Treceți la conținutul principal

Securitatea alimentara, in pericol din cauza incalzirii climatice

Accelerarea incalzirii climatice ridica numeroase semne de intrebare in privinta productiei agricole mondiale in deceniile urmatoare, au avertizat duminica oameni de stiinta, in opinia carora sunt necesare profunde schimbari in societate pentru a putea face fata acestei situatii, relateaza luni France Presse.‘Lumea poate fi hranita in 2050, insa, pentru ca acest lucru sa fie posibil, trebuie luate masuri pentru limitarea efectelor schimbarilor climatice asupra productiei agricole’, a spus Jerry Hatfield, director al Laboratorului national american pentru agricultura si mediu. El a explicat, in cadrul unei prezentari la conferinta American Society for the Advancement of Science (AAAS), organizata la San Jose (California), ca in urmatorii 35 de ani productia alimentara ar trebui sa se dubleze pentru a putea hrani cele 9 miliarde de oameni ai planetei din 2050, fata de cei 7 miliarde in prezent.

‘Insa extrema volatilitate a precipitatiilor din marile campii cu culturi americane, de exemplu extinderea secetei asociata cu cresterea temperaturilor, afecteaza randamentele agricole, ceea ce duce la necesitatea unor actiuni pentru scaderea efectelor incalzirii’, a adaugat el. La nivel mondial, actuala capacitate de utilizare si productivitatea vor duce la degradarea solurilor.

‘Este foarte probabil ca temperaturile sa continue sa creasca in Middle West — granarul Statelor Unite—, ca secetele sa fie tot mai severe si sa apara regulat episoade de precipitatii puternice’, a afirmat Kenneth Kunkel, climatolog la Agentia americana oceanografica si atmosferica (NOAA), care a studiat impactul incalzirii asupra culturilor de porumb in Middle West. ‘Cea mai mare amenintare la adresa securitatii alimentare, cel putin pentru Middle West, este seceta’, a spus cercetatorul la conferinta anuala a AAAS.

Marile campii americane vor trece in secolul al XXI-lea prin episoade de seceta mult mai severe decat in mileniul precedent, amenintand locuitorii din acele zone, anuntasera joi alti oameni de stiinta, in cadrul primei zile a conferintei, desfasurata in perioada 12-16 februarie. Prevederile lor se bazeaza pe simulari efectuate cu 17 modele informatice despre evolutia climei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Merele lui Barbulea, motiv de râsete în şedinţa CJ Gorj

La solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a transmis acestei instituţii propunerile privind preţurile medii ale produselor agricole ce vor fi practicate în acest an. Consiliul Judeţean, potrivit legii, trebuie să aprobe aceste preţuri, după aprobare hotărârea transmiţându-se Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, pentru a fi comunicat unităţilor fiscale în subordine. Acest ultim proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean de vineri a născut ceva discuţii, după ce consilierul PNL, Valerică Barbulea, a cerut un amendament la proiectul de hotărâre, privind modificarea preţului la mere.
Amendamentul s-a supus al vot, dar consilierii care compun majoritatea nu au ştiut cum să voteze, spre amuzamentul celor din grupul PDL care aplaudau râzând nedumerirea consilierilor PSD. Preţul pe kilogramul de mere a fost de 2,31 de lei iar Barbulea vroia ca acesta să fie de la 1,80 de lei pe kilogramul de mere. Iniţial …

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Recomandări de la APIA privind cererile de subvenții

Nicolae Horumbă, director Proceduri plăți pe suprafață din APIA, a făcut câteva recomandări fermierilor care depun cererea unică pentru subvenții.Terenurile cu statut incert
În primul rând, fermierul trebuie să-și clarifice situația terenurilor pe care le cultivă înainte de a veni la APIA. “Recomandarea mea personală este ca, dacă există terenuri cu statut incert, să le declare, pentru că sunt obligați, dar să nu solicite plata pentru ele. Există riscul ca, dacă se constată neconformități pentru acele suprafețe cu statut juridic incert sau situație neclară în documente, să fie penalizați. E mai simplu pentru fermier să declare că nu solicită plata pentru o parcelă”, spune directorul. Chiar dacă nu primește subvenție pentru acel teren, fermierul are obligația să respecte bunele condiții agricole și de mediu și este posibil să aibă și zone de interes ecologic pe el, care intră în calculul procentului de 5%.

Tabel centralizator
Ca noutate, anul acesta fermierii trebuie să depună un tabel …