Treceți la conținutul principal

Peste două milioane tone de grâu rusesc vor lua calea exportului până în iunie 2015

Rusia ar putea exporta peste două milioane de tone de grâu în perioada februarie-iunie 2015, întrucât trebuie respectate contractele convenite anterior de introducerea barierelor vamale, au estimat luni analiştii de la SovEcon.
La 1 februarie 2015, Rusia a introdus o serie de bariere vamale în ideea de a frâna exporturile de cereale. Taxa pe exporturile de grâu este fixată la 15% din preţul vamal plus 7,5 euro, dar nu poate fi mai mică de 35 de euro pe tonă urmând să expire la data de 30 iunie. „Unele companii vor trebuie să continue să furnizeze grâu la export şi să respecte contractele convenite anterior în pofida taxelor la export şi a semnalelor de stabilizare a rublei”, au apreciat analiştii SovEcon, potrivit Agerpres. Aceştia au estimat că exporturile de grâu rusesc au crescut până la 803.000 tone în ianuarie 2015 de la 773.000 în decembrie 2014 şi de 2,4 ori mai mult comparativ cu luna ianuarie 2014.De altfel, în luna ianuarie 2015 exporturile totale de cereale ale Rusiei au atins un nivel de 2,3 milioane tone, o cifră record pentru luna ianuarie, pe măsură ce traderii s-au grăbit să livreze cerealele înainte de intrarea în vigoare a taxei vamale.
Egiptul nu va fi scutit de la plata taxelor pentru importurile de grâu din Rusia, a anunţat recent Ministerul rus al Agriculturii, transmite RIA Novosti.
Pe fondul deprecierii masive a rublei, a devenit mai profitabil pentru agricultorii ruşi să-şi vândă în străinătate produsele, în loc de piaţa locală. În consecinţă. la 1 februarie 2015, Rusia a introdus o serie de bariere vamale în ideea de a frâna exporturile de cereale. „Legislaţia rusească stipulează că tarifele în vigoare sunt universale şi nu pot fi modificate în funcţie de situaţia persoanelor fizice, entităţilor sau ţărilor implicate în importurile şi exporturile de bunuri”, a precizat Ministerul rus al Agriculturii, într-un comunicat de presă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …