA.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător, asupra a două imobile ce aparţin inculpaţilor Liviu Timar şi Ioan Pop. Procurorii DNA mai spun că în acest caz au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…