Treceți la conținutul principal

Peste două milioane tone de grâu rusesc vor lua calea exportului până în iunie 2015

Rusia ar putea exporta peste două milioane de tone de grâu în perioada februarie-iunie 2015, întrucât trebuie respectate contractele convenite anterior de introducerea barierelor vamale, au estimat luni analiştii de la SovEcon.
La 1 februarie 2015, Rusia a introdus o serie de bariere vamale în ideea de a frâna exporturile de cereale. Taxa pe exporturile de grâu este fixată la 15% din preţul vamal plus 7,5 euro, dar nu poate fi mai mică de 35 de euro pe tonă urmând să expire la data de 30 iunie. „Unele companii vor trebuie să continue să furnizeze grâu la export şi să respecte contractele convenite anterior în pofida taxelor la export şi a semnalelor de stabilizare a rublei”, au apreciat analiştii SovEcon, potrivit Agerpres. Aceştia au estimat că exporturile de grâu rusesc au crescut până la 803.000 tone în ianuarie 2015 de la 773.000 în decembrie 2014 şi de 2,4 ori mai mult comparativ cu luna ianuarie 2014.De altfel, în luna ianuarie 2015 exporturile totale de cereale ale Rusiei au atins un nivel de 2,3 milioane tone, o cifră record pentru luna ianuarie, pe măsură ce traderii s-au grăbit să livreze cerealele înainte de intrarea în vigoare a taxei vamale.
Egiptul nu va fi scutit de la plata taxelor pentru importurile de grâu din Rusia, a anunţat recent Ministerul rus al Agriculturii, transmite RIA Novosti.
Pe fondul deprecierii masive a rublei, a devenit mai profitabil pentru agricultorii ruşi să-şi vândă în străinătate produsele, în loc de piaţa locală. În consecinţă. la 1 februarie 2015, Rusia a introdus o serie de bariere vamale în ideea de a frâna exporturile de cereale. „Legislaţia rusească stipulează că tarifele în vigoare sunt universale şi nu pot fi modificate în funcţie de situaţia persoanelor fizice, entităţilor sau ţărilor implicate în importurile şi exporturile de bunuri”, a precizat Ministerul rus al Agriculturii, într-un comunicat de presă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …