Treceți la conținutul principal

Securitatea alimentara, in pericol din cauza incalzirii climatice

Accelerarea incalzirii climatice ridica numeroase semne de intrebare in privinta productiei agricole mondiale in deceniile urmatoare, au avertizat duminica oameni de stiinta, in opinia carora sunt necesare profunde schimbari in societate pentru a putea face fata acestei situatii, relateaza luni France Presse.‘Lumea poate fi hranita in 2050, insa, pentru ca acest lucru sa fie posibil, trebuie luate masuri pentru limitarea efectelor schimbarilor climatice asupra productiei agricole’, a spus Jerry Hatfield, director al Laboratorului national american pentru agricultura si mediu. El a explicat, in cadrul unei prezentari la conferinta American Society for the Advancement of Science (AAAS), organizata la San Jose (California), ca in urmatorii 35 de ani productia alimentara ar trebui sa se dubleze pentru a putea hrani cele 9 miliarde de oameni ai planetei din 2050, fata de cei 7 miliarde in prezent.

‘Insa extrema volatilitate a precipitatiilor din marile campii cu culturi americane, de exemplu extinderea secetei asociata cu cresterea temperaturilor, afecteaza randamentele agricole, ceea ce duce la necesitatea unor actiuni pentru scaderea efectelor incalzirii’, a adaugat el. La nivel mondial, actuala capacitate de utilizare si productivitatea vor duce la degradarea solurilor.

‘Este foarte probabil ca temperaturile sa continue sa creasca in Middle West — granarul Statelor Unite—, ca secetele sa fie tot mai severe si sa apara regulat episoade de precipitatii puternice’, a afirmat Kenneth Kunkel, climatolog la Agentia americana oceanografica si atmosferica (NOAA), care a studiat impactul incalzirii asupra culturilor de porumb in Middle West. ‘Cea mai mare amenintare la adresa securitatii alimentare, cel putin pentru Middle West, este seceta’, a spus cercetatorul la conferinta anuala a AAAS.

Marile campii americane vor trece in secolul al XXI-lea prin episoade de seceta mult mai severe decat in mileniul precedent, amenintand locuitorii din acele zone, anuntasera joi alti oameni de stiinta, in cadrul primei zile a conferintei, desfasurata in perioada 12-16 februarie. Prevederile lor se bazeaza pe simulari efectuate cu 17 modele informatice despre evolutia climei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …