Treceți la conținutul principal

Securitatea alimentara, in pericol din cauza incalzirii climatice

Accelerarea incalzirii climatice ridica numeroase semne de intrebare in privinta productiei agricole mondiale in deceniile urmatoare, au avertizat duminica oameni de stiinta, in opinia carora sunt necesare profunde schimbari in societate pentru a putea face fata acestei situatii, relateaza luni France Presse.‘Lumea poate fi hranita in 2050, insa, pentru ca acest lucru sa fie posibil, trebuie luate masuri pentru limitarea efectelor schimbarilor climatice asupra productiei agricole’, a spus Jerry Hatfield, director al Laboratorului national american pentru agricultura si mediu. El a explicat, in cadrul unei prezentari la conferinta American Society for the Advancement of Science (AAAS), organizata la San Jose (California), ca in urmatorii 35 de ani productia alimentara ar trebui sa se dubleze pentru a putea hrani cele 9 miliarde de oameni ai planetei din 2050, fata de cei 7 miliarde in prezent.

‘Insa extrema volatilitate a precipitatiilor din marile campii cu culturi americane, de exemplu extinderea secetei asociata cu cresterea temperaturilor, afecteaza randamentele agricole, ceea ce duce la necesitatea unor actiuni pentru scaderea efectelor incalzirii’, a adaugat el. La nivel mondial, actuala capacitate de utilizare si productivitatea vor duce la degradarea solurilor.

‘Este foarte probabil ca temperaturile sa continue sa creasca in Middle West — granarul Statelor Unite—, ca secetele sa fie tot mai severe si sa apara regulat episoade de precipitatii puternice’, a afirmat Kenneth Kunkel, climatolog la Agentia americana oceanografica si atmosferica (NOAA), care a studiat impactul incalzirii asupra culturilor de porumb in Middle West. ‘Cea mai mare amenintare la adresa securitatii alimentare, cel putin pentru Middle West, este seceta’, a spus cercetatorul la conferinta anuala a AAAS.

Marile campii americane vor trece in secolul al XXI-lea prin episoade de seceta mult mai severe decat in mileniul precedent, amenintand locuitorii din acele zone, anuntasera joi alti oameni de stiinta, in cadrul primei zile a conferintei, desfasurata in perioada 12-16 februarie. Prevederile lor se bazeaza pe simulari efectuate cu 17 modele informatice despre evolutia climei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …