Treceți la conținutul principal

În lipsa asocierii, agricultura naște... colhozuri!

Cooperativele Agricole Integrate, de tip holding. Iată cum ar suna numele noilor colhozuri, camuflate în ceva ce (doar) sună mai puțin represiv. De altfel, mai devreme sau mai târziu, lupii singuratici din agricultură nu vor mai avea loc de vânat.Dacă nu le facem noi mai repede, oricum le vor realiza alții. Realitățile globale nu vor lăsa loc celor mai mici decât pe segmentul agriculturii eco-bio și al celui tradițional. Pentru cei care își permit să mănânce sănătos, dar și cu bani mulți. Dar și aici integrarea producției va fi cuvântul de ordine. Fenomenul a început deja, atât din vest cât și din est. Fiecare cu particularitatea lui, dar în linii mari urmăresc câștigul cu orice preț.

Când aud sau citesc prin publicațiile noastre de specialitate sau chiar la posturile generaliste de televiziune, despre cum se zbat săracii fermieri să ne aducă nouă pâinea pe masă, mai că-mi vine să le ridic câte o statuie la fiecare colț de tarla. Nu zic că nu muncesc, nu zic că nu fac tot posibilul pentru o agricultură performantă, dar o fac cu gândul la propriul buzunar. Iar atunci când fac bilanțul și le dă cu minus nu mai e de bine... Se întâmplă parcă din ce în ce mai des, ba la cultivatorii de cartof, ba la cultivatorii de cereale; ba la crescătorii de porci; ba la mai știu eu care altă categorie de fermieri. De obicei, la cei care mizează totul pe o singură carte. Din păcate, iată că super-specializarea începe să dea din ce în ce mai multe rateuri. Iar cooperativa lui Muscă, privită cu reticență acum 20 de ani, arborează steagul victoriei în capitalismul devenit domestic. Și exemplele pot continua cu toți aceia care au înțeles că integrarea producției este aproape ultima șansă de a rezista în fața concurenței euro-atlantice.

Presiunea care se pune pe cei care fac, într-un fel sau altul, agricultură, de a ridica continuu producția spre a-și acoperi cheltuielile din ce în ce mai mari, nu poate duce decât la momentul în care, dintr-o cauză sau alta (secetă, inudații, ani atipici, supraproducție, volatilitatea prețurilor, bancheri etc.) ceva se va rupe. Atunci cei care dispun de bani vor achiziționa, pe mai nimic, activele fermierilor. Apoi vor realiza acele holdinguri oricum. Asta pentru că agricultura și industria alimentară nu pot să nu fie la un moment dat profitabile. Pentru că populația este în creștere și lumea va mânca întotdeauna, atât cât va fi. Și atunci, cei care produc hrana vor conduce fiecare locșor de pe această planetă. Numai că la noi vor fi alții responsabili cu polonicul. Din păcate... Astfel că tocmai reticența fermierilor români de a se asocia va fi catalizatorul viitoarelor holdinguri. De această dată, cooperativele capitaliste vor fi cele care îi vor deposeda de pământ.

Între timp, atât statul român, cât mai ales UE ne pun câte o perfuzie cu subvenții și apoi ne fac o respirație artificială, atât cât să nu murim înainte de a semna actele de predare!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …