Treceți la conținutul principal

În lipsa asocierii, agricultura naște... colhozuri!

Cooperativele Agricole Integrate, de tip holding. Iată cum ar suna numele noilor colhozuri, camuflate în ceva ce (doar) sună mai puțin represiv. De altfel, mai devreme sau mai târziu, lupii singuratici din agricultură nu vor mai avea loc de vânat.Dacă nu le facem noi mai repede, oricum le vor realiza alții. Realitățile globale nu vor lăsa loc celor mai mici decât pe segmentul agriculturii eco-bio și al celui tradițional. Pentru cei care își permit să mănânce sănătos, dar și cu bani mulți. Dar și aici integrarea producției va fi cuvântul de ordine. Fenomenul a început deja, atât din vest cât și din est. Fiecare cu particularitatea lui, dar în linii mari urmăresc câștigul cu orice preț.

Când aud sau citesc prin publicațiile noastre de specialitate sau chiar la posturile generaliste de televiziune, despre cum se zbat săracii fermieri să ne aducă nouă pâinea pe masă, mai că-mi vine să le ridic câte o statuie la fiecare colț de tarla. Nu zic că nu muncesc, nu zic că nu fac tot posibilul pentru o agricultură performantă, dar o fac cu gândul la propriul buzunar. Iar atunci când fac bilanțul și le dă cu minus nu mai e de bine... Se întâmplă parcă din ce în ce mai des, ba la cultivatorii de cartof, ba la cultivatorii de cereale; ba la crescătorii de porci; ba la mai știu eu care altă categorie de fermieri. De obicei, la cei care mizează totul pe o singură carte. Din păcate, iată că super-specializarea începe să dea din ce în ce mai multe rateuri. Iar cooperativa lui Muscă, privită cu reticență acum 20 de ani, arborează steagul victoriei în capitalismul devenit domestic. Și exemplele pot continua cu toți aceia care au înțeles că integrarea producției este aproape ultima șansă de a rezista în fața concurenței euro-atlantice.

Presiunea care se pune pe cei care fac, într-un fel sau altul, agricultură, de a ridica continuu producția spre a-și acoperi cheltuielile din ce în ce mai mari, nu poate duce decât la momentul în care, dintr-o cauză sau alta (secetă, inudații, ani atipici, supraproducție, volatilitatea prețurilor, bancheri etc.) ceva se va rupe. Atunci cei care dispun de bani vor achiziționa, pe mai nimic, activele fermierilor. Apoi vor realiza acele holdinguri oricum. Asta pentru că agricultura și industria alimentară nu pot să nu fie la un moment dat profitabile. Pentru că populația este în creștere și lumea va mânca întotdeauna, atât cât va fi. Și atunci, cei care produc hrana vor conduce fiecare locșor de pe această planetă. Numai că la noi vor fi alții responsabili cu polonicul. Din păcate... Astfel că tocmai reticența fermierilor români de a se asocia va fi catalizatorul viitoarelor holdinguri. De această dată, cooperativele capitaliste vor fi cele care îi vor deposeda de pământ.

Între timp, atât statul român, cât mai ales UE ne pun câte o perfuzie cu subvenții și apoi ne fac o respirație artificială, atât cât să nu murim înainte de a semna actele de predare!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…