Treceți la conținutul principal

Pomicultorii mureşeni sunt nemulţumiţi de PNDR: Zonele pomicole de tradiţie lipsesc din lista pentru finanţări europene

Pomicultorii din judeţul Mureş sunt îngrijoraţi cu privire la noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Aceştia trag un semnal de alarmă pentru revizuirea indicatorilor luaţi în calcul la stabilirea favorabilităţii zonelor.

Luni, 16 februarie, primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, i-a trimis ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, o scrisoare prin care îi semnalează excluderea din lista criteriilor de eligibilitate pentru finanţări europene la înfiinţarea de plantaţii pomicole a unor zone cu tradiţie din judeţul Mureş, cum ar fi Batoş, Reghin, Apold sau Culpiu.

Acesta îi solicită ministrului Agriculturii să intervină de urgenţă pentru revizuirea indicatorilor luaţi în calcul în stabilirea favorabilităţii zonelor avute în vedere şi pentru a corecta 'greşelile majore' care s-au făcut în stabilirea criteriilor de eligibilitate, întrucât din aceasta au fost excluse bazine pomicole "consacrate, recunoscute, care au rezultate certificate". „Unul din aceste criterii îl constituie încadrarea într-o 'zonă de favorabilitate', zonarea fiind făcută pe baza unor studii întocmite de Institutul de Cercetare pentru Pomicultură de la Mărăcineni, Agenţia Naţională de Metrologie şi Hidrologie, Institutul Naţional de Cadastru şi Pedologie, precum şi un 'soft' conţinând date îndoielnice, dacă nu chiar aberante privind 'favorabilitatea' unor zone pomicole. În urma acestor studii au rezultat anomalii majore în judeţul Mureş (şi nu numai), existând pericolul ca unor zone pomicole tradiţionale să le fie interzis accesul la programe cu finanţare prin PNDR 2015- 2020”, a declarat Florea, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Primarul a făcut referire la lista localităţilor eligibile prin Subprogramul Tematic Pomicol pentru cultura mărului, publicată de MADR, în care din judeţul Mureş sunt cuprinse localităţile Brâncoveneşti, Aluniş, Vătava, Veţca şi Ruşii Munţi cu note de favorabilitate cuprinse între 2,53 şi 2,59, însă nu şi zonele cu tradiţie în pomicultură.

Suprafaţa totală de plantaţii pomicole româneşti este de 143.000 de ha
Suprafaţa totală de plantaţii pomicole româneşti este de 143.000 de ha, din care active 70.000 de hectare, la jumătate faţă de 320.000 de hectare în 1990, susţin specialiştii români. Potrivit acestora, în prezent doar 7.000 de hectare au vârstă mai mică de 10 ani.

Reuniţi într-o conferinţă tematică la Poiana Braşov, aceştia consideră că au o misiune istorică pentru perioada 2015-2020, aceea de a întregi zestrea patrimonială a pomiculturii româneşti cu ajutorul fondurilor europene puse la dispoziţia României pentru acest sector, în valoare de 320 de milioane de euro. „Avem o misiune istorică pentru perioada 2015-2020, aceea de a întregi zestrea patrimonială a pomiculturii româneşti, şi vom face tot ce este posibil ca prin subprogramul pentru pomicultură - care este de 320 de milioane de euro, partea de contribuţie a Uniunii Europene, să avem posibilitatea să realizăm o suprafaţă cât mai mare, astfel ca, în doi-trei ani, să intre pe rod, iar consumatorii din România să se poată bucura de produse româneşti de bună calitate. (...) Noul PNDR are o strategie foarte importantă în sensul că sprijină două acţiuni şi anume cea de asociere şi cea de integrare, prin care va creşte nivelul de sprijin, care ar putea ajunge până la 90% din costurile standard stabilite de Institutul de Cercetare de la Mărăcineni, iar tinerii cu vârsta sub 40 de ani vor beneficia de sprijin de peste 20%", a declarat, pentru Agerpres, Aurel Tănase, director general PRODCOM, prezent la conferinţa tematică "Pomicultura din perspectiva 2014-2020" care s-a desfăşurat la Poiana Braşov în perioada 9-10 februarie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.